Kolombiya Rafale’e Göz Kırpıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Amerika ülkesi Kolombiya Çarşamba günü yaptığı açıklamada, envanterindeki İsrail üretimi Kfir uçaklarını değiştirmek istediği için Fransız uçak üreticisi Dassault’tan 16 Rafale savaş uçağı satın almayı düşündüğünü  söyledi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre; Kolombiya, İsveç üretimi Gripen ve ABD üretimi F-16 uçaklarını inceledikten sonra Fransız hükümetinin 16 adet Rafale satış teklifini seçti. Kolombiya, 15 milyar pezoya (yaklaşık 3 milyar dolar) kadar tahmini bir bütçesi bulunan teklif için “İmzalanmış sözleşme yok, bu bir ön müzakere” dedi.

STM Banner

Cumhurbaşkanlığı, Rafale savaş uçaklarının “fiyat, verimlilik ve operasyonel açıdan ülke için en iyi seçeneği” temsil ettiğini söyledi.

Açıklamada, uçakların ‘amiral vergi’ reformuyla finanse edilmeyeceğini söyledi. Kolombiya Kongresi tarafından geçen ay onaylanan reform, ülkenin en zenginleri ve petrol sektörü üzerindeki vergileri artırmayı amaçlıyordu. Cumhurbaşkanlığı, “sosyal harcamalardan ödün vermemek amacıyla” uçakların ücretinin “5 yıl sonra” ödeneceğini söyledi.

Katar-Rafale

Dassault Rafale

Rafale, 2004 yılında Fransız Donanması ve 2006 yılında Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (FASF) ile hizmete girmiş ve kademeli olarak önceki nesil yedi tip savaş uçağının yerini almıştır. Farklı konfigürasyonları bulunan Rafale, 4.5 nesil bir savaş uçağı olarak öne çıkmaktadır. Rafale F3-R, halihazırda kullanımdaki en modern Rafale konfigürasyonudur.

Rafale F3-R

Rafale’nin F3-R konfigürasyonu, 31 Ekim 2018’de Fransız Savunma Tedarik Kurumu (DGA) tarafından onaylandı.

F3-R konfigürasyonu, Rafale F3 standardının bir evrimidir. Uçağın operasyonel gerekliliklerinin; pilotların deneyimlerinden gelen geri bildirimler doğrultusunda sürekli iyileştirilmesi, süregelen sürecin bir parçasıdır.

Rafale

F3-R konfigürasyonu, Rafale’in aşağıdaki ekipman ve silahları taşımasına olanak tanır:

  • MBDA tarafından üretilen Meteor Uzun Menzilli Havadan Havaya Füze

    Bu yüksek performanslı füze, 2013 ortasından bu yana teslim edilen tüm Rafale uçaklarında bulunan AESA Radarı ile maksimum etkiye ulaşıyor.
  • Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu

    Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu, lazer güdümlü hava-yer mühimmatları için işaretleme gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
  • Safran AASM Hava Yer Mühimmatı

    Fransız Safran şirketi tarafından geliştirilen ASSM, havadan yere güdümlü bir mühimmattır. ASSM; IMU/GPS, IMU/GPS/IIR ve IMU/GPS/Lazer güdüm modlarına sahiptir. Burada kast edilen lazer güdümlü versiyon.
  • Çeşitli Sensör Sistemleri

Yunanistan, Endonezya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Katar ve Mısır, son dönemde Rafale savaş uçağına yönelen ülkeler arasında bulunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Defense Post

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu