İtalya Stinger’in yerini alacak NG V-SHORAD’ı tanıttı

Roketsan-ATMACA-Banner

İtalya’nın yeni nesil omuzdan atılan hava savunma füze sistemi ilk kez görücüye çıktı. MBDA İtalya tarafından geliştirilen NG V-SHORAD füzesi, SeaFuture 2023 Fuarı’nda ilk kez kamuoyuna gösterildi.

MBDA İtalya tarafından geliştirilen NG V-SHORAD füzesi, şu anda İtalyan Ordusu’nda hizmette olan ABD üretimi FIM-92C Stinger füzelerinin yerini alacak. Füze hizmete girdiğinde, İtalya hava savunma şemsiyesi; SAMP-T, CAMM-ER tabanlı GRIFO ve NG V-SHORAD sistemleriyle kurulacak.

STM Banner

1:1 oranında mock-up’ı gösterilen füze henüz konsept tasarım aşamasında bulunuyor. Füzenin teknik özellikleri hakkında pek bir bilgi bulunmuyor. Füzenin 1.5 metre civarında uzunluğa ve 70mm çapa sahip olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca füzenin bir kızılötesi görüntüleyici arayıcı (IIR) başlıkla donatılacağı belirtiliyor.

MBDA İtalya’ya göre; füzenin kalifikasyon faaliyetlerinin, 2025-2026 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. NG V-SHORAD’ın hem omuzdan atılan hemde kaideye monteli versiyonlarının olması planlanıyor. Kaideye monteli versiyonun farklı sensörlerden veri alarak Anti-İHA ve C-RAM görevlerinde kullanılabilmesi hedefleniyor.

FIM-92K-Stinger
FIM-92K-Stinger

Füze genel hatları itibariyle Stinger füzesini andırıyor. NG V-SHORAD, Stinger’da olduğu gibi gövde önündeki kanatçıklar ile kontrol ediliyor.

NG V-SHORAD’ın, Roketsan’ın Sungur füzesiyle rekabet edecek özelliklere sahip olması beklenebilir. Görüntüleyici kızılötesi başlık kullanmasıyla NG V-SHORAD, dünyadaki sayılı örnekler arasına girecek. Halihazırda sadece Sungur ve Mistral Blok 3 füzelerinde görüntüleyici kızılötesi başlık bulunuyor. NG V-SHORAD’ın menzil ve irtifa değerleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Sungur füzesinden bir miktar daha küçük olan füzenin menzil ve irtifa değerlerinin Sungur’dan biraz geri kalması bekleniyor.

SUNGUR Füzesi Özellikleri

Roketsan tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen SUNGUR, hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahiptir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanabilme kapasitesine sahip 8 kilometre menzilli SUNGUR, üstün özellikleri dolayısıyla dördüncü nesil MANPADS olarak nitelendirilmektedir.

SUNGUR-Füzesi
SUNGUR Füzesi

SUNGUR Füzesi, 4 ila 4.5 kilometre yükseklikteki hedeflere nüfuz edebilmektedir.

IIR Arayıcı Başlık kullanması hasebiyle SUNGUR Füzesi, çok yüksek bir isabet yüzdesine sahiptir. Dünya’nın en modern MANPADS’leri arasında gösterilmektedir. SUNGUR Füzesi, sadece isabet yüzdesi değil; menzil ve irtifa limitleri açısından da ilk sıralarda bulunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, EDR Magazine

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu