Pentagon’dan ‘enteresan’ S-400 açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü John Kirby, geçtiğimiz saatlerde Türkiye’nin S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedariki ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Kirby tarafından basın brifinginde yapılan açıklamada, “Türkiye’yi S-400 sisteminin teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz. Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Ancak bir önceki ABD Başkanı Donald Trump tarafından Temmuz 2019’da yapılan açıklamada ise “”Açıkçası (Türkiye ile) iyi ilişkilerimiz var ve fakat bu durum çok karmaşık bir durum. Obama yönetimi onlara Patriot füzelerini satmadı. Türkiye bu füzeleri satın almak için çok uğraştı ancak satmadılar. Bunun üzerine Türkiye Rusya’dan füzeleri aldı. Bunun üzerine dönüp Türkiye’ye ‘Tamam size Patriot’ları satacağız’ dediler fakat o zaman Türkiye zaten Rusya ile anlaşma imzalamış ve ciddi bir ödeme yapmıştı çünkü buradan almalarına izin verilmemişti.

Türkiye bir NATO üyesi. 100’den fazla F-35 için sipariş verdiler, daha fazlası için de plan yapıyorlardı.” ifadelerine yer verilmişti.

Kirby ile Trump tarafından yapılan açıklamalardaki zıtlık, ABD’li makamların S-400 ile ilgili yaşadığı görüş ayrılıklarının ispatı niteliğinde. Ancak Pentagon, sürecin başından beri görüşleriyle ilgili çizgisini korumakta.

s-400 son durum, s-400 son dakika, s-400 entegrasyon, s-400 kuruldu mu, s-400 ne zaman aktif hale gelecek

Türkiye’den F-35 için hukuki hamle

Rusya Federasyonu’ndan S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedarik ettiği sebebiyle önce F-35 ambargosuna maruz kalan Türkiye, geçtiğimiz aylarda da CAATSA yaptırımlarının hedefi olmuştu. Türkiye’de ise uzun süredir devam eden sessizliği, CAATSA yaptırımlarının hedefi olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı bozdu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı SSTEK şirketi, geçtiğimiz günlerde ABD’li Arnold & Porter şirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaşma imzaladı. Edinilen bilgiye göre söz konusu anlaşma; ABD’nin önde gelen hukuk kuruluşlarından Arnold & Porter tarafından, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II ile ilgili olarak Türkiye’ye stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetinin sunulmasını içeriyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Pentagon’dan F-35 ambargosuna ilişkin açıklama


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

5 Yorum

  1. Yalanını sevdiğimin ABD lileri!!!Kaç defa istendi hep örtülü ambargoyla verilmedi!Ulan parasını verdiğimiz F-35 vermeyen ülke gizliden neler yapar insana.. artık siz düşünün.Batılı ülkelere güvenirseniz vay halimize.Hepsi oyalayıcı ve örtülü ambargo uyguluyorlar.Tank motoru ve uçak motoru konusunda teknoloji transferi için bazen para gözden çıkarılmalıdır.Buda uzak doğu ve Rusya’dan yapılabilir.Kendi Uçak ve tank motorları için bu ülkelerle bağlantıya geçilmeli.İngiltere uçak konusunda bizi oyalar ve engeller.Bizim istediğimiz uçakmgemisi türevi LHD yi Brezilya’ya sattılar sırf bölgede güçlenmeyelim diye.Birde patriotu alabilirlerdi diye dalga geçiyorlar bizimle.

  2. Türkiye dava sürecini baslatmayarak cok büyük hata yapti ve bunun sorumlusu bütün Türk hukukcular ve Recep Tayyip Erdogan dir. Ucaklarin verilmesinin geciktirildigi günün ertesi Lockheed Martine ihtar cekilmeli ve ardindan da tazminat davasi acilmaliydi. Bu basit hukuki adimi Türkiye 4 sene geciktirdi. Bu avuc avuc yüz karasi bir olay. Ayni hatayi Yunanistanin adalari silahlandirmasi konusundada yapiyoruz. Yunanistan Adalara silah yigmayi 1964 (!) senesinde baslatti.
    Türk toplumunun hukukla iliskise gercekten cok feci bir iliski. Cünkü türkiyede hukuk icine edilmis bir sistem. Ve türkler heryerde bunun böyle oldugunu saniyor. Ama bu dogru degil. Sen haklarini hukuklar müdafa etmezsen o haktan vazgecmis olursun. Belli bir süre sonrada o haklari kaybedersin.
    Gecmis olsun… Ülkedeki bütün sorumlulugunu yabanci dili bile olmayan dini saplantilara batmis bir belediye baskanina yüklersen olacagi budur.

    1. F-35’ler ile ilgili sözleşmede hukuki olarak PFSD’nin 17. bölümünde, olası ihtilaflara yönelik bir ihtilaf çözüm mekanizması öngörülüyor. Bu mekanizma son derece ilgi çekicidir; zira uluslararası sözleşmelerde sıkça rastlanan bir formül söz konusu değildir: İhtilaf çıktığı zaman taraf devletlerin herhangi bir uluslararası mahkemeye, tahkim divanına, hakeme veya ulusal mahkemelere gitmesinin açıkça önüne geçilmiş ve yegâne mekanizmanın program üyesi devletlerin temsilcilerinden oluşturulacak bir danışma komitesi olacağı belirtilmiştir.

  3. İki kişi arasındaki hukuk ile devletler arası hukuku asla karıştırmamalıyız.
    Ülkeyi çok uzun yıllar dine karşı saplantılara sahip ayyaşlar yönetti de ne oldu? Batının sömürgesi olmaktan öteye mi geçebildik sanki. Devletler arasında öncelik diplomasidir ve bu son haddine kadar zorlanır. Baktın ki olmuyor işte o zaman farklı yollar denenir. Bunları yazmaktan da hicap ettiğimi belirterek isterim. Burası savunma ve teknoloji odaklı bir sitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu