KAI, FA-50 Modernizasyon Paketinin Detaylarını Duyurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

KAI (Korea Aerospace Industries), 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ADEX 2021 savunma ve havacılık fuarında FA-50 Hafif Saldırı ve Jet Eğitim uçakları için planladığı modernizasyonun detaylarını açıkladı.

Birçok ülkenin envanterine girmeyi başarmış T/FA-50 Hafif Saldırı ve Jet Eğitim uçakları için KAI yeni modernizasyon projesini hazırlıyor.

STM Banner

Projeye göre KAI, Güney Kore Hava Kuvvetleri (ROKAF) envanterinde 60 adet bulunan FA-50 uçaklarının kabiliyetlerini ciddi ölçüde arttıracak şekilde modernize edecek. Uçağı gerçek bir “çok rollü muharebe uçağına” çevireceği iddia edilen modernizasyon birçok yeni sistemi barındırıyor. 2022 yılında başlaması planlanan modernizasyon:

  • Tamamen dijital kokpit
  • Kaska monteli nişangah (HMD)
  • AESA radar
  • EH sistemleri
  • Taktik veri bağı
  • Görüş ötesi füze (BVR) atma kabiliyeti
  • Orta menzilli seyir füzesi atma kabiliyeti
  • 300 galonluk Conformal Fuel Tank

gibi ciddi modifikasyonları içeriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=HqrANpXyHm4

Görüş ötesi füze atma kabiliyeti ile hafif saldırı uçağı pazarında ciddi talep görebilecek olan platform ayrıca eklenen CFT ile büyük bir menzil artışına kavuşacak. AESA radar ve taktik veri bağı ise platformun durumsal farkındalığını arttıracak.

FA-50’ye SOM Entegrasyonu Gerçekleşebilir

Modernizasyon paketi içeriğinde bulunacak orta menzilli seyir füzesi için TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN tarafından geliştirilen SOM füzesi de adayların arasında. SOM füzesine karşı Kongsberg/Raytheon tarafından geliştirilen JSM ve Taurus KEPD 350 füzesi bulunuyor. Ancak Güney Kore aynı zamanda kendi orta menzilli seyir füzesini geliştirmek de istiyor.

KAI yetkilileri ise modernizasyon faaliyetlerinin 2022’de başlayacağını belirtiyor.

CFT Nedir?

Conformal Fuel Tank veya CFT, uçakların gövde şekillerini ve aerodinamiklerini çok bozmadan uçağın yakıt kapasitesini arttıran gövdeyle bütünleşik yakıt tanklarıdır. Uçak üzerinde herhangi bir pylon kaplamamaları sayesinde uçağın mühimmat ve pod taşıma kapasitesini düşürmeden menzilini ve havada kalış süresini arttırırlar. Ayrıca aerodinamiği çok etkilememeleri uçakların manevra kabiliyetinden ödün vermemelerini sağlar.

İnsansız FA-50 Konsepti

KAI ayrıca fuar sırasında yayınladığı bir videoda insansız FA-50 jetlerinin KF-21’e kanat adamlığı yaptığı bir konseptide tanıttı. Manned-unmanned teaming için önemli bir mihenk taşı olacak konsept Loyal Wingman’e oldukça benziyor. Mevcut FA-50’lerin dönüştürülmesi halinde konsept maliyet anlamında büyük avantaja sahip olabilir. Yıllardır hizmette olan ve kendini kanıtlamış FA-50 kullanıcıya ciddi kolaylıklar sağlayabilir.

FA-50 Hafif Taarruz Uçağı

T-50 Golden Eagle eğitim uçağı üzerinden geliştirilen ve hafif taarruz uçağı olarak nitelendirilen FA-50, 2013 yılından bu yana Güney Kore Hava Kuvvetleri envanterinde aktif bir şekilde rol alıyor. Güney Kore Hava Kuvvetlerinin envanterinde halihazırda 60 adet FA-50 hafif taarruz uçağı yer alıyor.

FA-50, bugüne kadar Endonezya, Irak, Filipinler ve Tayland’a da ihraç edildi. Pek çok ülkenin daha FA-50 tedarik etmek istediği biliniyor. KAI, aynı zamanda pek çok ülkenin ihalelerine katılarak ürününü aktif bir şekilde pazarlamaya çalışıyor. Uçak aynı zamanda eğitim amaçlı olarak da kullanılabiliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Güney Kore’nin FA-50 ihracatına İngiliz ambargosu


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Janes

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu