Fabrika kabul testlerini tamamlayarak ilk mevzisine kurulan 500+ kilometre menzilli ERALP Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi, envantere girmek için gün sayıyor.
ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023), haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşacak.
Şirketin son dönemde dikkati çeken ürünlerinden ERALP Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi de IDEF 2023’te sergilenecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yönetiminde, ASELSAN tarafından geliştirilerek üretilen ilk uzun menzilli milli erken ihbar radar sistemi olan ERALP’in envantere girişi için geri sayım başladı.
ERALP, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, taktik tekerlekli platformlar üzerinde hızlı bir şekilde kurulum-toplanma yapılabilen S-Bant yeni nesil bir radar olarak öne çıkıyor. Sistem, sahip olduğu yeni nesil radar algoritmaları, sayısal anten mimarisi, elektronik huzme yönlendirme yeteneği ve bütün anten yüzeyine dağıtılmış GaN yapıya sahip gönderme alma modülleri sayesinde tüm hava hedeflerini çok uzak mesafelerden tespit ve takip edebiliyor.
Radar, sahip olduğu aktif huzme yönlendirme özellikli dost-düşman tanıma alt sistemiyle emsallerinin ötesine geçiyor. Ağ üzerinde çalışan radar mantığı sayesinde birden fazla ERALP sistemi tek bir radar gibi davranabiliyor, sistem bu sayede “görünmeyeni görünür” hale getiriyor.
Fabrika kabul testlerini tamamlayarak ilk mevzisine kurulan ERALP Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi ile çeşitli testler icra edildi. Bu testler sırasında ERALP ile Türkiye’nin sahip olduğu mevcut erken ihbar radarlarının gözlediği menzillerin çok ötesinde hedef tespiti gerçekleştirildi. ERALP ile Türk Hava Kuvvetlerinin farkındalık gücünün çok daha üst noktaya taşınması hedefleniyor.
Erken İhbar Radarı Sistemi (EİRS)
EİRS, uzun menzilli erken ihbar amaçlı geliştirilen, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, yeni nesil S-Bant bir radardır. EİRS hava soluyan hava hedeflerinin yanı sıra Balistik Füzelerin ve görünmezlik teknolojisine sahip/düşük RKA’lı (Stealth) hedeflerin (F-35, Su-57, F-22, B2) uzun menzilden tespit ve takibini sağlayan, AESA ve sayısal huzme oluşturma mimarisi ve çok kanal almaç yapısı sayesinde aynı anda birden fazla huzme oluşturma yeteneğine sahip bir radar sistemidir.
Sistem, özellikle balistik füze savunması için kritik olan, diğer EİRS’lerle veri füzyonu yapma ve hedef devretmek üzere iz bilgilerini aktarma özelliklerine sahiptir. Radarın operasyonel modlarını desteklemek amacıyla, uzun menzilli Mod 5 IFF sorgulayıcı, yüksek kazançlı bir IFF anteniyle entegre edilmiştir. EİRS’in sahip olduğu AESA mimarisi ve moduler tasarım yaklaşımı, düşük maliyetli bakım ve yüksek kullanıma hazır olma oranı kavramlarını desteklemektedir.
EİRS Projesi, Taşınabilir EİRS (TEİRS) ve Sabit EİRS (SEİRS) olmak üzere 2 konfigürasyona sahiptir. İlk aşamada dört adet Taşınabilir Erken İhbar Radarı Sistemi (TEİRS) tedarik edilecek olup, ilerleyen aşamalarda 18 adet Sabit Erken İhbar Radarı (SEİRS) siparişi verilecektir.
Operasyonel ve Taktik Özellikler
• Bant Tipi: S-Bant
• Menzil: 500km+
• 10 Ton Sınıfı Taktik Tekerlekli Araçlar ile Taşınabilme
• C130/A400M ile Taşınabilme
• 7/24 Çalışma
• 30 Dakika Kurulum ve Toplanma Süresi
• Rüzgar Enerji Santrallerinin Olumsuz Etkilerine Karşı Özel Algoritmalar
Tespit Edilebilecek Hedef Tipleri:
• Hava-Hava ve Hava-Yer Füzeleri
• Seyir Füzeleri
• Balistik Füzeler
• Anti-Radyasyon Silahları
• Düşük RKA’lı (Stealth) Uçaklar ve İHA’lar
• Helikopterler vb.
ÖNERİLEN İÇERİK: Milli Savaş Gemileri ve İHA’ları IDEF’te boy gösterecek
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, AA