MKEK Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS) geliştiriyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından, milli imkanlarla kara ve deniz platformlarında kullanılmak üzere Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS) geliştiriliyor.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), hem kara platformları hem de deniz platformunda kullanılmak üzere Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS) geliştiriyor. Konuyla ilgili olarak MKEK Genel Müdürü Yasin AKDERE tarafından yapılan açıklamada, “Kurumumuz tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilecek ve bu konudaki yurt dışı bağlılığını ortadan kaldıracak olan Yakın Hava Savunma Sistemi projesiyle gemi platformlarının başta güdümlü mermiler olmak üzere havadan karaya füzeler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, uçakla ve helikopterlere karşı hava savunmasının bu projeyle en etkili şekilde karşılanması amaçlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; MKEK tarafından geliştirilecek CIWS, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ABD üretimi Phalanx CIWS sistemlerinin yerini alacak. İlaveten sistem, taktik tekerlekli zırhlı araç veyahut sabit mevzi üzerine entegre edilmek suretiyle karada da kullanılabilecek. Geliştirilecek sistemin, 20 milimetre çapında olacağı tahmin edilmekte.

GÖKDENİZ
GÖKDENİZ CIWS

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan GABYA Sınıfı Firkateynlerde ve bazı çıkarma gemilerinde, ABD üretimi 20 milimetrelik Phalanx CIWS sistemi kullanılıyor. BARBAROS ve YAVUZ Sınıfı Firkateynler ise İsviçre üretimi 25 milimetrelik Sea Zenith CIWS sistemini kullanıyorlar. BARBAROS Sınıfı Firkateynlerde kullanılan Sea Zenith CIWS sistemleri, ‘BARBAROS Sınıfı Firkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu‘ Projesi kapsamında ASELSAN üretimi 35 milimetrelik GÖKDENİZ CIWS sistemi ile değiştirilecekler.

Ayrıca halihazırda inşa faaliyetleri devam eden MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateyn TCG İSTANBUL (F-515)’da, Phalanx CIWS sisteminin kullanılması planlanmıştır. Ancak alınan yeni karar ile TCG İSTANBUL, GÖKDENİZ ile teçhiz edilecektir.

Önerilen İçerik: Pakistan korvetlerine GÖKDENİZ koruması


Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Şunu anlamıyorum izah eden olursa memnun olurum. Elimizde GÖKDENİZ varken buna ne gerek var?! KORKUT farklı amaçlar için kullanılan bir sistemdir bu arada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu