Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, konuk olduğu çeşitli etkinliklerde F-35 Lightning II ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamalarda, “Programdan tek taraflı çıkarılmamızın hiçbir hukuki zemini yok. Uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması için hukuk temelli bir yaklaşımla müttefiklik ruhuna da aykırı olmayacak şekilde bir çözüm bulunmasıyla ilgili diyalog süreci başlayacak. Yakın bir zaman önce ‘F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkarılamaz’ demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı.” ifadelerine yer verildi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Demir, F-35 programı için imzalanan mutabakat zaptını hatırlatarak “Bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oybirliğiyle olur veya kendisi çekilir. Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur” ifadelerini kullandı.
F-35 Programında Ne Olmuştu?
Türkiye’nin S-400 alımı sebebi ile ilk olarak Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35 Lightning II savaş uçağının teslimatını askıya alan ABD, akabinde ise bu uçakları kendi hava kuvvetlerinin envanterine katmak için yasal karar çıkarttı.
Son olarak ABD, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava Savunma Füze Sistemi tedarikinden sorumlu olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’e, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk YİĞİT’e, SSB Hava Savunma Daire Başkanı Serhat GENÇOĞLU’na ve ilgili dairede müdür olarak görev yapan Mustafa Alper Deniz’e CAATSA yaptırımları uyguladı.
ÖNERİELN İÇERİK: ASELSAN SİPER Hava Savunma Sistemi için üretime başladı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com