Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS)’ın ilk test atışı, başarıyla gerçekleştirildi. Karadan gerçekleştirilen test esnasında hem dikey atım sistemi hem de sistemde kullanılan hava savunma füzesi test edildi.
Türk savunma sanayiinin en kritik projelerinden birisi konumunda bulunan Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS’ın ilk test atışı, başarıyla gerçekleştirildi. Test kapsamında MİDLAS’tan HİSAR-RF Hava Savunma Füzesi atışı gerçekleştirildi. MİDLAS, 2023 yılında hizmete alınması planlanan MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateynlerin ilki olan TCG İSTANBUL (F-515)’de kullanılacak.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Roketsan tarafından üretilen Millî Dikey Atım Lançer Sistemi’nin (MİDLAS) ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi. MİDLAS 2023’te ilk kez İSTANBUL fırkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girecek.” ifadeleri kullanıldı.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada ise “Savaş gemilerimizden ateşlenecek hava savunma sistemlerimizin temel taşlarını döşüyoruz. Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS’ın ilk testinde HİSAR füzesi başarıyla ateşlendi. 2023’te İSTANBUL fırkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girecek!” ifadelerine ye verildi.
Ambargo Uygulanıyordu
Türk Donanması, BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerinde ABD üretimi Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS)’ni kullanıyor. Mk41 VLS sayesinde ESSM gibi hava savunma füzeleri, hem yüksek adetlerde taşınabiliyor hem de 360 derece angajmana izin verecek şekilde ateşlenebiliyor. Ancak ABD, İSTİF Sınıfı Firkateynlerde kullanılacak Mk41 VLS’ler için Türkiye’ye ambargo uygulamış ve satışına izin vermemişti.
Bunun üzerine ise Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Roketsan’a, normalde 2027 yılında hizmete girmesi planlanan TF-2000 Hava Savunma Muhripleri’nde kullanıma alınacak olan Milli Dikey Atım Sistemi (MİLDAS) Projesi’ni hızlandırma görevi verildi. Bu görev doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Roketsan, 2023 yılına kadar hem MİDLAS’ı hem de sistemde kullanılan RF Güdümlü Hava Savunma Füzesi’ni tamamlamayı hedefliyor.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından yapılan açıklamada, “Amborgalarla bizi durduracaklarını düşünenlere en güzel cevabı yine Mühendislerimiz ve Teknisyenlerimiz başarıyla verdi. MiDLAS Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak. Tüm paydaşlarımıza teşekkürler.
İlk olarak Hisar-O RF hava savunma füzemizin deniz versiyonu olan Hisar-D RF’yi başarıyla MİLDAS’tan ateşlemeyi başardık. Bundan sonraki aşamalarda Siper Blok-1, Atmaca yine MİLDAS üzerinden atılacak” ifadelerine yer verildi.
Karadan atışlı testleri başarıyla gerçekleştirilen MİDLAS’ın, 2023 yılı içerisinde TCG İSTANBUL Firkateyni’ne entegre edilmesi ve denizden atışlı testlerinin de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Testlerin başarıyla geçmesi durumunda Türk Donanması, ilk kez milli bir dikey atım sistemi ile hava savunma füzesini kullanıma almış olacak.
Yeni Kabiliyetler Kazandırılacak
Konuyla ilgili olarak Mart 2022’de Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ tarafından SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “TCG İSTANBUL’da Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) ile birlikte HİSAR-RF’i kullanacağız. MİDLAS Projesi fazlar halinde gidecek. İleri konfigürasyonlarında hem seyir füzesi ve gemisavar füzesi atım hem de Quad-Pack kabiliyetini kazandırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
MİDLAS , bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirilecek kara testlerinin ardından direkt olarak TCG İSTANBUL (F-515)’a entegre edilecek. Deniz testleri, 2023 yılında tamamlanacak entegrasyon faaliyetlerinin ardından TCG İSTANBUL üzerinde gerçekleştirilecek.
Bu sistem İSTANBUL Firkateyni üzerine entegre edildikten sonra diğer füzelerin de MİDLAS’a entegrasyonuna çalışacağız. Milli imkanlarla geliştirilen bütün füzeleri Milli Dikey Atım Sistemimize entegre etmeye çalışacağız.” ifadelerine yer verilmişti.
ÖNERİLEN İÇERİK: SİPER BLOK I Füzesi Hedefi Aştı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com