Amerikalı Senatörler, Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alımından dolayı doğacak olan ABD yaptırımlarını önlemek üzere yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor.
Üç Cumhuriyetçi Parti Senatörü tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısı sayesinde Hindistan, CAATSA yaptırımlarından muaf tutulmak isteniyor.
Senatörü hazırlayan isimler arasında Cumhuriyetçi’lerin üst düzey isimlerinden olan Ted Cruz, Todd Young ve Roger Marshall yer alıyor. Aslında Senatörlerin amacı sadece Hindistan’ı değil, diğer Quad ülkelerini de CAATSA yaptırımlarından muaf tutmak.
Quad’a CAATSA Muafiyeti
Hint-Pasifik odaklı bir güvenlik diyaloğu üzerine inşa edilen Quad’ın içerisinde Avustralya, Japonya ve Hindistan gibi ABD’nin bölgedeki en yakın müttefikleri yer alıyor.
Senatörler, hazırladıkları tasarıda Quad ülkelerine yönelik 10 yıllık CAATSA muafiyeti öngörüyor. ABD’de Kongre üyeleri geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın CAATSA yaptırımlarından muaf tutulması için çağrılarını hızlandırmıştı. Senatörlerin muafiyet isteme nedeni ise Çin.
Senatörlerin Biden’a Mektubu
Son olarak Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn ve Demokrat Senatör Mark Warner, Başkan Biden’a bir mektup yazarak “ulusal güvenlik ve daha geniş iş birliği temelinde” Hindistan’a yönelik CAATSA yaptırımlarının uygulanmaması çağrısında bulunmuştu.
Senatörler mektupta şu ifadeleri kullandı:
“Hindistan tarafından planlanan S-400 Triumf karadan havaya füze sistemi alımı için CAATSA’dan muafiyet vermenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Bir feragatname verilmesinin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını artıracağı durumlarda bu feragat yetkisi, Kongre tarafından yasaya yazıldığı üzere, Başkan’a yaptırımları uygularken ek takdir yetkisi verir.
Azalan satışlara rağmen, Rus ekipmanının satın alınması ve Hindistan entegrasyonunun devam etmesiyle ilgili endişelerinizi paylaşıyoruz. Yönetiminizi, bu endişeyi Hintli yetkililere güçlendirmeye ve Rus ekipmanı satın almalarına alternatifleri desteklemeye devam etmek için yapıcı bir şekilde onlarla ilişki kurmaya devam etmeye teşvik ediyoruz.
Bununla birlikte Hindistan’ı içeren bu mevcut S-400 satışı sürecinde, CAATSA yaptırımlarının uygulanmasının Hindistan ile stratejik ortaklık üzerinde zararlı bir etkisi olabileceğine ve aynı zamanda Rus silahlarını caydırma amacına ulaşamayacağına inanıyoruz.”
Karar Başkan’a Ait
Karar ise Başkan Biden’a ait. Biden’ın böyle bir karar alması durumunda karara Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin de destek vermesi gerekiyor ancak bu destek çoktan oluşmuşa benziyor.
ABD’li bazı siyasiler ise CAATSA’dan duydukları rahatsızlıkları daha açık bir şekilde dile getirmeye başlamışlardı.
20 Ocak 2021 itibarıyla ABD’nin Yeni Delhi Büyükelçiliği görevi sona eren ABD’li Diplomat Kenneth Juster, Hindistan’a yönelik CAATSA yaptırımları olasılığı hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu yasa (CAATSA) Rusya’yı etkileyecek şekilde tasarlandı, ortaklarımıza veya Hindistan gibi müttefiklere zarar vermek için tasarlanmadı. İkincil yaptırımlar yoluyla, Hindistan’a yaptırım uygulanabileceği vesvesesine neden oluyoruz. Bence bu çılgınlık. Hindistan’ın bize doğru yaklaşan bir ortak olması açısından. Yaptırımlar konusunu gündeme getirerek, ABD’nin ne kadar güvenilir bir ortak olabileceği konusunda kafalarında şüphe uyandırıyoruz.”
Hindistan’ın S-400 Alımı
Eylül 2018 tarihinde 5 sistem S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi tedariki için Rusya Federasyonu ile 5.43 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalayan Hindistan, anlaşma kapsamında 850 milyon dolar değerindeki ilk ödemeyi, Kasım 2019’da gerçekleştirmişti.
DefExpo 2020 Uluslararası Savunma Fuarında açıklamalarda bulunan Rusya Federasyonu Askeri-Teknik İş Birliği Federal Servis Direktör Yardımcısı Vladimir Drozhzhov, Rusya’nın ilk S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS) bataryasını, planlandığı üzere 2021 yılı sonuna kadar Hindistan’a teslim edeceğini açıklamıştı.
Drozhzhov, “Sözleşme planlandığı gibi devam ediyor. İlk partinin, 2021 yılı sonunda teslim edilmesi planlanıyor. Hintli mürettebatın eğitimleri, ilk teslimattan önce başlayacak.” demişti.
ÖNERİLEN İÇERİK: ABD ve Hindistan arasında gündem S-400 ve CAATSA
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Reuters