Füzelerin kalbine TÜBİTAK-SAGE dokunuşu

Roketsan-ATMACA-Banner

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) Müdürü Gürcan OKUMUŞ, Enstitünün faaliyetlerine ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ilk seyir füzesi olan SOM’un başarıyla Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırıldığını ve yeni konfigürasyonları için çalışmaların devam ettiğini açıklayan OKUMUŞ, Türkiye’nin ilk havadan havaya füzeleri olan BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi ile GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzelerinde de mutlu sona yaklaşıldığını belirtti.

STM Banner

“Füzelerin Kalbi”

TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü Gürcan OKUMUŞ; füzeler, güdüm kitleri, akustik aldatıcılar, tapalar ile güdümlü topçu mühimmatları gibi birçok sistem için hayati öneme sahip olan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından başarıyla geliştirilen “Isıl Pil” sistemleri ile ilgili olarak, “Şimdiye kadar konuştuğumuz bütün ürünlerin (SOM, GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN vs.) esasında kalbi, bu ısıl pillerimiz. Biz TÜBİTAK-SAGE olarak sistem geliştirme projelerine çalışırken, bir yandan da alt sistemler üzerine de çalışıyoruz. Isıl pil de bu alt sistemlerin en kritikleri arasında. Bütün bahsettiğimiz mühimmatların, uçaktan ayrıldıktan sonra enerjisini sağlayan sistemler ısıl piller. Dünya genelinde sadece 3-4 ülkenin sahip olduğu bir teknoloji, yurtdışından kolaylıkla temin edemeyeceğimiz ürünler. Bu teknoloji, yine TÜBİTAK-SAGE tarafından Türkiye’de geliştirildi ve şu an sadece TÜBİTAK-SAGE’nin kendi ürünleri değil tüm savunma sanayii kuruluşlarının ürünleri için ihtiyaç olan ısıl piller, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştiriliyor ve ihtiyaç bu şekilde karşılanmış oluyor. Stratejik bir ürün, olmazsa olmazımız.” açıklamalarında bulundu.

TÜBİTAK-SAGE Isıl Pil

ISIL PİL NEDİR?

Isıl pil; güdüm kitleri, tapalar, füzeler, akustik aldatıcı/yanıltıcılar, güdümlü topçu mühimmatları ve uçak koltuk fırlatma sistemlerinde temel güç kaynağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olan tek kullanımlık elektrokimyasal güç kaynağıdır. Geniş çalışma sıcaklık aralığı, uzun raf ömrü, raf ömrü boyunca bakım gerektirmeme, hızlı tetiklenme, kendi kendine tükenmeme, yüksek güvenilirlik, zorlu çevresel koşullara dayanıklılık ve yüksek enerji yoğunluğu gibi gereksinimlerin aynı anda karşılanmasının zorunlu olduğu askeri uygulamalarda ısıl pillerin alternatifi bulunmamaktadır.

Türkiye’nin tek ısıl pil tedarikçisi olan TÜBİTAK SAGE, milli projelerde yurt dışı bağımlılığın azatılması amacıyla 2002 yılında ısıl pil teknolojisini geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Isıl pil teknolojisi tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirilmiş, ısıl pil tasarım, üretim ve test yeteneklerine sahip olunmuştur.

TÜBİTAK SAGE şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip çok sayıda ısıl pilin tasarımı ve üretimini yapmış, ürünler uluslararası askeri standartlara uygun olarak kalifiye edilmiştir.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ısıl piller ile Türk Savunma Sanayinde ısıl pillere ilişkin yurt dışı bağımlılık ortadan kalkmıştır. Yurt içi teslimatların yanı sıra TÜBİTAK SAGE birçok farklı ülkeye ısıl pil ihracatı yapmakta olup, ısıl pil Türk Savunma Sanayinde önemli bir ihracat kalemi olmuştur.

Isıl Pillerin kullanıldığı TÜBİTAK-SAGE Hassas Güdüm Kiti

Isıl Pillerin Temel Kullanım Alanları:

  • Füzeler
  • Güdüm kitleri
  • Akustik aldatıcı/yanıltıcılar
  • Tapalar,
  • Güdümlü topçu mühimmatları
  • Uçak koltuk fırlatma sistemleri

Isıl Pillerin Avantajları:

  • Uzun raf ömrü (>20 yıl)
  • Bakım gerektirmeme
  • Hızlı tetiklenme (<500 ms)
  • Alternatif tetikleme yöntemleri (Elektriksel ateşleme, mekanik ateşleme, ataletsel ateşleme)
  • Kendi kendine tükenmeme
  • Yüksek enerji yoğunluğu
  • Eşzamanlı çoklu güç verme
  • Geniş çalışma sıcaklığı aralığı (-54˚C/+71˚C)
  • Zorlu çevresel koşullara dayanıklılık (Isıl piller depolama ve çalışma esnasında yüksek seviyeli titreşim, şok, ivme, yüksek ve düşük basınç seviyeleri, yüksek nem vb. koşullara dayanıklıdır)
  • Yüksek güvenilirlik (>%99.95)
  • Özel tasarım (Isıl piller kullanılacağı sistemin gereksinimleri doğrultusunda tasarlanmaktadır)

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu