Mavi Vatan’da Tarih: ATMACA Füzesi MARTI’yı Vurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Mühendisleri, Mavi Vatan’da yeni bir tarih yazdı. Milli Gemisavar Füze ATMACA, M/G MARTI’yı imha etti.

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki ilk atışı, bugün gerçekleştirildi. DENİZKURDU-II Tatbikatı kapsamında gerçekleştirilen atış sırasında; TCG KINALIADA Korveti’nden atılan Roketsan üretimi ATMACA Gemisavar Füzesi, M/G MARTI (eski Hücumbot) platformunu imha etti.

STM Banner

Sinop açıklarında gerçekleştirilen atış sırasında MARTI’nın, harp başlıklı ATMACA Füzesi ile vurulmasının akabinde ağır hasar aldığı görüldü. Böylelikle Türkiye’nin ilk milli gemisavar füzesi olan ATMACA, yeni bir kilometre taşına daha ulaşmış oldu ve teknolojik hazırlık seviyesi arşa çıktı.

ATMACA’nın, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere ihracatına yönelik de sözleşme imzalandığı biliniyor.

ATMACA Gemisavar Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 220+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu