Dışişleri’nden Yunanistan’a yönelik ORUÇ REİS açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, MTA ORUÇ REİS Sismik Araştırma Gemisi tarafından Doğu Akdeniz’de icra edilen faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada,” Ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde, Oruç Reis araştırma gemimizin 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağı ilgili makamlarımızca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulmuştur.

STM Banner

Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında Hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir. Sözkonusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu.

Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.

Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 km, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan bir adanın 40.000 kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz.

Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan’a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.

ORUÇ-REİS

Ne Olmuştu?

Türkiye Cumhuriyeti tarafından Yunanistan’ın Meis Adası yakınlarında inceleme yapacak olan Maden Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne ait MTA ORUÇ REİS Sismik Araştırma Gemisi için Navtex ilan etmesi, Türk ve Yunan Donanmalarını karşı karşıya getirdi.

Yunan Donanması’nın tehditleri üzerine öncelikle Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 Fighting Falcon tipi savaş uçakları, saat 14.30 sularında Meis Adası üzerinde alçak uçuş icra ettiler. Ardından ise Yunan basınına göre Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 15 ila 20 adet savaş gemisi, Akdeniz’e açıldı. Bölgeye yakın olan Aksaz Deniz Üssü’nde de hareketlilik yaşandığı bilinirken Türk Donanması’na ait iki fırkateyn, Antalya Körfezi’nde beklemekte olan ORUÇ REİS REİS Sismik Araştırma Gemisine eşlik ediyorlar. Ayrıca halihazırda Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları da bölgede uçuş icra etmeye başladılar.

Önerilen İçerik:

Doğu Akdeniz’de ORUÇ REİS gerginliği


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu