Güdümlü Top ve Roket Mühimmatlarına Bir Bakış

Roketsan-ATMACA-Banner

Muharebe sahasının vazgeçilmez bir unsuru haline gelen topçu unsurları, geliştirilen ileri teknoloji farklı silah çözümlerine rağmen, günümüz muharebe sahalarında halen belirleyici unsurlardan biri olmaya devam ediyor. Özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı’nın giderek statik bir hale gelmesi ve karşılıklı topçu savaşına dönüşmesi; topçu unsurlarının etkin kullanımı, topçu unsurlarının düzenli ikmal edilmesi ve güdümlü mühimmat kullanımı ile yüksek isabet oranının önemini gözler önüne serdi.

Günümüzde güdümlü mühimmatların yaygınlaşması ve muharebelerde giderek daha fazla kullanılmalarıyla birlikte. farklı alanlarda da güdümlü mühimmat çözümleri karşımıza çıkmakta. Bu çözümlerden biri de güdümlü topçu mühimmatları.

STM Banner

Güdümlü mühimmatlar sayesinde topçu unsurları, daha önce sahip olmadıkları ilk atışta vuruş ve hareketli hedeflere angajman kabiliyetine sahip olabiliyor. Güdümlü topçu mühimmatları, sahip oldukları yüksek/çok yüksek isabet oranı sayesinde düşük ikincil yan hasar yaratmaları sebebi ile meskûn mahalde veya dost birliklerin yakınına, klasik mühimmatların imkân vermediği şekilde hassas atışlar yapılabilmesine olanak vererek topçu unsurlarının çok daha etkili ateş desteği vermesini sağlıyorlar.

Güdümlü mühimmatlar, yüksek isabet oranları sayesinde topçu bataryalarının hedef başına sarf ettiği mühimmat sayısını ciddi oranda düşürüyor ve bu sayede aynı sayıda mühimmat ile çok daha uzun süre angajman sağlanabiliyor. Ukrayna-Rusya Savaşı gibi mühimmatların çok hızlı tüketildiği yüksek yoğunluklu çatışmalarda, güdümlü mühimmatlar kullanarak hedefleri çok daha az mühimmat kullanarak imha etmek topçu unsurlarının lojistiğinin sağlanmasında da ciddi avantaj sağlıyor.

M982 Excalibur, Raytheon Excalibur, Excalibur mühimmatı, Excalibur Increment IB M982Al, PzH2000

Güdümlü topçu obüsü mühimmatı ve topçu roketi ihtiyacı, Dünya’da giderek büyüyen bir pazar haline gelmekte. Bu kapsamda Türkiye de başta olmak üzere birtakım ülkeler tarafından çeşitli projeler yürütülmekte. Özellikle ülkemizde, Roketsan ve MKE A.Ş.’nin güdümlü 155mm topçu mühimmatı geliştirmek için çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Ayrıca MKE A.Ş., güdümlü ve güdümsüz 155mm mühimmatlar için menzil uzatma çalışmalarını da sürdürüyor.

Aynı zamanda Roketsan tarafından geliştirilen ve klasik topçu mühimmatlarının dairesel sapma (CEP) değerlerini düşürmek için kullanılacak Mesafe Düzeltme Kiti projesinde de testler devam etmekte olup, yakın zamanda teslimatların başlaması beklenmekte.

Yine Roketsan, güdümlü topçu roketleri ve füzeleri konusunda birçok proje yürütüyor. Bu çözümlerden bazıları, halihazırda hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de dost ve müttefik ülke orduları tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Halihazırda Dünya’da ve ülkemizde geliştirilen veya kullanılan güdümlü topçu mühimmatı çözümlerinin önemli bir kısmı ise şu şekilde:

Güdümlü Topçu Obüsü Mühimmatları

Mesafe Düzeltme Kiti (MDK)

Mesafece Düzeltme Kiti

Roketsan tarafından geliştirilen Mesafe Düzeltme Kiti; envanterdeki 105/155mm güdümsüz topçu mühimmatının standart tapaları yerine kullanılabilen, dağılımı 50m’ye düşüren çok fonksiyonlu (çarpma, gecikme, zaman ayarlı ve yaklaşma) güdüm kitidir.

M1156 Precision Guidance Kit

ABD tarafından 155mm klasik topçu mühimmatlarında kullanılmak üzere geliştirilen PGK, mühimmat tapaları yerine kullanılarak dağılımın maksimum menzilde dahi GPS güdüm yardımıyla 50m’ye düşürülmesini sağlamaktadır.

M982 Excalibur

M982 Excalibur, ABD tarafından geliştirilmiş arttırılmış menzilli GPS güdümlü 155mm topçu mühimmatıdır. Sabit hedefleri yüksek hassasiyetle ateş altına almak için geliştirilmiştir ve GPS/INS güdüm sistemiyle birlikte yaklaşık 4m dağılım (CEP) değerine sahiptir. Yarı aktif lazer arayıcı başlık ile hareketli hedeflere karşı kullanılabilen versiyonları da mevcuttur.

M109A6, M109A7, AS-90, PzH 2000, G6 ve Archer kundağı motorlu obüsleri ve M777 ile M198 çekili obüsleri tarafından kullanılabilmektedir.

Lazer güdümlü obüs mühimmatı, excalibur-s, savunma sanayi, obüs,
Excalibur-S

M712 Copperhead

1970’lerde ABD tarafından tanklar, kundağı motorlu obüsler, tahkimatlar ve diğer yüksek değerli hedeflere karşı, 155mm’lik M114, M109 ve M198 obüslerinden kullanılmak üzere tasarlanmış yarı aktif lazer güdümlü topçu mühimmatıdır.

M777 ve CEASAR obüslerinden de kullanılabilmektedir. Yerini, M982 Excalibur’a bırakmıştır.

2K25 Krasnopol, 2K25M Krasnopol-M

Rus üretimi Krasnopol, D-20, 2A65 Msta-B, 2S3 Akatsiya, 2S19 Msta-S obüslerinden kullanılmak üzere tasarlanmış yarı aktif lazer güdümlü 152mm topçu mühimmatıdır.

Kitolov-2M

Kitolov-2M; Rusya tarafından D-30 ve 2S1 Gvozdika obüslerinden kullanılmak üzere tasarlanmış, yarı aktif lazer güdümlü 122mm topçu mühimmatıdır.

Kitolov-2M

Kvitnik

Ukrayna tarafından geliştirilen Kvitnik güdümlü topçu mühimmatı, Krasnopol güdümlü mühimmatının tasarımında ve üretiminde görev almış Ukrayna şirketleri tarafından geliştirilmiştir. 152mm topçu sistemlerinden kullanılabilen yarı aktif lazer güdümlü mühimmat, halihazırda Ukrayna topçuları tarafından Rus birliklerine karşı kullanılmaktadır.

Karasuk

Yine Ukrayna tarafından geliştirilen Karasuk, yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahiptir. Kvitnik güdümlü mühimmatının alt sistemlerini kullanan Karasuk, 122mm’lik topçu sistemlerinde kullanılmaktadır.

APR 155

Polonya tarafından geliştirilen yarı aktif lazer güdümlü APR 155, AHS Krab kundağı motorlu obüsünde kullanılmak üzere geliştiriliyor.

 APR-15
APR-155

GP1, GP6

Çin tarafından 1990’larda Rusya’dan satın alınan Krasnopol sisteminin yerli olarak üretilmiş versiyonları olan yarı aktif lazer güdümlü GP serisi güdümlü topçu mühimmatları, 152/155mm topçu sistemleri tarafından kullanılabilmektedir.

SMArt 155

Alman Rheinmetall ve Diehl tarafından zırhlı hedeflere karşı geliştirilen SMArt 155, iki adet EFP harp başlığı ve taşıyıcı kabuktan oluşmaktadır.

SMArt-155

SMArt 155, hedef bölge üzerine geldiğinde taşıyıcı kabuktan ayrılır ve paraşüt yardımıyla süzülmeye başlar.

Kızılötesi ve mmW arayıcı yardımıyla hedefini tespit etmesinin ardından üzerine gelerek EFP başlığı ateşler ve hedefi imha eder.

155 BONUS

İsveçli Bofors ve Fransız Nexter firmalarının iş birliğiyle geliştirilen BONUS mühimmatı, SMArt 155 mühimmatında olduğu gibi iki adet EFP savaş başlığı ve taşıyıcı kabuktan oluşmaktadır.

Taşıyıcı kabuktan ayrılan başlıklar, yaklaşık 15rpm’lik dönüş hızıyla havada süzülürken kızılötesi arayıcıyla aşağıyı tarar ve hedefin üzerine geldiğinde başlığı ateşleyerek hedefi imha eder.

Güdümlü Topçu Roketleri ve Füze Sistemleri

TRG-122 Güdümlü Roketi

122mm ÇNRA sistemlerinde kullanılmak üzere Roketsan tarafından üretilen roket, GPS destekli INS güdüm sistemi sayesinde 20m CEP değerine sahiptir. 13-30km menzildeki hedeflere karşı kullanılabilen sistem, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde öncelikli hedefler üzerinde etkili ateş gücü yaratmaktadır.

TRLG-122 Füzesi

Roketsan tarafından 122mm’lik ÇNRA sistemleri için geliştirilen TRLG-122 Füzesi, yarı aktif lazer arayıcı başlık ve INS güdüm sistemi sayesinde 2m CEP değerine sahiptir. 13-30km menzildeki hedeflere karşı kullanılabilen sistem, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde yüksek öncelikli hedefler üzerinde etkili ateş gücü yaratmaktadır.

Hareketli hedeflere karşı da kullanılabilen TRLG-122, SİHA’larla koordineli görev icra etmektedir.

TRG-230 Füzesi

TRG-230
TRG-230

Roketsan tarafından üretilen 230mm çapındaki füze sistemi, sahip olduğu GPS destekli INS güdüm sistemi sayesinde 20-70km menzildeki hedefleri 10m CEP değeriyle ateş altına alabilmektedir. Roketsan tarafından geliştirilen Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi ile uygun arayüzlere sahip, farklı tipteki platformlar üzerinden atılabilmektedir.

TRG-230, ihracat başarısı yakalamıştır.

TRLG-230 Füzesi

Roketsan tarafından TRLG230 füzesi üzerinden geliştirilen füze, GPS destekli INS ve yarı aktif lazer arayıcı başlık sayesinde 2m CEP değerine sahiptir. 20-70km menzildeki sabit ve hareketli hedefleri etkin şekilde ateş altına alabilen sistem, Roketsan tarafından geliştirilen Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi ile uygun arayüzlere sahip, farklı tipteki platformlar üzerinden atılabilmektedir.

Tıpkı TRLG-122 ile gibi SİHA’larla koordineli olarak kullanılan TRLG-230, hareketli hedeflere karşı da kullanılabilmektedir.

TRG-300 Füzesi

Türk Kara Kuvvetleri Envanterindeki Yerli Füzeler
TRG-300

Roketsan tarafından geliştirilen TRG-300 füze sistemi, karıştırmaya dayanıklı GPS destekli INS güdüm sistemiyle Blok-II versiyonunda 20-90km, Blok-III versiyonunda ise 20-120km menzildeki hedefleri 10m CEP değeriyle ateş altına alabilmektedir.

TRG-300, birden fazla ülkeye ihraç edilmiştir.

M30/M31 GMLRS

M142 HIMARS ve M270 MLRS sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilen M30/M31 füzeleri, GPS destekli INS güdüm sistemi sayesinde 15-84km menzildeki hedefleri karşı yüksek hassasiyetle ateş altına alabilmektedir. M142 sisteminde 6 füze, M270 sistemindeyse 12 füze taşınabilmektedir.

ABD tarafından Ukrayna’ya verilen M142 HIMARS sistemlerinde kullanılan M30/M31 füzeleri ile Ukrayna Ordusu, Rus birliklerine karşı etkili saldırılar yapmaktadır.

9М542

Rus üretimi BM-30 Smerch sisteminde kullanılan 9М542 füzeleri, GLONASS ve INS güdüm sistemi ile 40-120km menzildeki hedeflere karşı kullanılabilmektedir.

R624, R624M

Vilkha

BM-30 Smerch üzerinden Ukrayna tarafından geliştirilen Vilkha Çok Namlulu Roketatar Sistemi’nde kullanılan füzeler, GPS destekli INS güdüm sistemiyle 130km menzildeki hedeflere karşı kullanılabilmektedir.

K239 Chunmoo K-MLRS

Güney Kore tarafından geliştirilen ÇNRA sistemi, 6 adet 239mm’lik GPS/INS güdümlü füze taşıyabilmekte ve 80km menzildeki hedefleri ateş altına alabilmektedir.

EXTRA

İsrailli IMI firması tarafından geliştirilen EXTRA Füze Sistemi, GNS/INS güdüm sistemiyle 150km menzildeki hedefleri 10m CEP değeriyle ateş altına alabilmektedir.

ACCULAR

ACCULAR

İsrailli IMI firması tarafından geliştirilen 122mm ve 160mm’lik roket ailesi, GPS/INS güdüm sistemiyle 40km menzildeki hedefleri 10m CEP değeriyle ateş altına alabilmektedir.

A200, A300

Çin A100 ÇNRA sisteminde kullanılan 300mm’lik A200 ve A300 füzeleri, GPS/INS güdüm sistemiyle 30m CEP değerine sahiptir. A200, 50-200km menzildeki hedefleri; A300 füzesi ise 290km menzildeki hedefleri ateş altına alabilmektedir.

ÖNERİLEN İÇERİK: ABD’den Ukrayna İçin M982 Excalibur ve HIMARS Kararı


Kaynak: Oğuzhan Karakuş / SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu