Türkiye Type 23 firkateyni mi alıyor? Yeni detaylar geldi

Roketsan-ATMACA-Banner

“Türkiye Type 23 Firkateyni mi tedarik ediyor?” sorusu dün oldukça merak edildi. Türkiye’nin, İngiltere’den Type 23 firkateyni aldığı iddiasını araştırdık.

Dün akşam saatlerinde çıkan “Türkiye, İngiltere’den Type 23 Firkateyni Aldı” şeklindeki haber, sosyal medyada oldukça yankı uyandırdı. Bizler de SavunmaSanayiST olarak, haberde geçen bu iddianın peşine düşerek doğruluğunu araştırdık.

STM Banner

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Türkiye, halihazırda İngiltere’den Type 23 Sınıfı Firkateyn almış değil veyahut bunun için bir sözleşme imzalanmadı. Yani esasında haber, şu an için biraz abartı. Ancak bununla birlikte Türkiye’den bir heyet, halihazırda Type 23 Sınıfı Firkateynleri inceliyor. İnceleme sonucunda bir rapor oluşturularak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı ile Milli Savunma Bakanlığı’na sunulacağı tahmin ediliyor.

Türkiye niçin Type 23 firkateynini inceliyor?

Esasında Türkiye’nin Type 23 firkateynlerine ilgisi yeni değil, 2020 yılından beri bu alanda çeşitli temaslarda bulunulduğunu biliyoruz. Peki, şu anda İSTİF Sınıfı Firkateynleri milli imkanlarla üreten Türkiye niçin Type 23 istiyor?

tcg-istanbul
İSTİF Sınıfı Firkateyn

Bunu iyi anlamak için biraz büyük resme odaklanmamız lazım… Türk Donanması envanterinde halihazırda 3 farklı sınıfta toplamda 16 adet firkateyn bulunuyor. Bunlardan en yenileri olan BARBAROS Sınıfı Firkateynler (4 adet), halihazırda milli imkanlarla yarı ömür modernizasyonundan geçiyorlar.

30’lu yaşlarında olan YAVUZ Sınıfı Firkateynler (4 adet) ise aktif olarak kullanımdalar. Ancak 40’lı yaşlarına geldiklerinde yani emekli edilmeleri söz konusu olabilir. Zaten şu anda ilkinin inşa faaliyetleri devam eden 4 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn ile YAVUZ’lar envanterden çıkarılacaklardı.

Geriye ise envanterde 8 adet bulunan GABYA Sınıfı Firkateynler kalıyor. GABYA’lar da 40’lı yaşlarında, oldukça eski firkateynler. Ancak Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yoğun gayretleriyle görevlerini başarıyla sürdürüyorlar. GABYA’ların yerlerini alacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için ise daha çok zaman var gibi… Dolayısı ile bölgesinin en büyük ve caydırıcı harp filosuna sahip Türk Donanması’nın, günümüz şartlarında muharip gemi ihtiyacı var diyebiliriz.

BARBAROS Sınıfı Firkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu
BARBAROS Sınıfı Firkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu

Bu ihtiyaç, bu yıl TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nin hizmete girişiyle birlikte daha da artacak. Çünkü TCG ANADOLU gibi büyük tonajlı gemiler, mutlaka bir görev kuvvetiyle hareket ederler. Görev kuvveti, ana platformun her yönden gelecek tehditlere karşı savunulmasını gerçekleştirir.

TCG ANADOLU Görev Gücü emrine tayin edilecek firkateynler ile halihazırda modernizasyon ve bakım sebebiyle tersanede bulunan firkkateynler hesaba katıldığında, Type 23 gibi ikinci el bir firakteyn gerçekten iyi seçenek olabilir.

Firkateynin özelliklerine kısa bir bakış atalım…

Type 23 firkateynlerinin özellikleri

Boy: 133 metre
Genişlik: 16,1 metre
Draft: 7,3 metre
Tahrik: CODLAG güç üretim sistemi
4 adet 2025 beygirlik Paxman Valenta 12 CM dizel motor
2 adet GE üretimi 3996 beygirlik elektrik motoru
2 adet 26.150 beygirlik Rolls Royce üretimi SM1C gaz türbin motor
Hız: Maksimum 28 knots
Menzil: 14.000 km
Bot: 2 adet RIB

Type-23

Silah sistemleri
1 adet BAE Systems üretimi 114mm baş topu
32 adet GWS-35 Dikey Atım Sistemi (VLS) Lançeri
15km menzilli Sea Wolf ve 25km menzilli Sea Captor Hava Savunma Füzeleri
8 adet Harpoon Gemisavar Füzesi
4 adet Sting Ray Hafif Torpido
2 adet DS-30 30mm Top
1 adet Wildcat veya Merlin Deniz Helikopteri

Özelliklerine baktığımız Type 23’ün birçok silah, sensör ve makine gibi bileşeni, bize yabancı. Menzili ise bizim şu anda ürettiğimiz İSTİF’lerin yaklaşık 2 katı. Ancak bu gemiler, tıpkı şu anda BARBAROS’lara gerçekleştirilen Yarı Ömür Modernizasyonu’ndaki sensör paketi ile modernize edilebilir ve ADVENT Savaş Yönetim Sistemi ile teçhiz edilebilirler. Muhtemelen bu modernizasyon, 1 yıl içerisinde tamamlanabilir.

Modernizasyon esasında; savaş yönetim sistemi, baş topu ve sensörlerin milli muadilleriyle değiştirilmesi söz konusu olabilir. Açıkçası Sea Wolf/SeaCaptor füzelerini atım kabiliyeti bulunan GWS-35 VLS’nin ise değiştirileceğini sanmıyorum. Çünkü bu alanda ABD kaynaklı tedarik sıkıntıları malum… Ancak İngiltere’den böyle bir tedarikin, Türk askeri gemi inşa sanayilerine de olumsuz etkileri olacağı kesinlikle unutulmamalı…

Son olarak; halihazırda İngiliz Kraliyet Donanması envanterinde 12 adet Type 23 Firkateyni bulunduğunu, daha önce de Şili’nin bu 30’lu yaşlarındaki firkateynlerden yine ikinci el olarak 3 adet tedarik ettiğini belirterek yazımızı sonlandıralım.

Anıl ŞAHİN

Anıl ŞAHİN

[email protected]

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu