Türkmenistan’a Bayraktar TB2 İhracatı

Roketsan-ATMACA-Banner

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), Türkmenistan’a ihraç edildi.

Türkmenistan, bugün Bağımsızlık Günü’nün 30’uncu yılını kutluyor. Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30’uncu yılı sebebiyle düzenlenen askeri geçit töreninde, Baykar Savunma üretimi Bayraktar TB2 SİHA’lar ilk kez sergilendi. Böylelikle Bayraktar TB2 SİHA’ların Türkmenistan’a ihraç edildiği, doğrulanmış oldu.

STM Banner

Hatırlanacağı üzere; Türkiye, Temmuz 2021 döneminde Türkmenistan’a 37 milyon ABD Doları değerinde savunma ve havacılık sanayii ihracatı gerçekleştirmişti. Bu doğrultuda Türkmenistan’ın, Bayraktar TB2 SİHA’ları bu yıl içerisinde teslim aldığı görülüyor. Ayrıca sergilenen Bayraktar TB2 SİHA’nın kanat altında, Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatları da görüldü. Türkmenistan’ın, ilk etapta 6 adet Bayraktar TB2 SİHA tedarik ettiği tahmin ediliyor.

Baykar Savunma’dan Teyit

Bayraktar TB2 SİHA’ların üreticisi olan Baykar Savunma ise Türkmenistan’da düzenlenen geçit töreninde yer alan Türkmenistan bayraklı (T192 ve T193 kuyruk numaralı) Bayraktar TB2’leri resmi hesabından paylaşarak Türkmenistan’ın “dost ve kardeş ülke” olduğunu belirtti. Baykar Savunma böylece satışı resmen teyit etmiş oldu.

Türkmenistan’a kaç adet Bayraktar TB2 tedarik edildiği henüz netlik kazanmış değil ancak Türkmenistan devlet TV’si tarafından yayımlanan görüntülerde yeni bir İHA üssüne ait krokiler dikkat çekiyor.

Türkmenistan’a Kaç Adet Bayraktar TB2 Satıldı?

Askeri ürünler üzerine analiz yazıları kaleme alan Oryx’in yazısında yer alan bilgilere göre Türkmenistan, geçmişte Çin ve İtalya’dan tedarik ettiği İHA/SİHA’ları başkent Aşkabat yakınlarındaki Ak-Tepe-Bezmain Hava Üssü’nden yönetiyordu. Ancak Bayraktar TB2’ler için yeni bir hava üssünün inşa edileceğini anlıyoruz.

İnşa edilecek olan yeni hava üssünün Aşkabat’ın kuzeyinde yapımına başlandığı anlaşılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Şubat 2021’de inşaat alanına yönelik bir ziyaret gerçekleştirmişti. Planlarda yer alan bir görüntüye göre bir hangara toplamda 6 adet Bayraktar TB2 konuşlandırılabiliyor.

Türkmenistan'a Bayraktar TB2 İhracatı
Türkmenistan’a Bayraktar TB2 İhracatı/Oryx

Resmi adı “İnsansız Hava Araçları Merkezi” olan İHA üssünün yönetiminin başında ise Türkmenistan İçişleri Bakanlığı yer alıyor. 2015 yılında hizmete başlayan Merkez’de genişletme çalışmaları sürüyor. Merkezin yer aldığı hava üssüne sadece İHA operasyonları için bir pist inşa edildiği görülebiliyor. Aynı zamanda hangar ve gerekli altyapı da oluşturuluyor.

Türkmenistan’a sevk edilen Bayraktar TB2’lerde ilginç bir detay daha göze çarpıyor. Bayraktar TB2’lerde daha önceleri Kanadalı L3 Harris WESCAM firması tarafından üretilen MX-15D EO/IR sistemi kullanılıyordu ancak Kanada, Türkiye’nin Suriye, Karabağ ve Libya’da düzenlediği operasyonları hedef göstererek ürünün Türkiye’ye satışına ihracat yasağı getirmişti.

Türkmenistan'a Bayraktar TB2 İhracatı
Türkmenistan’a Bayraktar TB2 İhracatı

Bayraktar’a Yeni Kamera Sistemi

Her ne kadar Baykar’ın Ukrayna ve Polonya’ya satışını gerçekleştirdiği Bayraktar TB2’lerde hala MX-15D EO/IR sistemleri kullanılıyor olsa da bazı ülkelere satışta EO/IR sisteminin değişik ülke ve firmalardan tedarik edildiğini gözlemliyoruz.

Örnek vermek gerekirse Türkmenistan’a gerçekleştirilen ihracatta Alman Hensoldt firmasının ürünü olan ARGOS-II HDT EO/IR sisteminin kullanıldığı görülebiliyor. ARGOS-II HDT; İstihbarat, Gözetleme, Hedefleme ve Keşif misyonları (ISTAR) için ideal bir ürün. Yaklaşık 53 kg ağırlığa sahip olan ARGOS-II HDT, her ne kadar WESCAM ürünü olan MX-15D kadar kabiliyetli olmasa da son derece yeterli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Üstelik ARGOS-II HDT sistemini tek kullanan Türk firması Baykar da değil. Yemen’de yer alan İran destekli Husiler, Ocak ayında düşürdükleri Vestel’e ait Karayel İHA’da ARGOS-II HDT’nin kullanıldığını deşifre etmişti.

Türkmenistan Bayraktar TB2 SİHA/ARGOS-II HDT
Türkmenistan Bayraktar TB2 SİHA/ARGOS-II HDT

“Talepleri Yetiştirmekte Zorlanıyoruz”

Baykar Savunma Teknik Lideri Selçuk Bayraktar tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Bayraktar TB2 SİHA ihracatıyla ilgili olarak 10’dan fazla ülke ile sözleşme imzalandığı bilgisine yer verilmişti. Selçuk Bayraktar, ‘talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz’ ifadesini kullanmıştı.

Bayraktar TB2 SİHA, şu ana kadar Katar, Ukrayna, Polonya ve Azerbaycan’a ihraç edildi. Öte yandan; Arnavutluk, Letonya, Fas ve Macaristan’ın da Bayraktar TB2 ile yakından ilgilendiği biliniyor. Irak ise Bayraktar TB2 tedariki konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardığını açıklamıştı. Bu ülkelerin, Selçuk Bayraktar’ın bahsini geçirdiği 10 ülke arasına girmiş olma ihtimalleri yüksek.

Ayrıca Baykar Savunma, şu ana kadar 200’den fazla Bayraktar TB2’nin üretimini tamamladı. Üretilen İHA’ların önemli bir kısmı, Türk güvenlik birimlerine hizmet ediyor. Ancak Türk güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından Baykar Savunma, son bir-iki yıldır ihracata ağırlık vermiş durumda.

ÖNERİLEN İÇERİK: Bayraktar TB2 Ukrayna Topraklarında Üretilecek


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Oryx, Baykar

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu