F-35’ler Türkiye’ye teslim edilmezse ne olacak?

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR; geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayın esnasında, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi durumunda atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programındaki proje ortaklığının bir mutabakat zaptı içerisinde olan bir iş olduğunu hatırlatan DEMİR, “Burada bir iş tanımı ve bu iş tanımı içerisinde yapılan bir çalışma var. Orada, özel olarak tahkim kelimesi zikredilmese de yapılan uygulamaların oradaki anlaşmalara tamamen ters olması ve ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla gitmesi, otomatik olarak bizi haklı olarak gündeme getiriyor. Bu durum, bir hukuki argüman oluşturuyor, bunu sonuna kadar takip edeceğiz. Ayrıca, uçaklarımız ile ilgili zaten şu anda dört tanesi resmen Türkiye’ye teslim edilmiş durumda. O uçaklar, Türk uçağı şu anda. Diğer iki tanesinin teslimat zamanı geldi, teslim edilmediği için bakıma alınıp hangarda tutuluyor. Ama burada bir hak var ve bu hakkın gereği olarak hukuk çerçevesinde mutlaka bunun takipçisi olacağız, bunun da ön çalışmalarını başlattık” ifadelerine yer verildi.

STM Banner
5’inci Türk F-35 uçağı

Ne olmuştu?

Beyaz Saray tarafından Temmuz 2019’da, Türkiye’nin S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi tedarikine ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’nin F-35 Lightning II programından çıkarıldığı bildirilmişti.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Maalesef, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararı, F-35 ile devam etmesini imkansız kılıyor. F-35, gelişmiş yetenekleri hakkında bilgi edinmek için kullanılacak bir Rus istihbarat toplama platformuyla bir arada bulunamaz. ABD, meşru hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak için Türkiye ile aktif olarak çalışmaktadır ve bu kapsamda Türkiye’ye PATRIOT tedariki konusunda birçok teklifte bulunmuştur. Türkiye 65 yıldan beri uzun zamandır süregelen ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefikidir ancak S-400’ü kabul etmek, bütün NATO Müttefiklerinin birbirlerine karşı yaptıkları taahhütleri imkansız kılacaktır. Bu alımın, Türkiye’nin ittifak ile birlikte çalışabilirliği üzerinde zararlı etkileri olacaktır. Birleşik Devletler, Türkiye ile olan stratejik ilişkisine hâlâ çok değer vermektedir. NATO Müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlı ve yalnızca F-35’e odaklanmıyor. Askeri ilişkimiz güçlü ve Türkiye’de S-400 sisteminin varlığının oluşturacağı sıkıntılara dikkat ederek Türkiye ile yoğun iş birliğine devam edeceğiz” ifadelerine yer verilmişti.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu