Çin, Pasifik’teki Nüfuzunu Arttırmakta Kararlı

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin askeri uçaklarına ev sahipliği yapan bir adayı yeniden canlandırmak amacıyla adadaki havalimanını yenilemeye başladı.

Reuters’ın haberine göre; Kiribatili politikacı Çin’in İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri uçaklara ev sahipliği yapan bir bölgeyi yeniden canlandırmak amacıyla Kiribati Cumhuriyeti’ne ait Hawaii’nin yaklaşık 3.000 km güneybatısındaki adalarından birinde uçak pisti yenileme planları yaptığını söyledi.

STM Banner

Kamuoyuna açıklanmayan planlar, stratejik olarak Asya ile Amerika kıtaları arasında yer alan bir mercan adası olan küçük Kanton Adası’nda inşaatı içeriyor.

Kiribati muhalefet kanadı politikacılarından Tessie Lambourne, Reuters’e projeden endişe duyduğunu ve bu hamlenin Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’nin bir parçası olup olmadığını öğrenmek istediğini söyledi.

J-20

Ayrıca Lambourne: “Hükümet, pist ve köprünün rehabilitasyonu için bir fizibilite çalışması dışında maliyeti ve diğer ayrıntıları paylaşmadı. Muhalefet zamanı gelince hükümetten daha fazla bilgi isteyecek.” ifadelerini kullandı.

Kiribati Başkanı Taneti Maamau’nun makamından ise sorulara yanıt gelmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise yöneltilen soruları bir süreliğine yanıtsız bıraktı.

Kiribati

120.000 kişilik bir ülke olan Kiribati Cumhuriyeti küçük olmasına rağmen Pasifik’in 3,5 milyon kilometrekaresini kaplayan, dünyanın en büyük Münhasır Ekonomik Bölgelerinden birini kontrol ediyor.

Hawaii’nin 3.000 kilometre (1.864 mil) güneybatısında ve ABD askeri üslerinin yakınında bulunan Kanton’da askeri yığınak yapma imkanı elde etme Çin’e önemli bir avantaj sağlıyor.

Projenin hassasiyeti nedeniyle ismini paylaşmak istemeyen Pasifik hükümetleri danışmanlarından biri, “Ada sabit bir uçak gemisi olacak.” dedi.

ABD Donanmasının 7. Filosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya ve Pasifik İşleri Bürosu, bu konu hakkındaki yorumlarını öğrenmek amacıyla sorulan soruları yanıtlamadı.

Kiribati, son yıllarda Çin ile ABD ve pasifik müttefikleri arasındaki mücadelenin merkezinde yer almakta.

Kiribati 2019’un sonlarında Başkan Maamau’nun kararı ile Çin lehine olması adına Tayvan ile diplomatik bağlarını koparmış ve o dönemde Tayvan ikinci büyükelçiliği görevinde olan Tessie Lambourne geri çağrılmıştı.

Bir Kuşak Bir Yol

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya’nın da iş birliği ile Çin’in 100. yılında yani 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin- Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir.

Ağustos 2017 yılında proje kapsamında iş birliği imzalayan ülke ve uluslararası kuruluşların sayısı 69’a ulaşmıştır. Projede ulaşım ağları, enerji ağları ve telekomünikasyon yoluyla uluslararası entegrasyon hedeflenmektedir. Dünya GSMH’nın %42’si, dünya nüfusunun %64’i, karaların %40’ı, bilinen enerjinin %75’ini kapsamaktadır.

Girişimler, Çin tarafınca daha sonra Bir Kuşak, Bir Yol olarak isimlendirilmiştir. Burada “Kuşak” İpek Yolu Ekonomik Kuşağını, “Yol” ise 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nu ifade etmektedir.

Çin, ‘Tarihi İpek Yolu’na atıflar yaparak, dünya toplumları hafızasındaki olumlu imaja yatırım yapmaktadır. Hedeflenen iletişim ve ulaşım projeleri “ipek yolu” adlarıyla anılmaktadır: “demir ipek yolu”, “kara ipek yolu”, “deniz ipek yolu”, “hava ipek yolu” ve “dijital ipek yolu”… Çin böylece dünya toplumlarının projeyi kolay anlamalarını ve güvenin oluşmasını sağlamaya çalışmaktadır.


Elif Funda ALTUN / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu