Paraşütlü TR-122 Roketi: Roketsan’dan ezber bozan jammer

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan, Paraşütlü TR-122 Roketi geliştirdi. Geliştirilen roket, sinyal bozucu veyahut görüntü toplayıcı başlıklar entegre edilerek özel görevleri yerine getirecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır kullanılan TR-122 Roketi, artık sadece hedef imhasında kullanılmayacak. TR-122 roketine paraşüt entegre eden Roketsan, böylelikle rokete oldukça farklı bir kullanım konsepti kazandırdı.

STM Banner

Sinyal Bozucu (Jammer) Başlık veya Görüntü Toplayıcı Başlık kullanabilen Paraşütlü TR-122 Roketi, 36 kilometre çapta özel görevleri yerine getirebilecek. Geleneksel harp başlıkları yerine faydalı yük olarak sinyal bozucular, kameralı başlıklar veya diğer özel ekipmanlar alacak şekilde tasarlanan Paraşütlü TR-122 Roketinde ön kısım, hedefe yakın belirli bir irtifaya ulaştığında motor kısmından ayrılıyor. Böylelikle roketin taşıdığı faydalı yükün, paraşüt sistemi yardımıyla aşağı doğru süzülmesi sağlanıyor.

Sinyal bozucu faydalı başlık versiyonu, önceden belirlenen süre boyunca hedef üzerindeki elektronik ekipmanları karıştırmaya/köreltmeye ve küresel konumlama sistemi (GPS vs.) sinyallerini karıştırmaya hizmet ederken; kameralı faydalı yük versiyonu ise hedefin fotoğraflarını/videolarını alıp bunların fırlatma noktasına eş zamanlı olarak iletilmesini sağlıyor.

TR-122
TR-122 SAKARYA ÇNRA

Klasik TR-122 roketlerinin ateşlendiği çok namlulu roketatar sistemi (ÇNRA)’nden atılan 70 kilogram ağırlığındaki Paraşütlü TR-122 Roketi sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, anlık olarak havadan elektronik-harp ve görüntü istihbaratı kabiliyetine erişmiş oldu. Öte yandan, sabit ve döner kanatlı hava araçları hava savunma sistemlerinin hedefi olabilirken; Paraşütlü TR-122 Roketi’ne karşı hava savunma sistemlerinin çok daha kısıtlı bir önleme kabiliyetine sahip olacağı değerlendiriliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu