Birleşik Arap Emirlikleri’nden BAYRAKTAR TB3 açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’den Bayraktar TB3 SİHA tedarik etmeyi hedefliyor. BAE savunma sanayii sektörünün çatı kuruluşu EDGE’in Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Bannai, konuyla ilgili olarak kritik açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin savunma sanayii alanındaki iş birliği, giderek artıyor. İki ülke arasındaki savunma sanayii iş birliği, Ekim 2023’te MALATH adlı şirketin kurulmasıyla doruk noktasına ulaşmıştı. MALATH’ın tek fonksiyonu, Türk savunma sanayisiyle olan ilişkileri, ortak projeleri yürütmek olacak.

STM Banner

BAE savunma sanayii sektörünün çatı kuruluşu EDGE’in Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Bannai, Dubai Airshow sırasında Defense News’e yaptığı açıklamada, bahsi geçen ortak projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. BAE’nin Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA tedarikini doğrulayan Al Bannai, “Türkiye pazarı son yıllarda BAE’nin başardığı ve başarmaya devam ettiğine benzer şekilde savunma oyuncularından oluşan iyi bir ekosistem kurma konusunda harika bir iş çıkardı” dedi.

BAE-Türkiye-savunma-sanayii-buluşması

Bayraktar TB3 şimdiden ihracat yolunda

Al Bannai, TB2 ve TB3 insansız hava aracı üreticilerine atıfta bulunarak, “Örneğin Baykar ile füzelerimizi bazı insansız hava araçlarına entegre etmek ve muhtemelen sonunda Bayraktar TB3 modelini satın almak için de görüşmeler yapıyoruz” dedi.

Kısa pistli deniz platformlarına iniş/kalkış yapmak üzere Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3’ün ilk uçuşu, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilmişti. Bugün 6’ncı uçuş testini gerçekleştiren Bayraktar TB3, 7.500 feet irtifaya çıkarak 6 saat boyunca havada kaldı.

TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2024’TE

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı.

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

AKINCI BOZDOĞAN

33 ÜLKEYE İHRACAT

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 8 ülke ile olmak üzere toplam 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Defense News

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu