Tunahan AKKOYUN / SavunmaSanayiST.com | Son 200 yıldır hiç düşmanı olmayan, toprakları işgal edilmemiş İsviçre, yeni avcı uçağı alımı için yaklaşık 6 milyar dolar bütçe ayırmayı planlıyor.
İsviçre, İsviçre Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yeni avcı uçağı tedarik etmek amacı ile 6 milyar ABD Doları değerinde bir ihale açmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre; bu duruma karşıt olarak pek çok kişinin düşüncesi ise süpersonik bir jetin yaklaşık 10 dakikada geçebileceği Alp bölgesini savunmak için tarafsız bir ülkenin, yeni jetlere bütçe ayırmasının gereksiz ve israf olacağı yönünde.
Sosyal Demokrat Parti Vekili Priska Seiler Graf, ”NATO tarafından çevrilen küçük ve tarafsız bir ülkeyi kim işgal edebilir, bu gerçekten saçma.” diyerek yeni uçak alımına karşı çıktı.
İsviçre’nin yeni avcı uçağını seçecek olan heyet, 27 Eylül’de söz alacak ve Ulusal Konsey referanduma gidecek. Gelecek yıl içinde hükümetin yeni avcı uçağını seçmesi bekleniyor. Seçilecek uçağın Airbus’tan Eurofighter Typhoon, Dassault’dan Rafale, Boeing’den F/A-18 Super Hornet veya Lockheed Martin’den F-35A olacağı yönünde.
Seçilen uçak, 2030’da emekli edilecek 30 adet F/A-18 Hornet’ten müteşekkil avcı filosunun yerini alacak.
Sosyal Demokrat Vekili Seiler Graf, Leonardo’nun M346 eğitim uçağının hafif avcı versiyonu gibi daha ucuz alternatiflerin, söz konusu “pahalı oyuncaklardan” daha iyi bir seçenek olduğunu söyledi ve ayrıca “Tartışmalı olmayan yeni uçaklara ihtiyacımız var, daha hafif ve daha basit uçaklar yeterli olacaktır. Bir Fiat’a sahip olmak, Maserati’ye sahip olmaktan daha iyi olurdu.” diye sözlerine ekledi.
İsviçre’nin; 2014 yılında gerçekleştirdiği referandum esnasında, İsveç’ten Saab JAS-39 Gripen avcı uçaklarının alım oylamasına seçmenlerin olumsuz cevap verdiklerini hatırlatmakta da fayda var.
Eski bir hava kuvvetleri pilotu ve İsviçre Halk Partisi’nden milletvekili olan Thomas Hurter, İsviçre’nin diğer ülkelere güvenmeden kendisini korumak zorunda olduğunu söyledi.
Reuters’a konuşan Thomas Hurter, “Bu eski uçakları değiştirmememiz hava gücümüzün yok olacağı anlamına gelir ve bundan sonra hava sahamızın güvenliğini garanti edemeyiz. Önümüzdeki 50 yıl içinde ne olacağını bilmiyoruz. Yanan bir ev olduğunda itfaiye alayını hazır bulundurmanız gerekir, aksi takdirde her şey çok geç olacaktır.” dedi.
Hurter, daha küçük jetlerin yeterince yüksek irtifaya çıkamayacağını ve acil durumlara reaksiyon vermek için gereken hıza sahip olamayacağı bilgisini de verdi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com