Boeing CEO’su, 737 Max krizinin havacılık devi üzerinde yarattığı baskı nedeniyle geniş çaplı yönetim değişikliğinde istifa edecek
ABD’li askeri ve sivil havacılık şirketi Boeing’in CEO’su Dave Calhoun, zor durumdaki havacılık ve uzay devinin geniş çaplı yönetim değişikliğinin bir parçası olarak 2024 yılı sonunda görevinden ayrılacak. CNBC’ye göre Yönetim Kurulu Başkanı Larry Kellner da istifa ediyor ve Boeing’in Mayıs ayındaki yıllık toplantısında yeniden seçilmeyecek.
Boeing, Kellner’in yerine 2020 yılından bu yana Boeing Direktörü olan Steve Mollenkopf’un başkanlık edeceğini ve yeni bir CEO’nun seçilmesinde yönetim kuruluna liderlik edeceğini açıkladı. Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Stan Deal ise derhal şirketten ayrılıyor. Onun yerine, daha önce Boeing Global Services’i yönettikten sonra kısa süre önce Boeing’in İşletme Müdürü olan Stephanie Pope geçecek.
Ayrılmalar, Boeing uçaklarındaki bir dizi kalite ve üretim kusurunun ardından havayolları ve düzenleyicilerin şirkette büyük değişiklikler yapılması yönündeki çağrılarının arttığı bir dönemde gerçekleşti. İncelemeler, 5 Ocak’ta Alaska Havayolları’na ait bir uçuşun 9. dakikasında neredeyse yeni bir Boeing 737 Max uçağının kapı tapasının patlamasıyla meydana gelen kazanın ardından yoğunlaştı.
1282 sefer sayılı uçuş dönüm noktası oldu
Calhoun Pazartesi günü çalışanlara gönderdiği mektupta, “Hepinizin bildiği gibi, Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçuşunda meydana gelen kaza Boeing için bir dönüm noktası oldu. Bu kazaya alçakgönüllülük ve tam bir şeffaflıkla yanıt vermeye devam etmeliyiz. Ayrıca şirketimizin her kademesinde güvenlik ve kaliteye tam bir bağlılık telkin etmeliyiz.” dedi.
Calhoun, Pazartesi günü CNBC’ye verdiği bir mülakatta istifa kararının “%100” kendisine ait olduğunu söyledi. Calhoun, 2019’un sonlarında Boeing’in başına getirilmiş ve 2020’nin başlarında, şirketin iki ölümcül 737 Max kazası sonrasını idare ettiği için önceki CEO’su Dennis Muilenburg’u görevden almasının ardından dümene geçmişti.
Boeing’in üretim sorunları müşterilere yeni uçakların teslimatını geciktirdi ve büyüme planlarını sekteye uğrattı. United Airlines, Southwest Airlines ve American Airlines da dahil olmak üzere şirketin en büyük müşterilerinden bazılarının CEO’ları gecikmelerden açıkça şikayet etti.
Geçen hafta havayolu CEO’ları Boeing yöneticileriyle toplantılar düzenleyerek üretim kalite kontrollerinin eksikliğinden ve 737 Max uçaklarının üretiminin beklenenden düşük olmasından duydukları rahatsızlığı dile getirmeye başladı.
Boeing’in hisseleri Calhoun’un açıklamasının ardından Pazartesi günü erken işlemlerde %2’den fazla artış gösterdi. Cuma günkü kapanış itibariyle hisse senedi bu yıl şimdiye kadar %27 değer kaybetti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com