FNSS TEBER-II 30/40 Kulesini Tanıttı

Roketsan-ATMACA-Banner

FNSS TEBER-II 30/40 İki Kişilik Kule’yi tanıttı. Yeni kulede, 30 ve 40mm çapında silah kullanılabilecek. Ayrıca, kulede tanksavar füzeleri de yer alıyor.

TEBER-II 30/40 İki Kişilik Kule, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara entegre edilebilen orta kalibre bir sistem olma özelliğine sahip. Komutan ve nişancının kule içerisinde konumlandığı bu yapı, gelişmiş atış kontrol sistemleri ve yüksek ateş gücüyle muharebe sahasında üstünlük sağlıyor.

STM Banner

İki kişilik kulelerde, nişancı ve komutan arasındaki doğrudan iletişim, operasyonel etkinliği artırıyor. FNSS, insanlı kulelerin bazı ağırlık ve yükseklik dezavantajlarına rağmen, “durumsal farkındalık, ateş gücü etkinliği ve muharebe sahasının kontrolü açısından önemli avantajlar sunduğunu” belirtiyor. Ayrıca, manuel yedekleme sistemi sayesinde nişancı, acil durumlarda silahı elle yönlendirebiliyor ve ateş edebiliyor.

Yüksek ateş gücü ve mühimmat çeşitliliği

TEBER-II 30/40, dakikada 100 atım hızına sahip 30 mm Mk44 çift beslemeli otomatik top ile donatılmış durumda. Toplamda 310 atışa hazır mühimmat kapasitesine sahip kulede, yüksek infilaklı, zırh delici ve programlanabilir havada infilaklı mühimmatlar kullanılabiliyor.

FNSS, özellikle programlanabilir mühimmatın, “sütre gerisindeki hedefleri etkin şekilde ateş altına alabildiğini” vurguluyor. Ayrıca, SuperShot 40 mm mühimmat kullanımı ile kule, daha büyük kalibreye dönüştürülerek artırılmış ateş gücü sağlayabiliyor.

TEBER-II 30/40 İki Kişilik Kule

Gelişmiş füze sistemleri

Kulenin her iki yanında ikişer adet Güdümlü Tanksavar Füze (ATGM) sistemi bulunuyor. FNSS, sistemin “Lazer Güdümlü TAS Füze (SACLOS) ve Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (ACLOS) gibi modern zırh delici sistemleri desteklediğini” belirtiyor. Kullanıcı ihtiyacına bağlı olarak farklı ATGM füzeleri entegre edilebiliyor ve lançerler ayrı ayrı çalıştırılabiliyor.

TEBER-II 30/40, iki eksen stabilize bağımsız görüş sistemi ve gelişmiş atış kontrol yetenekleri ile donatılmış durumda. FNSS, sistemin “otomatik hedef takip yeteneği sayesinde ilk atışta vuruş ihtimalini artırdığını” ifade ediyor. Kulede yer alan termal ve gündüz kameraları ile lazer mesafe ölçerler, gece ve gündüz her türlü hava koşulunda etkili görev yapabiliyor.

Elektronik stabilizasyon ve bağımsız güç kaynağı

Kule, hareket halinde atış isabet oranını artıran iki eksen stabilizasyon yeteneğine sahip. Elektrikli tahrik sistemi, kuleye 60°/saniye dönüş hızı sağlarken, 360° sınırsız yan eksen dönüş ve -10° ile +45° arasında yükseliş açısı kabiliyeti sunuyor. Ayrıca, kuleye entegre edilen bağımsız güç kaynağı, acil durumlarda araç akülerinden bağımsız olarak sistemlerin bir süre daha çalışmasını sağlıyor.

Modüler ve çok yönlü savunma sistemleri

TEBER-II 30/40, 7.62 mm makineli tüfek ve 1.200 adet mühimmat kapasitesine sahip ikincil silah sistemini içeriyor. Ayrıca, kulenin her iki tarafına dörder adet olmak üzere toplam sekiz 76 mm sis havanı entegre edilmiş durumda. Kullanıcı taleplerine göre farklı kalibrelerde havan sistemleri de entegre edilebiliyor.

Opsiyonel olarak kuleye, yüksek açılarda atış yapabilen uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) eklenebiliyor. FNSS, bu sistemin “yüksek binalardaki tehditlere ve drone saldırılarına karşı etkili bir savunma sağladığını” belirtiyor. 

Gelişmiş elektronik sistemleri, yüksek ateş gücü ve modüler yapısı ile TEBER-II 30/40 İki Kişilik Kule, modern muharebe sahalarında etkin bir savunma ve saldırı çözümü sunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / FNSS

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu