Türkiye’den bir ilk: SUNGUR MANPADS ihracatı

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan, SUNGUR Omuzdan Atılan Hava Savunma Füze Sistemi (MANPADS) için yurt dışından talepler almaya başladı. Türkiye, ilk kez MANPADS alanında ihracata imza atıyor.

Dünyanın sayılı 5’inci nesil MANPAD sistemlerinden olan SUNGUR, Roketsan tarafından geliştirildi ve kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatı başladı. Gerek IIR Arayıcı Başlığa sahip olması gerekse menzil ve irtifa değerlerinin yüksekliği hasebiyle SUNGUR, dünyanın en gelişmiş MANPADS’leri arasında bulunuyor. SUNGUR’a yönelik yurt dışından talepler gelmeye başladı.

STM Banner

Konuyla ilgili olarak Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “SUNGUR, ihracat potansiyeli çok yüksek olan bir ürün. Dünyanın çok çeşitli yerlerinden SUNGUR ile ilgili bize talepler ulaşıyor. SUNGUR’u sadece bir MANPAD olarak değil de platformlara entegre edilebilen bir ürün olarak da pazarlamayı çok istiyoruz çünkü SUNGUR, özellikle konvoyların hava savunmasının sağlanması için gayet iyi bir çözüm oluşturuyor.

Hem kara platformları için hem de deniz platformları için iyi bir ihtiyaç potansiyeline sahip. Bununla ilgili ihracat çalışmaları da son aşamaya geldi. Birçok ülkenin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz.

Röportajın Videosu:

Bizim burada asıl sergilediğimiz ürünlerimiz, deniz platformlarına entegre ettiğimiz MİDLAS üzerinden atılan HİSAR ve SİPER ailesi. Bunların da bundan sonraki aşamalarda MİDLAS ürünüyle beraber Türk savunma sanayiinin ihracatının çok büyük bir kısmını oluşturacak ürünlerin arasına gireceğini tahmin ediyoruz. Bunun için özellikle Uzak Doğu’da, mevcut platformlara MİDLAS’ın entegrasyonuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunların da en kısa zamanda sonuçlanıp, Roketsan’ın ihracatına katkı yapmasını hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

SUNGUR Füzesi

Roketsan tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen SUNGUR, hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahiptir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanabilme kapasitesine sahip 8 kilometre menzilli SUNGUR, üstün özellikleri dolayısıyla dördüncü nesil MANPADS olarak nitelendirilmektedir.

SUNGUR Füzesi, 4 ila 4.5 kilometre yükseklikteki hedeflere nüfuz edebilmektedir.

IIR Arayıcı Başlık kullanması hasebiyle SUNGUR Füzesi, çok yüksek bir isabet yüzdesine sahiptir. Dünya’nın en modern MANPADS’leri arasında gösterilmektedir. SUNGUR Füzesi, sadece isabet yüzdesi değil; menzil ve irtifa limitleri açısından da ilk sıralarda bulunuyor.

SUNGUR

Yakın gelecekte Roketsan’ın, SUNGUR Füzesi üzerinden bir havadan-havaya füze sistemi geliştireceği tahmin ediliyor. Ayrıca yine SUNGUR Füzesi üzerinden deniz platformlarında kullanılacak bir yakın hava savunma füze sistemi, LEVENT Projesi kapsamında geliştirilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu