Söyleşi: Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks

Roketsan-ATMACA-Banner

EN Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, Haziran ayında Türkiye’ye bir ziyaret düzenledi. Ziyaret esnasında Pabriks ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nı ziyaret etti ve iki ülke arasında ‘Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ imzalandı.

Bakan Pabriks, iki ülke arasındaki savunma iş birliğine yönelik olarak SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.

STM Banner

SavunmaSanayiST: Kısa süre önce Türkiye’ye bir ziyarette bulundunuz ve burada mevkidaşınız Hulusi Akar ile görüştünüz. İkili görüşmenin detaylarını anlatır mısınız?

Bakan Pabriks: Türk Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar’a, Türkiye’nin Baltık Devletleri’nde bölgesel güvenliğe yaptığı katkı ve katılım için minnettarlığımı ifade ettim. Ayrıca; mevcut bölgesel güvenlik sorunları, Letonya-Türkiye savunma sanayii iş birliği, NATO kapsamında iş birliği ve savunma alanında gelecekteki ikili iş birliği fırsatları hakkında verimli ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. İkimiz de hem ikili anlamda hem de NATO’da birlikte çalışmaya devam etme konusunda anlaştık.

SavunmaSanayiST: Türkiye ziyaretiniz sırasında bir dizi Türk savunma şirketini de ziyaret etme fırsatınız oldu. Dikkatinizi çeken Türk savunma sanayi ürünleri var mı?

Polonya'ya Konuşlanan Türk F-16'ları Türkiye'ye Döndü
Baltık bölgesinde görev icra eden Türk F-16’ları

Bakan Pabriks: Türk savunma sanayii şirketleri, hem özel sektör hem de kamu sektörü için kendilerini kalıcı ve güvenilir ortaklar haline getirme konusunda oldukça başarılı olmuştur. Türkiye’ye yaptığım ziyaret, NATO müttefikimizin savunma sanayiini geliştirmeye devam ederek askeri gücünü sağlamlaştırmasını ve böylelikle bölgesel güvenliği güçlendirmede oynadığı rolü daha fazla arttırmasını takdir etmemi sağladı.

Bu bağlamda; Türk savunma sanayii firmalarının sunduğu çok sayıda ürünün, gerçek muharebe sahalarında zorlu deneme süreçlerinden geçtiğini ve son yıllarda bu ürünlerin performansları ile operasyonel kabiliyetlerini göz önünde bulundurma fırsatını elde ettiğimizi belirtmekte fayda var.

Bu bilgi birikimini, endüstriyi temsil eden birkaç tesisi ziyaret etme deneyimiyle birleştirdiğimizde Türk savunma sanayiinin çok çeşitli çözümler sunduğu açıktır. Bu çözümler, sürekli değişen jeopolitik durumu göz önünde bulundurularak Dünya’nın dört bir yanındaki kullanıcıların ihtiyaçlarına uyacak şekilde oluşturulmaya ve uyarlanmaya devam ediyor.

SavunmaSanayiST: Polonya, Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satın alan ilk AB ve NATO ülkesi oldu. Türk yapımı SİHA’ların başarıları hakkında neler düşünüyorsunuz? Letonya da Türk SİHA’larını alacak mı?

Bayraktar TB2 - Letonya
Letonya Savunma Bakanı ve Haluk Bayraktar

Bakan Pabriks: Letonya Silahlı Kuvvetleri, şu anda Letonya’da bu tür uçakların üretim olasılıklarını belirlemek de dahil olmak üzere çeşitli insansız uçak türlerini araştırıyor ve değerlendiriyor. Türkiye ziyaretimde, özellikle araştırma ve geliştirme (ArGe) alanında daha yakın endüstriyel iş birliği konusunda mutabık kaldık.

Letonya Savunma Bakanlığı, Türk şirketi Baykar‘ı ve insansız hava araçlarını; çok yetkin, profesyonel ve herhangi bir ordu için büyük değer olarak görüyor. Bununla birlikte Letonya savunma sanayisinin operasyonel gereksinimleri ve özellikle arz güvenliği dikkate alındığında, yerel sanayinin gelecekteki olası iş birliği projelerine katılımı çok önemli olacaktır.

SavunmaSanayiST: Letonya ve Türkiye arasında savunma sanayii iş birliği anlaşması da imzalandı. İki ülke arasındaki fırsatları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bakan Pabriks: Doğrusu her iki ülke, savunma sanayii iş birliği anlaşmasını hayata geçirmek için büyük adımlar attı ve çok çalıştı. Karşılıklı yarar sağlayan bir anlaşma olarak, özellikle her iki ülkenin endüstriyel yeteneklerini birleştirmeyi ve her iki endüstrinin üyeleri tarafından sunulan niş yeteneklerden tam olarak yararlanmayı amaçlamaktadır. İş birliğimizin gelişmesini sağlayacak temel mekanizmalardan biri, her iki tarafın da ortak ek ArGe faaliyetlerine yönelik olarak ifade ettiği odak noktasıdır.

Letonya-SSB

Ayrıca, Letonya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan Mutabakat Muhtırası (MoU)’nın sadece endüstrilerimizi bir araya getirmenin bir yolu olarak değil, aynı zamanda diğer alanlarda ikili iş birliğini ilerletmek için potansiyel bir yol olarak da hareket edeceğine inancım tamdır.

Çeşitli jeopolitik hususlar nedeniyle Letonya, ulusal savunma kapasitesini daha da güçlendirmek için karşılanması gereken bir dizi benzersiz ihtiyaca sahiptir. Savunma ihtiyaçlarımız özel bir yaklaşım gerektiriyor ve bu nedenle kilit bir NATO müttefikinin, Letonya ile bu alanda yakın iş birliği yapma kapasitesine ve arzusuna sahip olmasından memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca yerli savunma sanayii firmalarımızın çabalarının, müttefiklerimiz tarafından kabul görmeye devam etmesinden memnuniyet duyuyoruz.

Letonya savunma sanayii sektörünün birçok üyesi, geçmişte Türk şirketleriyle oldukça başarılı iş ilişkilerine sahipti. Bizim bakış açımıza göre; bu deneyim, iki ülke arasındaki yetenek alışverişini daha da kolaylaştıracak olan MoU’nun temellerinden biri olarak hizmet etti.

OMTAS
Roketsan OMTAS ATGM

SavunmaSanayiST: Önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile savunma iş birliğini geliştirmek için hangi adımlar atılacak?

Bakan Pabriks: Letonya ile Türkiye arasında; araştırma, geliştirme ve ortak tedarik başta olmak üzere her iki ülkenin savunma sanayii sektörü arasında iş birliğini kolaylaştıracak Savunma Sanayii İş Birliği Mutabakat Muhtırası’nın imzalanması ile savunma alanında daha fazla iş birliği için ilk önemli adımları attık.

Türkiye yakın bir ortaktır ve gelecekte savunma alanında daha fazla iş birliği için yeni fırsatlar bulmak amacıyla siyasi bir diyalogu ve umudu sürekli olarak sürdürüyoruz.

SavunmaSanayiST: Sayın Pabriks, sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu