Altun’dan S-400’ün Kiev’e Konuşlandırılması Argümanına Cevap

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türk S-400’lerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasına argümanına cevap verdi.

ABD Dış İstihbarat Birimi CIA’in eski yöneticisi Paul Kolbe, geçtiğimiz günlerde “Türkiye, S-400’leri Ukrayna’ya versin, ABD’de de Türkiye’ye F-35 versin.” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuyla ilgili olarak WSJ’a açıklamalarda bulundu.

STM Banner

Altun tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir hedef olarak gören ve NATO üyeliğinden gurur duyan Türkiye, Batı’dan hak ettiği muameleyi görmeyi beklemektedir. İlişkiyi onarmak için gayrı resmi teklifler değil, güven artırıcı önlemler alınmalıdır. Sayın Kolbe’nin argümanını geliştirmek için Batı’nın yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz Türkiye’ye teslim etmektir.” ifadelerine yer verildi.

Hatırlanacağı üzere ABD, bir süre önce S-400 tedariki sebebiyle Türkiye’yi F-35 Programı’ndan çıkartmıştı. ABD’li Lockheed Martin şirketinin Türkiye için ürettiği 6 adet F-35A Lightning II savaş uçağı ise ABD Ordusu’na ait depolara kaldırılmıştı. Öte yandan program kapsamında üretim yapan Türk savunma sanayii firmalarından da tedarik durdurulmuştu.

Türkiye'ye ait S-400 Hava Savunma Sistemi
Türkiye’ye ait S-400 Hava Savunma Sistemi

Türkiye’nin S-400 HSFS Tedarik Süreci

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki gerçekleştiren ilk NATO ülkesi oldu.

Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren parçaların teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Ankara’nın Rus yapımı sistemi satın alma kararında karşılık ABD, oldukça sert tepki verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2020 yaptığı açıklama ile  Ankara’nın Washington’un baskısına rağmen S-400 sisteminden vazgeçmeyeceğini söyledi.

F-35-Lightning-II
airliners

Bu tepkilerin sonucunda ABD, Türkiye’ye F-35 Lightning II savaş uçaklarının teslimatına yönelik olarak Aralık 2020’de ambargo uyguladı.

Temmuz 2021’de Rusya’nın devlete ait silah satıcısı Rosoboronexport’un (devlet teknoloji şirketi Rostec’in bir parçası) CEO’su Alexander Mikheyev, MAKS-2021 Air Show esnasında gazetecilere verdiği demeçte, Rosoboronexport’un Türkiye’ye ek bir S-400 partisi daha teslim etmek için bir proje geliştireceğini söyledi.

ÖNERİLEN İÇERİK: Erdoğan: “S-400’ler Nerede Beklemesi Gerekiyorsa Orada Bekliyor”


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu