ÇAKIR Seyir Füzesi için ilk atışlı test, bugün gerçekleştirildi. AKINCI TİHA’dan Sinop üzerinde atılan ÇAKIR Seyir Füzesi, görevini başarıyla yerine getirdi.
Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Seyir Füzesi, ilk kez Mart 2021’de kamuoyuna lanse edilmişti. 150+ kilometre menzile ve hibrit arayıcı başlık seçeneklerine sahip olacak ÇAKIR Seyir Füzesi’nin ilk atış testi, bugün Sinop üzerinde gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR tüm kritik bileşenleri yerli-milli olan motorla ateşlendi ve hedefi tam isabetle vurdu.” ifadelerine yer verildi.
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’ndan atılan ÇAKIR Seyir Füzesi, milli imkanlarla geliştirilen Kale Arge KTJ-1750 Turbojet Füze Motoru ile hedefine yöneldi. ÇAKIR İtkili Test Mühimmatı, test senaryosu kapsamındaki görevlerini başarıyla yerine getirdi. AKINCI TİHA’nın ÇAKIR’ın atışını, başka bir AKINCI TİHA takip etti ve görüntüledi. Böylelikle hem ÇAKIR Seyir Füzesi hem de KTJ-1750 Turbojet Motoru başarıyla test edilmiş oldu.
İşte #ÇAKIR Seyir Füzesi'nin ilk test atışından görüntüler: pic.twitter.com/VIfSJpS6g1
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 11, 2023
ÇAKIR Seyir Füzesi
Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.
Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.
150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.
Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.
Kara, deniz veyahut helikopter gibi düşük irtifalarda görev yapan hava platformlarından kullanılması durumunda menzil dezavantajının giderilmesi amacıyla ÇAKIR Füzesi, katı yakıtlı bir fırlatma motoru (booster) ile teçhiz edilebiliyor. Bu durumda füzenin ağırlığı, 330 kilograma çıkıyor.
Super Sea-Skimming özelliği sayesinde satha oldukça yakın uçuş gerçekleştirebilecek ÇAKIR Füzesi, düşman unsurları tarafından da oldukça zor tespit edilecek.
ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan Çakır Seyir Füzesi ve Özellikleri
Kaynak: SavunmaSanayiST.com