BAE’nin Yemen’deki Gizemli Üssü: Meyyun (Perim) Adası

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dünya deniz ticaretinin en kritik noktalarından birisi olan Yemen’de bulunan Meyyun (Perim) Adası’na askeri bir üs inşa ediyor.

Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan 32 kilometrelik Babülmendep Boğazı kıyısında bulunan Meyyun Adası’nda inşa edilen hava üssünü resmi olarak hangi ülkenin inşa ettiği bilinmiyor. Fakat BAE, 2016 sonunda adayı işgal etmiş ve askeri üs inşasına başlamıştı. Çalışmalar daha sonra bilinmeyen sebeplerden ötürü durdurulmuştu. Bu çalışmalar yakın zaman içerisinde tekrar başladı.

STM Banner

Yemenli yetkililere göre Meyyun’daki hava üssünü BAE inşa ediyor. BAE, 2018 yılında Suudi Arabistan önderliğindeki Yemen koalisyonundan askerlerini çektiğini açıklamıştı.

Mayyun (Perim) Adası ve Eritre/Assab Üssü'nün konumları
Meyyun (Perim) Adası ve Eritre/Assab Üssü’nün konumları/The Intel Lab

Açık kaynaklı araştırmalar yapan savunma şirketi Janes Intel’in Orta Doğu Editörü Jeremy Binnie’ye göre BAE’nin amacı uzun vadeli bir şekilde burada kalıcı olarak konuşlanmak.

“Bu sadece Yemen savaşı ile ilgili değil. Buradaki gemi trafiği esas kilit konu.”

Babülmendep, Kızıldeniz, Aden ve Doğu Afrika’da Güç Projeksiyonu

Meyyun Adası’nda inşası devam eden hava üssünü her kim kontrol edecekse Babülmendep Boğazı’nda kolaylıkla güç projeksiyonu uygulayabilecek durumda. Bu hava üssünden Yemen’in iç kesimlerine hava saldırıları düzenlemek de oldukça kolay. Güç projeksiyonu sadece Babülmendep Boğazı ile de sınırlı değil. Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Doğu Afrika’da hedefler arasında.

Uçak Pisti Çalışmaları

Güncel uydu fotoğraflarına göre adada 1.850 metrelik bir pist inşa ediliyor. Pistin genişliği ise 50 metre civarında.18 Mayıs tarihli uydu fotoğraflarında pistin inşasında sona gelindiği değerlendiriliyor. Pistin güneyinde yer alan alanda ise üç adet hangarın inşa edildiği gözlemleniyor.

Perim Hava Üssü Pisti
Perim Hava Üssü Pisti/Gerjon

Bu uzunlukta bir pist; savaş, gözlem ve kargo uçaklarının iniş ve kalkışı için yeterli. Örnek vermek gerekirse pistten Boeing üretimi C-17 Globemaster III gibi devasa kargo uçakları inip kalkabilir. BAE aslında 2016 sonunda adaya konuşlanmaya çalışmış ve hatta şu anda inşa ettiği pistten çok daha uzun bir pist kurmak istemişti. İnşa edilmek istenen bu pistin uzunluğu ise yaklaşık olarak 3.000 metreden fazlaydı. Böylesine uzun bir piste en ağır bombardıman uçakları dahi iniş gerçekleştirebilirdi. Fakat planlar o yönde ilerlemedi. Meyyun Adası, 2015’e kadar İran destekli Husi milislerin kontrolündeydi. 2015 yılında adanın kontrolü BAE ve kontrolündeki güçler tarafından ele alındı. 2016 sonunda ise adadaki çalışmaların başladığı biliniyor.

BAE, şu sıralarda Meyyun Adası’na gemiler aracılığıyla silah, ekipman ve asker sevkiyatı gerçekleştiriyor. BAE’nin Meyyun Adası’nı 20 yıllık bir anlaşmayla kiraladığı iddia ediliyor. BAE’nin Füceyre Deniz Üssü’nden kaldırdığı kargo ve çıkarma gemileriyle Meyyun Adası’na gece saatlerinde radarlar kapalı bir şekilde gizli şekilde sevkiyatlar gerçekleştirdiği de gözlemlenmişti.

Volkanik bir ada olan Meyyun’un coğrafi özelliklerinin ve iklimin pist inşasında zorluklar çıkardığı düşünülüyor. Meyyun’daki çalışmalar, Şubat 2021’de tekrar başladı ve hızla devam ediyor. Biden, Şubat 2021’de Suudi Arabistan’ın Husi’lere yönelik harekatına ABD desteğini sonlandıracağını duyurmuştu.

 (Perim Hava Üssü/14 Şubat 2021-15 Nisan 2021, 2 aylık değişim)

Bu dönemde yaşanan bir diğer ilginç gelişme ise BAE’nin Doğu Afrika ülkesi olan Eritre’deki askeri üssünü boşaltması olmuştu. Eritre’deki BAE üssü, Yemen’e yönelik saldırılar için kullanılıyordu.

BAE, Eritre/Assab’ta bulunan bazı askeri ekipmanlarını da Meyyun Adası’na sevk etti. Her ne kadar Assab’tan çekilseler dahi özellikle Yemen kıyıları ve adalarındaki BAE varlığı giderek artıyor. BAE’nin kontrolünde bulunan diğer Yemen adaları arasında Mokha Adası ve Sokotra da yer alıyor. BAE’nin stratejisindeki bu yeniden yapılanma, BAE’nin güç projeksiyonundan güç koruma politikasına doğru taktiksel bir değişikliğe gittiğini gösteriyor.

Eşsiz Konum

Gözlemcilere göre Afrika Boynuzu bölgesi, rekabetçi ülkeler ve sivil savaş risklerinden dolayı BAE için tehlikeli bir bölge haline geldi. Meyyun Adası ise küçük nüfusu ve eşsiz konumuyla BAE’ye Kızıldeniz’in kontrolü ve gözlemlenmesi için büyük fırsatlar sunuyor.

Aynı zamanda Perim Adası olarak da bilinen Meyyun, Yemen’in en güneybatı ucunun 3.5 kilometre açığında yer alan bir ada. Adanın stratejik konumu dünya güçlerinin iştahını kabartıyor. Bölgedeki en stratejik ada olarak görülüyor. İngiltere, 1967 yılında Yemen’den çekilene kadar adanın kontrolünü elinde tutuyordu. Adaya daha sonra Sovyetler yerleşti ve Meyyun’daki donanma tesislerini modernize etti fakat bu tesisleri sık bir şekilde kullanmadı. Adada hayatın sürdürülmesi için sürekli olarak tedarik yapılması şart.

Perim Hava Üssü EW ve SIGINT Tepesi
Perim Hava Üssü EW ve SIGINT Tepesi/The Intel Lab

Elektronik Harp ve Sinyal İstihbaratı Üssü

Bazı analistlere göre Meyyun, BAE ve Bahreyn gibi bazı Körfez ülkelerinin İsrail ile imzaladığı İbrahim Ahitlerinin (İsrail ile normalleşme anlaşması) ardından İran karşıtı ülkeler için ortak bir istihbarat üssüne dönüşebilir. BAE’nin bu üssü İsrail ile ortaklaşa olarak kullanabileceği de düşünülüyor. Adaya hava savunma sistemleri, elektronik harp (EW) ve sinyal istihbaratı (SIGINT) sistemlerinin de sevk edilmesi bekleniyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: BAE’nin Çin İle Gelişen Askeri Bağları F-35 Alımını Etkiliyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Associated Press, The Intel Lab, Gerjon/Twitter

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu