
Pakistan, hava savunma sistemiyle Hindistan’a ait Rafale savaş uçağından fırlatıldığı öne sürülen Fransız yapımı SCALP seyir füzesini etkisiz hale getirdiğini iddia etti.
Pakistan’ın açıklamasına göre, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait bir Rafale savaş uçağından ateşlenen SCALP seyir füzesi, 7 Mayıs 2025 gecesi etkisiz hale getirildi. Füzenin, Cemmu ve Keşmir’de devam eden gerginlik ortamında fırlatıldığı belirtildi.
Enkazda füze ve motor parçaları tespit edildi
Pakistan tarafından paylaşılan görüntülerde, düşürülen SCALP füzesine ait parçalar, özellikle tanımlanabilir füze gövdesi bileşenleri ile BROACH harp başlığı görüldü. Ayrıca, “Fransa’da geliştirilen Microturbo TRI 60-30 motorunun da parçaları arasında bulunduğu” öne sürüldü.
Çin yapımı sistemler ve BrahMos kullanımı
Pakistan kaynakları, vurulan Rafale’in, Çin yapımı J-10CE çok rollü savaş uçağı tarafından hedef alındığını bildirdi. Bu uçaklar, görüş ötesi menzile sahip PL-15E hava-hava füzeleriyle donatılmış durumda. Söz konusu füzeler, Çin-Pakistan savunma iş birliğinin teknoloji düzeyini yansıtan sistemler arasında yer alıyor.
Öte yandan, bölgedeki çatışmalarda Hindistan’ın havadan fırlatılan BrahMos füzelerini de kullandığı doğrulandı. Bu füzeler yalnızca özel olarak modifiye edilmiş Su-30MKI uçaklarından fırlatılabiliyor.

SCALP füzeleri ve Hindistan envanteri
SCALP (Système de Croisière Autonome à Longue Portée), Fransa ve Birleşik Krallık tarafından geliştirilen uzun menzilli bir seyir füzesi olarak biliniyor. İngiltere’de Storm Shadow adıyla tanınan bu sistem, Rafale savaş uçaklarıyla birlikte Hindistan’a Fransa ile yapılan ilk tedarik sözleşmesi kapsamında teslim edildi. Resmî kaynaklar kesin sayı paylaşmasa da Hintli askeri analistler, Hindistan’ın yaklaşık 150 SCALP füzesine sahip olduğunu belirtiyor.
Füze; Rafale dışında Mirage 2000, Eurofighter Typhoon ve Tornado GR4 uçaklarıyla da entegre şekilde çalışabiliyor.
Teknik özellikler ve harp başlığı yapısı
SCALP füzesi, yaklaşık 560 kilometre menzile ve Mach 0.8 ila 0.95 yüksek sesaltı süratlere ulaşabiliyor. GPS, ataletli seyrüsefer ve arazi referans sistemi (TERPROM) gibi yönlendirme sistemlerine sahip olan füze, hedefe ulaşmada yüksek hassasiyet sunuyor. Otomatik hedef tanıma özellikli görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı sayesinde, elektronik karıştırma durumlarında bile etkili olabiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / armyrecognition