Kırgızistan’ın Bayraktar TB2 SİHA’ları Göreve Başladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Kırgızistan’ın Türkiye’den satın aldığı Baykar üretimi Bayraktar TB2 SİHA’lar aktif şekilde görev icra etmeye başladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Servisinde göreve başlayan Bayraktar TB2’leri yerinde inceledi. Kırgızistan’a ait Bayraktar TB2’ler Celal-Abad Havalimanı’nda konuşlu bulunuyor.

STM Banner

Caparov’a ziyareti sırasında Bayraktar’lar hakkında bilgi verildi, aynı zamanda bir gösteri uçuşu da icra edildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Bayraktar TB2’lerin tamamen bütçeden ayrılan fonlarla alındığı ve ülkenin savunması, güvenliği ve sınırların korunmasında kullanılacağı vurgulandı.

MAM-L ve CATS Detayları

Kırgız TB2’lerinde hem Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatları hem de ASELSAN tarafından geliştirilen CATS Elektro-Optik Sensör Sistemi’nin yer aldığı görüldü.

Kırgız Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kamchybek Tashiev tarafından paylaşılan bilgilere göre Kırgızistan, toplamda 300 milyon Kırgızistan Somu (33.4 milyon $) değerinde askeri ekipman alımı gerçekleştirmişti.

CATS sistemi, şu ana kadar 5 ülkeye de ihraç edildi. Yurt dışına ihraç edilen CATS sistemleri, Bayraktar TB2 SİHA platformları tarafından kullanılıyorlar.

Kırgızistan’ın Bayraktar TB2 Alımı

Tashiev’e göre Kırgızistan 40 adet zırhlı araca ek olarak Türkiye’den Bayraktar TB2 S/İHA’lar aldıklarını da ilk kez açıklamıştı. Tashiev, Kırgızistan’a ait TB2’lerin üretim hattında olduğunu da belirtmişti. Bayraktar TB2’lerin yalnızca 5 ülkenin envanterinde olduğunu kaydeden Tashiev, Kırgızistan’ın bu ülkelerin arasına katılacağını teyit etti.

Kırgızistan için üretilen TB2’lerin yakında teslim edileceği bilgisi de aynı zamanda Tashiev tarafından paylaşılmıştı. Tashiev ek olarak Rusya’dan Orlan-10 İHA’lar tedarik ettiklerini de kaydetmişti.

Bayraktar TB2

Türk savunma sanayiinin en büyük başarıları arasında kabul edilen S/İHA’lardan Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülkelerin ordularında 2014 yılından beri hizmet vermekte.

2015’te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içi ve yurt dışında terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 Taktik S/İHA, 400 bin uçuş saatini geride bıraktı. 400 bin saattir aktif görev yapan TB2, en uzun toplam uçuş saatine sahip milli hava aracı olma rekorunu bir kez daha kırarak pozisyonunu korumaya devam ediyor.

Bayraktar TB2 SİHA/Kırgızistan/ROKETSAN MAM-L
Bayraktar TB2 SİHA/Kırgızistan/ROKETSAN MAM-L

Şimdiye kadar üretilen 257 adet Bayraktar TB2 S/İHA’lar; Türkiye Azerbaycan, Katar ve Ukrayna dahil olmak üzere birçok ülkenin envanterinde görev icra etmeye devam ediyor.

Açık kaynaklar aracılığıyla derlediğimiz bilgilere göre ise Bayraktar TB2 S/İHA tedarik eden yabancı ülkeler şöyle:

  • Katar
  • Libya
  • Ukrayna
  • Polonya
  • Türkmenistan
  • Kırgızistan
  • Fas
  • Azerbaycan
  • Nijer
  • Etiyopya

Net olarak Bayraktar TB2 SİHA tedarik ettiği bilinen ülkelerin sayısı on olarak ortaya çıkıyor. Geriye ise ismi hala açıklanmayan üç ülke kalıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Irak, Bayraktar TB2 SİHA Alımı İçin 100 Milyon Dolar Ayırdı


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı 

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu