Menzili Arttırılan Pantsir-S1M Sergilendi

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen Pantsir Hava Savunma Füze ve Top Sistemi’nin menzili arttırılan konfigürasyonu olan Pantsir-S1M, Ordu-2021 Uluslararası Askeri-Teknik Forumu esnasında sergilendi.

Pantsir Hava Savunma Füze ve Top Sistemi’nin tespit ve angajman menzili yükseltildi. Yeni geliştirilen Pantsir-S1M konfigürasyonu, Ordu-2021 Uluslararası Askeri-Teknik Forumu kapsamında sergilendi. Edinilen bilgiye göre; sistemin hedef tespit menzili 80 kilometreye, angajman menzili 20 kilometreden 30 kilometreye ve azami angajman irtifası ise 15 kilometreden 18 kilometreye yükseltildi.

STM Banner

Pantsir-S1M, yeni füzelere ilave olarak Pantsir-S1 için geliştirilen füzeleri de kullanabiliyor. Elektronik harbe karşı daha dayanıklı yapıda olduğu iddia edilen Pantsir-S1M’in, birim zamandaki atış kapasitesinin de arttırıldığı iddia ediliyor.

Rusya’nın silah ihracatından sorumlu kuruluşu Rosoboronexport’un yetkilisine göre; şirket, şu anda başta Orta Doğu ve Asya-Pasifik ülkeleri olmak üzere ondan fazla ülke ile ön kontrat çalışması yürütüyor

Pantsir Hava Savunma Sistemi

Pantsir-S1, Sırbistan hava savunma, Sırbistan Pantsir-S1, Pantsir Sırbistan

Pantsir-S1; askeri, endüstriyel ve idari tesislerin, uçaklara, helikopterlere, hassas mühimmatlara, seyir füzelerine, SİHA ve İHA’lara karşı hava savunması sağlamak üzere tasarlanmıştır. KBP Instrument Design Bureau tarafından geliştirilen bu sistem, 2K22 Tunguska (NATO Rapor Kodu: SA-19 / SA-N-11)’nın bir başka gelişmiş halidir. Hedef tespiti ve hedef takibi için dual radar mimarisine sahiptir.

1990 yılında Tunguska M1’in bir devamı olarak geliştirme çalışmaları başlamıştır. İlk prototip 1994 yılında tamamlanmış ve MAKS (Rusya’daki askeri teknoloji fuarı)’nda sergilenmiştir. Program, kısa süre sonra finansal zorluklar yüzünden birtakım zorluklara ev sahipliği yapmıştır. Ancak KBP, kendi fonlarını kullanarak programın geliştirilmesine devam etmiştir. Bu durum, hem taretin hem de radar sistemlerinin yeniden tasarlanmasına ve eski Tunguska ekipmanlarının çıkarılmasına neden olmuştur.

1994 yılında tasarımı tamamlanan bu sistem, iki ila üç operatörlü; tekerlekli, paletli veya sabit, kısa ila orta menzilli, yer tabanlı bir hava savunma sistemi olarak ortaya çıktı. Hava savunması için gerekli mühimmat ve ekipmanları, otomatik uçaksavar silahlarından, radar ve optik hedef izleme sistemlerinden ve radyo komuta rehberliğine sahip yerden havaya füzelerden oluşur.

Libya Pantsir
Libya’da imha edilmiş bir Pantsir Sistemi

Pantsir kendine özgü 2 ana radara sahiptir. Bu radarlardan ilki, çift dalga bandında çalışabilen EHF (Extreme High Frequency) ve UHF (Ultra High Frequency) bantlarında çalışabilen hedef tespit radarı (1RS2-1E)’dır. Sistemin arka kısmında ise erken uyarı radarı (RS1-E1) yer almaktadır. Radar kesit alanı (RCS – Radar Cross Section) 2 metrekare olan hedefler için yaklaşık tespit etme mesafesi 32-36km’dir. Takip mesafesi ise 24-28 km’dir.

Atış kontrol sistemi, bahsedilen radarların yanı sıra dijital sinyal işleme ve otomatik hedef takibi olmak üzere uzun dalga termal görüntüleme yapabilen elektro-optiklere ve kızılötesi yön bulucuya sahiptir.

Detaylar: savunmasanayist.com/pantsir-hava-savunamama-sistemi/

Pantsir Hava “Savunamama” Sistemi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu