Bayraktar TB3’ten gökyüzüne ilk adım

Roketsan-ATMACA-Banner

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), gökyüzüne ilk adımını attı. Bayraktar TB3’ün teker kesme testi, başarıyla tamamlandı.

Baykar Bayraktar TB3 SİHA’nın test faaliyetleri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta pist üzerinde koşu testlerine başlayan Bayraktar TB3, bugün ise ‘Teker Kesme Testi’ni başarıyla tamamlayarak ilk kez havalandı. Pist üzerindeyken kısa süreliğine teker kesme olarak bilinen ‘Touch-and-go’ hareketini yapan Bayraktar TB3’ün, yakında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

STM Banner

Bayraktar TB2 SİHA’ya göre daha yüksek faydalı yük kapasitesine sahip olacak Bayraktar TB3’ün kanatları, deniz platformlarının kapasitesinden tasarruf edilmesi amacıyla katlanabilir yapıda olacak. Öte yandan Bayraktar TB3, TCG ANADOLU gibi kısa pistli gemilerden iniş/kalkış yapabilecek.

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

Türkiye, ABD ve İsrail arasında rekabet

Geçtiğimiz günlerde Bayraktar TB3’e değinen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar: “Biz bu projeyi duyurduğumuzda bizden 1 sene kadar sonra Amerika Birleşik Devletleri’nden insansız hava araçları yapan bir firma ve ondan 1 sene sonra da İsrail’den devlet firması ‘Biz de bu anlamda çalışma yapıyoruz, ilk biz yapacağız’ diye dünyaya duyurdular.

Bayraktar TB3 şu anda Çorlu’da. Hemen TEKNOFEST’ten sonra ilk uçuşunu yapacağız. Gemiye inip kalkmakta ilk olacak. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, bakalım ilk kim yapacak?” ifadelerini kullanmıştı.

Bayraktar TB3’ün Özellikleri

Kısa süre içerisinde Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlara, SATCOM faydalı yüküne, 1450 kilogram kalkış ağırlığına, 24 saat havada kalış süresine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada görev yapabilme yeteneğine sahip.

Bayraktar-TB3

Temel Uçuş Performans Kriterleri

  • 14 Metre Kanat Açıklığı
  • 8.35 Metre Uzunluk
  • 2.6 Metre Yükseklik
  • 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı
  • 125 knots-160 knots TAS Seyir Hızı – Maksimum Hız
  • 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
  • 24+ Saat Havada Kalış Süresi

Gelişmiş Özellikler

  • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
  • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
  • Otomatik İniş ve Kalkış

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu