
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, yerli motorlar ve insansız hava araçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Demiroğlu, HÜRJET’in motoruyla ilgili yakın zamanda olumlu gelişmeler beklediklerini ifade etti.
Açıklamasında HÜRJET projesine değinen Demiroğlu, yerli motorla ilgili yeni gelişmelerin yakın zamanda paylaşılabileceğini belirtti. “HÜRJET’in motorunda da bugün yarın güzel bir haber gelir diye bekliyoruz.” dedi.
Yerli motor PD170 ile 40 bin fit irtifa başarısı
Demiroğlu, insansız hava aracı AKSUNGUR’un ANKA platformuna benzer olduğunu ancak daha büyük yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve 52 saat havada kalabildiğini söyledi.
“Yaklaşık 3 bin kilometre gidip gelebiliyor. Bu, çok ciddi stratejik bir ürün, çok rağbet görüyor. Buradaki sayımız şu anda 17 ama artacak.” dedi.
Yerli motor PD170 ile ilgili ise, “Güzel bir haber de TEI’mizin ürettiği yerli motorumuz PD170 ile beraber 40 bin fite çıktık. Dizel bir motorun 40 bin fite çıkması, çok önemli bir başarı. Böyle bir platformun dizel bir motorla 40 bin fite çıkması başka bir başarı.” açıklamasını yaptı.
HÜRJET Motorunda Kritik Bekleyiş!
“Bizim olmazsa olmazlarımız var. KAAN’ı yapmak zorundayız. KAAN’ın motorunu da yapmak zorundayız. Aynı şey HÜRJET için de geçerli. Projede sistemi alamadığınızda bunu yapmak zorundasınız.
HÜRJET’in motorunda da bugün yarın güzel bir haber gelir… pic.twitter.com/9JEelJ0wu4
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 24, 2025
GÖKBEY ve KAAN projelerinde yerli motor planı
Demiroğlu, yerli motor projeleriyle ilgili soruları yanıtlarken, GÖKBEY ve KAAN gibi platformların motor çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Demiroğlu, “GÖKBEY helikopter motoru epey ilerledi. Onu bir iki sene içinde kullanmaya başlayacağız. KAAN’ın motoru devam ediyor. Arkasından da 3 bin beygirlik bunların motoru gelecek. Belli bir süre Ukrayna’dan alacağız. Ondan sonra kendimize üreteceğiz çünkü toplam 600 motordan bahsediyoruz. Biz 100’ünü Ukrayna’dan alırsak 500’ü hala bize ihtiyaç.” açıklamasında bulundu.
Yaptırımların kaldırılması ve motor tedariki
Yaptırımların kaldırılmasının savunma sanayisine etkileri ve motor tedarikine ilişkin soruya Demiroğlu, “Bizim olmazsa olmazlarımız var. KAAN’ı yapmak zorundayız. KAAN’ın motorunu da yapmak zorundayız. Aynı şey HÜRJET için de geçerli. Projede sistemi alamadığınızda bunu yapmak zorundasınız.” yanıtını verdi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / AA