
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, HÜRJET için imzalanan mutabakat anlaşmasıyla ilgili SavunmaSanayiST’ye özel açıklamalarda bulundu.
İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen FEINDEF 2025 Fuarı’nda açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, HÜRJET için önemli bir sürecin geride bırakıldığını belirtti. Demiroğlu, resmi sözleşmenin 2025 yılı sona ermeden imzalanmasının planlandığını açıkladı.
“Birkaç ay içerisinde plan sunulacak”
Demiroğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“HÜRJET’imizin İspanya yolculuğunda bir merhaleyi daha bitirmiş olduk. Büyük bir adımı da atmış olduk Airbus’la. Kendileri ulusal koordinatör seçildi, İspanya Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı tarafından. Bu ne demek? Endüstrileşme kısmını Airbus’la beraber yapacağız demek.”
Demiroğlu, Airbus ile birlikte 15 firma ve TUSAŞ’ın katılımıyla Mutabakat Muhtırası (MoU) imzalandığını belirtti. Bu anlaşmayla birlikte, İspanyol şirketlerin üreteceği ürünlerle oluşturulacak “Spanification” süreci de resmen başlamış oldu. Demiroğlu şunları söyledi:
“İnşallah önümüzdeki birkaç ay içerisinde, 2 ay diye hesap ediyoruz biz, endüstrileşme planı hazırlanıp yetkili mercilere sunulacak. Onun kabulünden sonra da esas beklediğimiz aşamaya, sözleşme imzasına geçeceğiz. Bunu da bu senenin 3. çeyreğinde, en geç 4. çeyreğinde yapmayı planlıyoruz. Bu sene içerisinde HÜRJET’imizin İspanya yolculuğunun resmi imzası da, sözleşme imzası da atılmış olsun diye çalışıyoruz.”
Üretim iki safhada gerçekleşecek
HÜRJET ihracat projesinin iki safhada yürütüleceğini açıklayan Demiroğlu, üretim planlamasına dair şu bilgileri verdi:
“İki safhalı bir proje olacak. Birinci safhasında, bütün her şey, bizim TUSAŞ’ımızda üretilecek. İkinci safhada da bir kısmı TUSAŞ’ta, bir kısmı da burada –İspanya’da– üretilecek. Bunun detayları, neyin nerede olacağı kısmı esasında endüstrileşme planı dediğimiz kısımda belirlenecek.
Ama HÜRJET bizim olacak, her haliyle. Dolayısıyla kendi uçağımız olacak. Çoğunluğunu TUSAŞ’ta üretiyor olacağız. İspanyol otoritelerinin, savunma bakanlığının istediği miktarda yerlileştirmeyi yine İspanyol şirketleriyle beraber burada yapacağız. Bu anlamda çok büyük bir başarı.”
“İlk kez bir eğitim uçağını ihraç ediyoruz”
TUSAŞ’ın bugüne kadarki ihracat faaliyetlerinin deniz, kara ve insansız hava araçları odaklı olduğunu vurgulayan Demiroğlu, HÜRJET ile birlikte ilk kez bir eğitim uçağının yurtdışına ihraç edileceğini söyledi:
“Biz bugüne kadar ya deniz ya insansız veya kara araçlarında ihracatımız domine etti. İlk defa bir eğitim uçağını, HÜRJET’imizi Türk Hava Kuvvetleri’ne verdikten hemen sonra, daha vermeden bir başka NATO ülkesinin, bir Avrupa ülkesinin hava kuvvetleri –ki Avrupa’nın da en büyüklerinden bir tanesi– onların eğitim uçağı olması ve onun için de HÜRJET’in seçilmesi bizim için ayrı bir gurur kaynağı.
Ülkemiz son 20 yıldır yola çıkmış olduğu bu şanlı yürüyüşüne bir madalya, bir yıldız daha eklemiş oldu. Bunu gerçekleştirmiş olan TUSAŞ ve emeği geçen herkesin başarısı bu.”
HÜRJET, sektörün devlerini geride bıraktı
İspanya Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Northrop SF-5M (AE.9) jetlerinin yerine HÜRJET geçecek. Bu kapsamda HÜRJET; Boeing T-7, KAI T-50 ve Leonardo M-346 eğitim uçaklarını geride bıraktı. Demiroğlu konuyla ilgili, HÜRJET’in teknik avantajlarına da değinerek şunları söyledi:
“HÜRJET’imiz esasında tasarımı itibariyle çok güzel bir yere konumlandı. Normal şartlar altında, eğitim uçaklarında süpersonik uçuşları pek görmezsiniz ya da çok az görürsünüz. Ama HÜRJET’imiz süpersonik uçuşa çıkacak şekilde tasarlandı.
Eğitim uçağında, süpersonik eğitimleri yapabiliyor olmak daha önce jet uçaklarında, savaş uçaklarında yapılan bu eğitimin daha ucuzlamasına, daha kolaylaşmasına sebep oldu. Bu çok ciddi bir artı puan oluşturdu. Rakiplerimiz Boeing vardı, Leonardo vardı, Kore vardı. Bunları bizim sahip olduğumuz, uçağımızın sahip olduğu özellikler daha çok tercih edilen özellikler olduğu için biz bu yarışı önde göğüslemiş olduk.
Burada tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın çok ciddi emekleri ve etkisi var. Çok destekledi bizi sağ olsun. Desteklemeye devam ediyor. Biz de elimizden geleni yaparak bunu alnımızın akıyla söz verdiğimiz tarihten daha önce –ki 2028 hedefliyoruz– teslim edip hem ülkemize verdiğimiz sözleri tutmak hem de ihracat başarılarımızı hızlandırmak için elimizden geleni yapıyor olacağız.”
2028 hedefi: iki ülkenin envanterine giriş
HÜRJET’in 2028 yılına kadar hem Türk Hava Kuvvetleri hem de İspanyol Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılması planlanıyor. Proje kapsamında bu hedefin daha erken tamamlanması için çalışmalar sürdürülüyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com /