Milli mühimmatların F-16’lara entegrasyon sorunu çözülüyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Uçaktan Bağımsız Atış Sistemi (UBAS) Projesi kapsamındaki çalışmalar sonlanıyor. UBAS Projesi sayesinde, milli imkanlarla geliştirilen mühimmatlar F-16’lara entegre edilecek.

TÜBİTAK SAGE, bir süredir Uçaktan Bağımsız Atış Sistemi (UBAS) Projesi’ndeki faaliyetlerini sürdürüyor. UBAS sayesinde, Türkiye’de milli imkanlarla geliştirilen hava-hava ve hava-yer mühimmatları, görev bilgisayarı yabancı olan ve kaynak kodlarına erişim hakkı bulunulmayan F-16 Fighting Falcon savaş uçağı konfigürasyonlarına entegre edilecek.

STM Banner

TÜBİTAK Faaliyet Raporuna göre; UBAS Projesi kapsamındaki F-16 platformlarının silah yönetimi pilot arayüzünü millileştirecek olan dokunmatik ekranlı (ICP) aviyonik geliştirilmesi çalışmalarının, 2023 yılı içerisinde Türk Hava Kuvvetleri envanterine alınabilecek olgunluğa erişmesi planlanıyor.

UBAS sayesinde; GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN, ÇAKIR, SOM, SOM-J, LAÇİN ve TOLUN gibi birçok güdümlü mühimmatın, F-16 platformlarına entegrasyonu sağlanacak.

F-16 Blok 70
F-16 Blok 70

Öte yandan ÖZGÜR Projesi kapsamında modernize edilecek F-16 platformları için ise böyle bir entegrasyon sorununun bulunmadığı tahmin ediliyor. Çünkü ÖZGÜR Projesi kapsamında, F-16’lar için milli bir görev bilgisayarı geliştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-16 Blok 30’ların ardından; Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonundaki F-16 savaş uçaklarına da ÖZGÜR’ün uygulanacağını açıklamıştı.

Dolayısı ile UBAS Projesi, ÖZGÜR Projesi tamamlana kadarki bir ara çözüm olarak nitelendirilebilir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu