“Doğu”nun gözü Doğu Akdeniz’de

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Boeing E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), Doğu Akdeniz ile Adalar Denizi bölgesinde uçuş faaliyeti icra etti.

Edinilen bilgiye göre; Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait “13-002” kuyruk numaralı ve “DOĞU” isimli Boeing E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), Doğu Akdeniz ile Adalar Denizi bölgesinde uçuş faaliyeti icra etti. “DOĞU” isimli HİK uçağının; hava ve deniz tarama modlarına sahip radarı sayesinde, bölgede bulunan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı savaş gemileri ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı savaş uçaklarına erken ihbar desteği sağladığı tahmin ediliyor.

STM Banner

Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçakları, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nde artan gerilime bağlı olarak uçuş faaliyetlerini bu alanlarda arttırmış durumdalar.

Türkiye’de dört adet var

Dört adet Havada Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı ve 1 adet Yer Destek Sistemi tedarikini içeren 1 milyar 468 milyon dolar değerindeki anlaşma, 4 Haziran 2002 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Boeing arasında imzalanmıştır.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimlerinde dört adet HİK uçağı bulunmaktadır. Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan HİK uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’a (MESA), hava ve deniz tarama modlarına, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemine, 41.000ft işletimsel irtifa tavanına, 10 kişilik görev ekibine, 2 kişilik uçuş ekibine ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir. Bu uçaklarla yaklaşık 400 kilometre çapında bir harekat sahasında yer alan öncelikle hava araçları ve hava savunma sistemleri ana harekat merkezi ile koordine edilerek dost ve düşman olarak tanımlanır. Düşman olarak tanımlanan unsurların hareketleri sürekli gözlenerek dost hava savunma uçak/silah sistemlerine aktarılır ve yine ana harekat merkezi ile koordineli olarak gerekirse angajman başlatılır ve yönetilir.

HİK’in beyni HAVELSAN’dan

Proje kapsamında, Türk savunma sanayii firmaları da çok kritik roller üstlenmiştir. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmaları arasında yer alan HAVELSAN; Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağının harekat faaliyetlerini yöneten görev bilgisayarı yazılımlarının geliştirilmesi ve entegre edilmesi, yer destek sistemlerinin geliştirilmesi, bu sistemlerin ömür devri içerisindeki bakım ve yeniden uyarlama faaliyetlerinde yer almıştır. Bu faaliyetler, HİK Projesi için kritik öneme haizdir. Uçuş ekibinin talepleri doğrultusunda HAVELSAN tarafından ilave yetenekler de geliştirilerek harekat yazılımlarına yeni kabiliyetler ilave edilmektedir.

Görev Yazılımları

“Görev Bilgisayarları” uçak üzerinde yer alan birden fazla algılayıcıdan elde edilen bilgilerin entegrasyonu, algılayıcılardan elde edilen bilgiler ışığında harekat sahasına ilişkin taktik harekat resminin hazırlanması, dost ve düşman unsurlarına ait durum-tehdit değerlendirmesi, istenilen algılayıcının ihtiyaç duyulan göreve tahsis edilmesi, , silah vb. tüm Komuta Kontrol, Muhabere, Bilgisayar, İstihbarat ve Keşif (C4ISR) işlevlerini yerine getirmektedir. “Çok İşlevli Birimler” ise Görev Konsolları ve Görev Bilgisayarları ile seyrüsefer, radar, dost-düşman tanıma (IFF), haberleşme, veri iletişimi ve elektronik destek tedbirleri (ESM) gibi alt sistemler arasındaki arayüzleri oluşturur.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu