Pentagon’dan F-35 ambargosuna ilişkin açıklama

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama esnasında Türkiye’nin F-35 Lightning II Programı hakkında önemli ifadelerde bulundu.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada; Biden yönetiminin, Türkiye’nin S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedarikine karşılık olarak uygulanan F-35 Lightning II savaş uçağı ambargosunu kaldırmayacağını söyledi.

STM Banner

DefenseOne‘a göre; Pentagon Basın Sekreteri John Kirby Cuma günü öğleden sonra basın brifinginde, “Türkiye uzun süredir devam eden ve değerli bir NATO müttefiki, ancak onların S-400’ü satın alma kararları Türkiye’nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle tutarsız. Pozisyonumuz değişmedi. S-400, F-35 ile uyumsuz ve Türkiye bu programdan uzaklaştırıldı. Türkiye’yi S-400 sistemini muhafaza etmemeye çağırıyoruz.” dedi.

Kirby, “Türkiye son on yılda Patriot savunma sistemini ABD’den satın almak için birçok fırsata sahipti ve bunun yerine Rusya’ya gelir ve nüfuz sağlayan S-400’ü satın almayı seçti” dedi.

S-400 (2)

Türkiye’ye S-400 Yaptırımları

Türkiye’nin S-400 alımı sebebi ile ilk olarak Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35 Lightning II savaş uçağının teslimatını askıya alan ABD, akabinde ise bu uçakları kendi hava kuvvetlerinin envanterine katmak için yasal karar çıkarttı.

Son olarak ABD, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava Savunma Füze Sistemi tedarikinden sorumlu olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’e, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk YİĞİT’e, SSB Hava Savunma Daire Başkanı Serhat GENÇOĞLU’na ve ilgili dairede müdür olarak görev yapan Mustafa Alper Deniz’e CAATSA yaptırımları uyguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın F-35 ve S-400 açıklamaları

Erdoğan-Biden

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Ocak 2021’de yapılan açıklamada, “Savunma Sanayii’ne atacağımız adımları hiçbir ülke belirleyemez. Bu bizim atacağımız adımlara bağlıdır. S-400’lerle birinci paketi halletmiştik. 2. paket de devam ediyor. Ay sonu Rusya ile görüşmelerimiz birçok konuda olacak. Bu konularla birlikte bunu da bu arada görüşeceğiz.

Biden yönetiminin ne diyeceğini bilmeyiz. Bizim bildiğimiz tek şey var… Biz bir defa kendi savunma adımlarımızı, bir yerlerden izin alarak yapamayız. Biz bir NATO ülkesiyiz. NATO ülkesi olarak da birlikte olduğumuz ülkelerin bize yön vermesine asla izin vermeyiz. F-35’ler konumuz var. Biz bu konuda çok ciddi bir parayı ödediğimiz halde F-35’ler hâlâ verilmedi. ABD’nin bize yaptığı çok ciddi bir yanlıştır. Sayın Biden’ın görevi üstlenmesiyle birlikte çok daha olumlu atar ve bunları yoluna koyarız temennisindeyim.” ifadelerine yer verilmişti.

Önerilen İçerik: F-35’in tam oranlı seri üretimi askıya alındı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Ya gözüm anlayın artık Türkiye dış politikada adamların dediğine gelmediği sürece ve ak parti iktidardan gitmediği sürece adamlar vermeyecek!Yerli savaş uçağında ingilizede güvenmeyin anında satarlar.onlardan istediğimiz gemiler vardı sırf bölgede dengeler değişmesin diye Brezilya ya sattılar.Türkiye Savaş uçağı motorunu Rusya’dan TEM’in etsin.Uçağın üretiminide hızlandırmış oluruz.İhalardaki üstünlüğümüz uçaklarda da olabilir.Önemli olan uçağın silah ve aviyoniklerinin gelişmiş olması.performans düşük bile kalsa geliştirilecek füze ve radarlar uçağı yenilme yapabilir.etkili bir füze menzili ve uzun tespit radarları gerekli.Projeleri hızlandırmakta fayda var.

    1. Olayın AK Parti ile ilgisi yok. Olay çok basit, güçlenmemizi istemiyorlar. Diyor ki “Son on yılda Patriot alma şansları vardı” ama ne zaman vardı? Yıllardır istedik ve vermediler. AKP iktidarda değilken, Türkiye bölgesel güç bile değilken alamadık. Şimdi de bizim haklı bir şekilde S400 almamızı bahane olarak kullanıyorlar, bize 5. nesil savaş uçağı gibi güçlü bir silahı vermemek için. Teknik görüşmeleri başlattıktan sonra bile bu tür salak saçma açıklamalar yapıyorlar. Türkiye eğer anca bölgedeki son yıllarda kazandıklarının hepsini teslim etmezse de vermeyecekler. Hatta bence teslim olsak bile vermeyebilirler. Burada Avrupa bizim şu anda çok büyük bir rakibimiz olarak gözükmüyor. Son senelerde İngiltere ile ilişkilerimiz çok gelişti. Tabii bunlar büyük ülkeler, onlara her zaman güvenemeyiz ama Rusya’da aynı şekilde. Rusya’nın da bizi ne zaman arkadan bıçaklayabileceğini hiç bilemeyiz. Bence yapılmaya devam edilmesi gereken Avrupa ile ilişkilerin geliştirilmesi, mesela Fransa ve İtalya ile SAMP-T programına devam etmek gibi. Ama F35 de bize gereken bir uçak ve proje biz olmadan çok zarar görecek ve Biden yönetimi inşallah bunu anlayacak ve teknik görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkacak. MMU konusunda ise bence BAE Systems var olduğu sürece her alanda sınıfının en üstü ve tam bir Su57 rakibi (Performans, fiyat, silah ve diğer sistemler bakımından eş) bir savaş uçağı yapabiliriz. MMU’da Rus motoru kullanılması olası bir sonuç gibi gözükmüyor çünkü biz uçağın tasarımında Rus bir firma yerine İngiliz bir firmayla çalışmaya karar verdik. MMU’da benim fikrimce yerli motor üretilene kadar Rolls-Royce’un 6. nesil Tempest motorunun kullanılması ya da benzer bir motorun Kale ile ortak üretiminin seçilmesi en iyi fikir. Rusya’dan alabileceğimiz motorlar her bakımdan Avrupa’dan ya da Amerika’dan alabileceğimize göre daha kötü. Sonuç olarak, bence MMU şu an TUŞAS liderliğinde ve BAE Systems desteğiyle en gelişmiş 5. nesil savaş uçaklarından biri olma yolunda. Projenin hızlandırılması konusunda hatırlatmak isterim ki çok uzun olmaya öğrenmiştik ki MMU, proje takviminin önünde ilerliyor. Ve tabii ki TB3, MİUS ve F16 ÖZGÜR projeleri de eş zamanda ilerliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu