Baykar Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) için iş geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bayraktar TB3’ün ilk yurt dışı durağı, BAE oldu.
SavunmaSanayiST.com’un özel haberine göre; Baykar tarafından geliştirme ve test faaliyetleri sürdürülen Bayraktar TB3 SİHA’nın ilk yurt dışı durağı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen UMEX 2024 Uluslararası İnsansız Sistemleri Etkinliği ve Konferansı’nda Bayraktar TB3 SİHA da sergilendi.
BAE daha önce BAYKAR’dan Bayraktar TB2 SİHA ile AKINCI TİHA tedarik etmek amacıyla sözleşme imzalamıştı. BAYKAR’ın açtığı ihracat kapısı, başta ASELSAN ve Roketsan olmak üzere birçok savunma sanayii firmasına da ciddi olumlu yansımalara vesile oldu. ASELSAN ve Roketsan, çeşitli İHA faydalı yüklerinin BAE’ye ihracatı amacıyla sözleşmeler imzaladı.
BAE’nin, kısa pistli kara veya deniz platformlarına iniş/kalkış kabiliyetine sahip Bayraktar TB3 SİHA’ya da yoğun ilgi gösterdiği biliniyor. 15’inci test uçuşunu başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3, göklerde 112 saati geride bıraktı. Hava aracının bu yıl içerisinde hem mühimmat hem de kısa pistlere iniş/kalkış testlerine başlaması bekleniyor.
#BayraktarTB3 15. Test Uçuşu | 15th Flight Test ✈️ ⚓️🚀
✅ Sistem Tanımlama Performans Testi | System Identification and Performance Test#MilliTeknolojiHamlesi 🌍🇹🇷pic.twitter.com/p1vPLpNQmy
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) January 17, 2024
Bayraktar TB3’ün Özellikleri
Kısa süre içerisinde Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlara, SATCOM faydalı yüküne, 1450 kilogram kalkış ağırlığına, 24 saat havada kalış süresine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada görev yapabilme yeteneğine sahip.
Temel Uçuş Performans Kriterleri
- 14 Metre Kanat Açıklığı
- 8.35 Metre Uzunluk
- 2.6 Metre Yükseklik
- 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı
- 125 knots-160 knots TAS Seyir Hızı – Maksimum Hız
- 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
- 24+ Saat Havada Kalış Süresi
Gelişmiş Özellikler
- Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
- Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
- Otomatik İniş ve Kalkış
Kaynak: SavunmaSanayiST.com