Kızıldeniz’de ABD destroyeri için felakete ramak kala: CIWS

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Donanması’na ait USS Gravely Destroyeri, Kızıldeniz’de felakete ramak kala Phalanx CIWS ile kendisine yönelen seyir füzesine angajman gerçekleştirdi.

Dört ABD’li yetkilinin CNN’e verdiği bilgiye göre; 30 Ocak Salı gecesi Husiler tarafından Kızıldeniz’e fırlatılan bir seyir füzesi, vurulmadan önce bir ABD destroyerinin 2 kilometre yakınına kadar geldi. Bu, bir Husi seyir füzesinin bir ABD savaş gemisine en çok yaklaştığı an oldu.

STM Banner

Yetkililer, geçmişte bu füzelerin bölgedeki ABD destroyerleri tarafından 15 kilometre ya da daha uzak bir menzilde durdurulduğunu söyledi. Ancak USS Gravely, ABD’nin 2023 yılı sonunda Husi füzelerini önlemeye başlamasından bu yana ilk kez Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (CIWS)‘ni kullanmak zorunda kaldı ve sonuçta füzeyi düşürmeyi başardı.

İlk katmanlar, füzeyi engelleyemedi

Yakın mesafeden önleme yapmak üzere tasarlanmış otomatik bir makineli tüfek olan Phalanx CIWS – Türk Donanması tarafından da aktif olarak kullanılıyor, yerli muadilleri geliştirildi/geliştiriliyor-, diğer savunma katmanlarının önleme yapamadığı durumlarda geminin gelen bir füzeyi vurmak için sahip olduğu son savunma hatlarından biridir. Yani hedefe yönelik SM-2 veyahut ESSM gibi diğer uzun menzilli savunma seçenekleri başarısız/kullanılamaz olduğunda, son çare olarak CIWS devreye alınır.

PHALANX
PHALANX

Bu olay, Yemen’deki Husi altyapısına yönelik çok sayıda ABD ve İngiliz saldırısına rağmen, Husilerin Kızıldeniz’deki ABD deniz varlıkları için oluşturmaya devam ettiği tehdit kapasitesinin altını çiziyor.

ABD’li bir yetkili, USS Gravely’nin füzeyi daha erken engelleyememiş olmasının Husilerin saldırılarının daha sofistike hale geldiğini göstermediğini söyledi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Füze Savunma Projesi Direktörü Tom Karako, Husi füzesinin bir ABD savaş gemisine bu kadar yaklaşmayı başarmasının “endişe verici” olduğunu söyledi. Karako, “Eğer oldukça iyi bir hızla gidiyorsa, 2 kilometre füzenin gemiye çarpmasına kalan zaman açısından çok uzun bir süreye tekabül etmez.” dedi.

“2 kilometre, birkaç saniye içerisinde katedilebilir”

Karako’ya göre Husiler silah teknolojilerinin çoğunu İran’dan alıyor. Daha yavaş seyir füzeleri bile 2 kilometreyi birkaç saniye içinde katedebiliyor ve Kızıldeniz’deki dar su yolları nedeniyle savaş gemilerinin komutanlarının karar verme süresi kısalıyor.

Karako, hava savunmasının karşı karşıya olduğu zorluğun bir “kapasite sorunu” olduğunu, zira ABD savaş gemilerinin kullanabilecekleri önleme füzelerinin sınırlı sayıda olduğunu söyledi. “Burada oturup sonsuza kadar avcılık oynamayı göze alamayız” dedi.

Yemen Husi Operasyon

ABD’li askeri yetkililer, 11 Ocak’tan bu yana ABD’nin Yemen içinde Husilerin silah depolarına, komuta ve kontrol merkezlerine ve depolama tesislerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğini söyledi. Yetkililer, saldırılar sonucunda Husilerin silah kapasitesinin yüzde kaçının yok edildiği konusunda ayrıntı vermekten kaçındı.

CENTCOM’a göre; bu ayın başlarında ABD Donanması, Somali açıklarında bir gemide Yemen’deki Husilere gönderilmek üzere İran yapımı balistik ve seyir füzesi parçaları ele geçirdi. Bu operasyonda, biri denize düşen, diğeri de onu kurtarmak için atlayan iki ABD Donanması SEAL’i öldü.


Kaynak: CNN International, SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu