HAVA SOJ için Leonardo’dan DIRCM Tedariki

Roketsan-ATMACA-Banner

HAVA SOJ Projesi kapsamında üretilecek uçaklar için İtalyan Leonardo firmasından DIRCM (Yönlendirilmiş Kızılötesi Tedbir) Sistemi tedarik edilecek.

HAVA SOJ, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yürütülen en kritik projelerden birisi konumunda bulunuyor. ASELSAN-TUSAŞ iş ortaklığında yürütülen proje tamamlandığında, Türk Hava Kuvvetleri’ne bölgede ciddi bir kabiliyet kazandıracak.

STM Banner

Halihazırda C-160 kargo uçaklarına entegre edilen Milkar 2U Stand Off Jammer (SOJ) sistemlerine sahip olan Türk Hava Kuvvetleri, HAVA SOJ ile çok daha modern bir elektronik harp ve elektronik destek platformuna sahip olacak. HAVA SOJ’da bulunan aktif faz dizinli antenler sayesinde, çoklu hedef angajman kabiliyetine erişilecek.

Hava SOJ projesi için Kanadalı Bombardier firmasından, Global 6000 tipi iş jetleri teslim alınmıştı. TUSAŞ tesislerinde donatım faaliyetleri halihazırda devam eden uçakların, 2025 yılında geçici kabullerinin yapılması planlanıyor. 2026 yılında ise uçakların kabul faaliyetleri tamamlanarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilecekler.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; İtalyan Leonardo firması, HAVA SOJ uçakları için MIYSIS DIRCM sistemleri sağlayacak. MIYSIS ile HAVA SOJ platformları, kızılötesi arayıcı başlığa sahip mühimmatlara karşı öz savunmasını gerçekleştirebilecek.

Miysis-DIRCM
Miysis DIRCM

MIYSIS, HAVA SOJ uçaklarının öz savunma suitine entegre edilecek ve bu sayede uçak üzerinde bulunan karşı tedbir atıcıları ve füze ikaz sistemleri ile birlikte çalışacak. İlk uçak için 1 adet temin edilen DIRCM sistemlerinin sayısının, ilerleyen zamanlarda artması bekleniyor.

DIRCM Nedir?

DIRCM veya Directed Infrared Counter Measure; kızılötesi arayıcı başlığa sahip mühimmatların, arayıcı başlıklarını lazer ile işlevsiz hale getiren bir karşı tedbir sistemidir. Yaklaşan füzenin arayıcı başlığına odaklanan lazer ile füzenin arayıcı başlığı karıştırılmakta ve bazı durumlarda ise arayıcı başlık, tamamen işlevini yitirecek şekilde hasar almaktadır. Bu sayede IR veya IIR güdümlü füzelere karşı platform, öz savunmasını gerçekleştirmektedir.

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen NAZAR Lazer Elektronik Harp Sistemi, Türkiye’de DIRCM teknolojisinin ilk ürünü olacaktır.

ÖNERİLEN İÇERİK: Polonya’nın Bayraktar TB2’lerine Leonardo Radarı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu