İngiliz Savunma Bakanı Wallace: “Wagner’e meydan okumalıyız”

Roketsan-ATMACA-Banner

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, The Daily Telegraph gazetesine özel olarak yaptığı açıklamalarda Libya’da faaliyet gösteren “Rus özel askeri şirketlerine karşı” Batılı güçlerin “meydan okuması gerektiğini” açıkladı.

The Daily Telegraph gazetesi tarafından özel olarak hazırlanan haberde, uydu fotoğraflarıyla Rus paralı askerlerinin Libya’da yaptığı askeri yığınaklanma gözler önüne seriliyor. Ben Wallace, “Putin’in Şefi” olarak bilinen Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen Rus Wagner Grubu paralı asker gücünün “modern savaşın nasıl hızla değiştiğini” gösterdiğini söyledi.

STM Banner

Wallace: “Şu anda iyi finanse edilmiş ve iyi eğitilmiş silahlı kuvvetler tarafından küstahça desteklenen bu örtülü gruplar, Batı silahlı kuvvetleri için büyük bir zorluk çıkarıyor.”

“İngiltere ve diğer müttefikler, paralı gruplara meydan okumaya ve onların kötü etkileri karşısında direnç geliştirmeye hazırlıklı olmalıdır. Faaliyet gösterdikleri alan sorgulanmalıdır, aksi takdirde silahlı kuvvetlerin faaliyetlerini düzenleyen uluslararası hukukla sınırlı olmayan özel silahlı kuvvetler, özgürce ve cezasız bir şekilde devlet adına tartışmalı faaliyetlerde bulunabilecektir.”

Wagner grubu, silahlı yardım karşılığında enerji rezervlerine, altına ve diğer değerli metallere erişimle ödüllendirildiği Suriye, Libya ve Sahra altı Afrika’da özellikle aktif olarak boy gösteriyor.

Wagner-Pantsir

The Daily Telegraph tarafından yayımlanan uydu fotoğraflarında Rusya’nın Wagner grubu aracılığıyla Libya’ya yaptığı askeri sevkiyatlar göz önüne seriliyor. Uydu fotoğraflarında Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound) hava savunma sistemi ve Wagner grubuna bağlı milisler tarafından kullanılan savaş uçakları görülebiliyor.

Wallace: “Askeri ve askeri olmayan varlıkların birbirine karıştırılması, gri bölgelerde varlık gösterme kapsamında uygulanan tipik bir strateji.”

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM), Rusya’dan Suriye’ye en az 14 MiG-29 ve Su-24 savaş uçağının uçtuğunu ve Rus işaretlerini örtmek için uçakların boyandığını ifşa etmişti. Bu uçaklar daha sonra, BM silah ambargosunu ihlal ederek Libya’ya uçtu. Tüm bu adımlar hem uydu fotoğrafları hem de gözlem uçakları tarafından kaydedildi. Bugün Libya’daki Wagner savaş uçaklarının sayısı en az 20.

AFRICOM Harekat Direktörü Tuğgeneral Bradford Gering: “Rusya, Wagner Grubu’na malzeme ve ekipman sağlayarak Libya’da yardımcı olmayan bir rol oynamaya devam ediyor. Uydu fotoğrafları, sürekli olarak inkar ettikleri detayları gün yüzüne çıkarıyor. Kremlin sürekli olarak yalanlasa da Rus müdahalesi çok açık.”

Wagner-2

2019’un ortalarına doğru Libya’nın başkenti Trablus’u ele geçirmek üzere Rus paralı asker grubu Wagner ile anlaşma imzalamaya hazırlanan Darbeci Haftar, bu sırada Amerikalı yetkililer tarafından “Şeytanla anlaşma yapıyorsun, yapma!” diye uyarılmış ancak buna rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de desteğiyle anlaşmaya imza atmıştı.

The Times gazetesinde yer alan bir habere göre Hafter’in başı, Wagner milisleriyle belada. Sayıları yaklaşık 2.000’i bulan bu “küçük yeşil adamlar”, bugün Libya’nın neredeyse yarısını kontrol altında tutuyor. Ülkenin kalbi sayılabilecek El-Cufra Hava Üssü’nden stratejik petrol sahaları ve limanlara kadar pek çok bölge, artık sadece Kremlin ve Rus Savunma Bakanlığı’ndan emir alan Wagner milislerinin kontrolünde.

The Times’a konuşan Batılı bir Diplomat: “Hafter’e yakın askeri isimlerde bu konuda açık bir rahatsızlık var. Karar alma sürecinde kontrolü kaybetmeye başlayabileceklerine dair bir huzursuzluk hakim. Patron artık paralı askerler.” dedi.

Wagner

Hafter’in subayları, Wagner milislerinin ülkeyi terk etmesini istiyor ancak bir sorun var… Wagner milisleri artık Hafter’e itaat etmiyor. Patron, her zaman olduğu gibi Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen iş insanı Yevgeniy Viktoroviç Prigojin’in kurucusu olduğu “yarı resmi güvenlik grubu” olarak adlandırılabilecek Wagner; Rus ordusu ve istihbaratıyla bağlantılı olarak, istikrarsızlık bölgelerinde Rusya’nın çıkarları doğrultusunda operasyonlar yürütmekle suçlanıyor. Kremlin ise şirketin devletle bağlantısını reddediyor.

İlk kez 2014’te Rusya’nın Kırım’ı işgali sırasında ortaya çıkan Wagner grubu, bugün halihazırda 10’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Sudan, Madagaskar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Suriye, Libya ve Venezuela bunlardan bazıları.

Rus yetkililer her ne kadar Wagner grubunun Rus devletiyle bir bağlantısı olmadığını öne sürse de bugüne kadar ortaya çıkan pek çok raporda Wagner’in Kremlin’in çıkarları için her türlü görevi üstlendiği ve onun çıkarlarına hizmet ettiği bir gerçek.

Wagner Grubu’nun kurucusu ve liderinin, geçmişte Ukrayna vatandaşı olduğu ifade edilen ve Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığına bağlı askeri istihbarat servisi Baş İstihbarat İdaresinde (GRU) bir dönem çalışmış Dmitri Utkin olduğu iddia ediliyor.

Su-24 Libya
Su-24 / Libya

Grubun isminin Hitler’in en sevdiği bestekar olan Richard Wagner’den esinlenildiği, Utkin’in 3. Reich dönemine olan ilgisiyle birlikte bu durumun Neo Nazi ideolojisinin dışa vurumu olduğu değerlendirilmekte. Utkin’in geçtiğimiz günlerde bir Telegram kanalında ortaya çıkan bir fotoğrafında vücudunda çeşitli Neo Nazi sembolleri görülüyor.

Wagner ile Hafter’in anlaşmasında en büyük rolü oynayan ülke ise BAE. Biden yönetimi, BAE’nin Wagner grubuna sağladığı mali desteği derhal kesmesi için baskı uyguluyor.

Pentagon’a bağlı Ulusal Savunma İstihbaratı (DIA) değerlendirmesine göre; BAE, CAATSA yaptırımları listesinde adı geçen Rus paralı asker grubu Wagner grubu ile 2020’nin yaz aylarında Libya’daki faaliyetlerinde işbirliği için “mutabakat anlaşması” imzalamıştı.

Wagner, ABD Dışişleri tarafından yayınlanan CAATSA’nın 231.maddesi kapsamında 84 firmayı içeren yasaklı Rus savunma ve istihbarat firmaları arasında yer alıyor. Bu kurumlarla iş yapmak yasak ve yaptırımlar kapsamında.

ÖNERİLEN İÇERİK: AGM-183A ARRW Füzesi’nden başarısız test


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu