Hava araçlarının kalbini üreten Türk şirketi: Alp Havacılık

Roketsan-ATMACA-Banner

Eskişehir’de bulunan Alp Havacılık, kapılarını savunma sektöründen basın mensuplarına açtı. Alp Havacılık; CH-47, GÖKBEY, KAAN ve T-70’in de aralarında bulunduğu bir çok platform için üretim gerçekleştiriyor.

Türk savunma sanayii firmalarından Alp Havacılık, 1998 yılında kuruldu ve %50 Sikorsky ortaklığında faaliyetlerinde devam ediyor. Belirli alt sistemler üzerinde uzmanlaşan şirket bütünleşik motor kanatçıklarını içeren döner jet motor parçaları, dişli kutuları, helikopter dinamik asambleleri ve iniş takımları olmak üzere 4 ana kolda faaliyetlerini sürdürerek, birçok hava platformu için üretim gerçekleştiriyor. Özellikle dişli kutuları, hava araçlarının ‘kalbi’ olarak nitelendiriliyor.

STM Banner

Kapılarını savunma sektöründen basın mensuplarına açan Alp Havacılık, çalışmaları hakkında güncel bilgiler paylaştı.

Şirketin parça üretimi gerçekleştirdiği platformlar arasında; Askeri Sabit Kanat Platformlar ile S-70i, UH-60, S-76, S-92, CH-47, CH-53, T-70, GÖKBEY, ATAK-II, KAAN ve Airbus ile Boeing’in yolcu uçakları bulunuyor. Öte yandan Alp Havacılık; Gear Turbofan Engine ve İHA’larda kullanılan motor projeleri ile GÖKBEY’de kullanılan ve daha farklı birçok motor projesinde de yer alıyor.

Alp-Havacılık-Rotor

T-70’in dişli kutusu ABD dışında ilk kez Türkiye’de üretildi

TUSAŞ tarafından yürütülen Türk Genel Maksat Helikopteri Programı (T-70)’nda da yer alan Alp Havacılık, T-70 Genel Maksat Helikopteri için dişli kutusu üretimi gerçekleştiriyor. ABD dışında ilk kez Alp Havacılık tarafından üretilen dişli kutuları, tasarımları ve yüksek üretim hassasiyetleri sayesinde yağsız bir şekilde 35 dakika boyunca çalışabiliyor.

Öte yandan T-70 helikopterlerinin iniş takımları da yine Alp Havacılık tarafından Türkiye’de üretiliyor. Halihazırda 38 adet (nihai aşamada 109) üretilmesi planlanan T-70 Genel Maksat Helikopteri’nde, 6’ncı helikopterden itibaren Alp Havacılık tarafından 31 set dişli kutusu ve 33 set iniş takımı teslim edildi.

Uçuş kritik sistemler olarak geçen bu parçalar, kalifikasyon testleri kapsamında Sikorsky tarafından da test edildi.

GÖKBEY için milli dişli kutusu

Dişli-Kutusu

Alp Havacılık, GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nde kullanılan, TEI’nin tamamen özgün tasarımı ve üretimi olan milli turboşaft motor TS1400’ün de aksesuar dişli kutusunu kendi imkanlarıyla tasarladı ve üretti. GÖKBEY’in iki adet TS1400 motoruyla gerçekleştirdiği ilk uçuşta, motor başı birer tane olmak üzere toplamda iki adet Alp Havacılık üretimi aksesuar dişli kutusu kullanıldı.

Öte yandan Alp Havacılık, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN için de Yakıt Sisteminde kullanılan kritik bir alt sistemile birlikte bir dizi kritik parçanın tasarımını ve üretimini gerçekleştiriyor. MMU için tasarlanan bu sistemden uçak üzerinde 2 adet bulunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu