Güney Kore’nin 4.5. nesil savaş uçağı KF-21 Boramae, 1000’inci test uçuşunu başarıyla tamamladı. Kore Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (KAI) geliştirdiği yerli savaş uçağının, planlanan yol haritası kapsamında KF-21’in sistem geliştirme test uçuşlarının yarısına ulaşıldı. Programın tamamlanması için 2026 yılı için öngörülüyor.
KF-21’in hatasız bir şekilde 1.000 test sortisini tamamlaması, modern savaş uçakları geliştirme programlarında nadir görülen bir başarı olarak dikkat çekiyor. KF-21 Boramae’nin farklı operasyonel ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanan tek koltuklu ve çift koltuklu varyantları bulunuyor.
Çift koltuklu varyant, özellikle eğitim için geliştirilmiş olsa da gelecekte, özellikle İHA’larla yapılacak müşterek muharebe görevlerinde de kullanılabilecek. 1.000’inci sortiyi gerçekleştiren prototip, çift koltuklu konfigürasyondaki bir KF-21 idi.
Gelişmiş Test Prosedürleri
KF-21 test uçuşları, uçağın yeteneklerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek amacıyla çok sayıda senaryoyu içeriyor. Bunlar arasında:
- Aviyonik testleri,
- Havadan yakıt ikmali,
- Radar sistemleri,
- Süpersonik uçuş ve
- Silah sistemleri denemeleri yer alıyor.
Uçak, geçtiğimiz dönemde Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne ait KC-330 tanker uçağından havadan yakıt ikmali gerçekleştirdi. Bu tür testlerdeki ana hedef, KF-21’in muharebe esnasında karşılaşabileceği tüm koşullar için hazır hale gelmesinin altyapısını hazırlıyor.
2026’da Envantere Giriş Hedefi
19 Temmuz 2022’de başlayan test uçuşları, KF-21 programının belirlenen takvimine uygun olarak ilerlediğini gösteriyor. Kapsamlı testlerin 2026 yılına kadar tamamlanması ve bu tarihte tam ölçekli üretime geçilmesi planlanıyor. Mevcut planlamada 2028 yılına kadar 40 KF-21’in Güney Kore envanterine alınması ve 2032 yılına kadar Endonezya ve Güney Kore için toplamda 120 adet KF-21 üretimi hedefleniyor.
Gelecekteki İyileştirmeler
Programın ilerleyen aşamalarında, düşük radar izi için konformal antenler, dahili silah bölmeleri ve özel kaplamalar gibi iyileştirmeler yapılması da bekleniyor. Böylelikle KF-21, modern savaş uçaklarına kıyasla daha düşük gözlemlenebilirlik özelliklerine sahip olacak.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com