İsrail Savunma Bakanlığı ve Elbit Systems tarafından tasarlanan ve bir uçağa entegre edilen lazer sistemi ilk testini başarıyla tamamladı.
İsrail Savunma Bakanlığı Silah ve Teknolojik Altyapı Geliştirme İdaresi Başkanlığı, Elbit Systems ve İsrail Hava Kuvvetlerinin ortak girişimiyle icra edilen testte Cessna tarafından üretilen bir uçağa entegre edilen lazer sistemi, farklı mesafeler ve uçuş irtifalarında uçan hedef İHA’ların tamamını başarıyla etkisiz hale getirdi.
Testler sırasında uçağa entegre edilen yüksek güçlü bir lazer sistemi kullanıldı. İsrail böylesine bir kabiliyete sahip olan ilk ülkeler arasındaki yerini aldı. İsrail Savunma Bakanlığı tarafından duyurulan gelişme, Savunma Bakanı Benny Gantz tarafından “önemli bir teknolojik atılım” olarak nitelendirildi.
Hava savunma şemsiyesine dahil edilecek
Israel successfully tests airborne laser interception of droneshttps://t.co/zsniQSDwtC pic.twitter.com/VfQQH1IiuF
— avi scharf (@avischarf) June 21, 2021
Yetkililer, İsrail’in çok katmanlı hava savunma sistemine entegre edilecek olan hava kökenli gelişmiş lazer sisteminin geliştirilmesinin yıllar alacağını ve icra edilen testin henüz ilk fazda olan bir projeye ait olduğunu vurguladı. Sistemin Iron Dome (Demir Kubbe), David’s Sling ve Arrow sistemleriyle beraber çalışması bekleniyor.
Şirket yetkilileri sisteme ait prototipin 2025 yılına kadar hazır olacağını tahmin ediyor. Sisteme şu ana kadar bir isim verilmiş değil.
İsrail Savunma Bakanlığı Silah ve Teknolojik Altyapı Geliştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Yaniv Rotem: “Bildiğimiz kadarıyla biz böylesine bir kapasiteye sahip olan ilk ülkeyiz ama belki, elbette, böyle bir müdahaleyi deneyen ve başaran ilk ülkeler arasında yer alıyoruz.”
Sisteme ait detaylar
Rotem’e göre 100 kilowatt’lık güce ve 20 km menzile sahip olacak prototipin 3-4 yıl içinde ortaya çıkması bekleniyor. Sistemin tamamen operasyonel hale gelmesi ise uzun yıllar alacak. İsrail aynı zamanda yine Elbit Systems ve Rafael ile beraber kara konuşlu bir lazer silahı üzerinde de çalışıyor. Bu sistemin de 8-10 km bir menzile sahip olması ve 2025’te envantere girmesi bekleniyor.
İsrailli kaynaklara göre uçaklara entegre olarak kullanılabilecek olan lazer sisteminin kara konuşlu versiyonlara göre pek çok avantajı var. Bunlar arasında bulutların üzerinde çalışabilmesi, kötü hava şartlarından etkilenmemesi gibi nedenler yer alıyor.
Sistemin avantajları
Savunma Bakanı Gantz: “Lazer, daha geniş mesafelerde ve çeşitli önlemler karşısında koruma yetenekleri eklerken İsrail Devleti’nin müdahale ve koruma maliyetinden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. İsrail savunma sanayisinin bu önemli gelişmede başarılı olacağından eminim ve bunu teşvik etmek için tüm savunma kurumuyla şahsen çalışacağım.”
İsrail Savunma Bakanlığı: “Bu tür silahların önleme başına birkaç dolarlık [işletim] maliyeti, yüksek irtifalarda ve hava kısıtlamaları olmadan çalışırken çok uzun mesafelerde tehditleri engelleme yeteneği ve geniş alanlarda koruyucu bir kabuk sağlama gibi birçok avantajı var.”
ÖNERİLEN İÇERİK: SSB’den bomba proje! Türk savaş gemilerine yerli lazer silahı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, İsrail Savunma Bakanlığı