Suudi Arabistan Almanya’nın ambargosu sonrası Rafale yolunda

Roketsan-ATMACA-Banner

Almanya’nın ambargosu sebebiyle Eurofighter Typhoon tedarik edemeyen Suudi Arabistan, Fransa’dan Rafale savaş uçağı tedarik etme yolunda.

Suudi Arabistan onlarca yıl boyunca sadece gelişmiş ABD ve İngiliz savaş uçaklarından oluşan devasa bir hava gücü inşa etti. Ancak Riyad’ın potansiyel olarak çok sayıda Fransız jeti satın almakla ilgilendiği yönündeki haberler, uzun süredir birlikte çalıştığı müşterilerinin eskisi kadar güvenilir olmadığını düşündüğünün bir işareti olabilir.

STM Banner

Aralık ayında Fransa’nın La Tribune finans gazetesi, ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde; Suudi Arabistan’ın, 100 ila 200 adet Dassault Rafale savaş uçağı almayı düşündüğünü yazdı. Haber, ABD ve diğer ülkelerin, gelecekte Riyad’a askeri teçhizat sağlamayabileceğini gösteren gelişmelerin ortasında geldi.

Riyad’ın Ekim ayında petrol üretimini kesmesinin ardından ABD’li temsilciler, Suudi hava kuvvetlerinin büyük bir bölümünü yere indirebilecek ve zaten gergin olan ABD-Suudi ilişkilerini daha da yıpratacak olan, krallığa yapılan tüm Amerikan silah satışlarının dondurulmasını öngören bir yasa teklifinde bulundu.

Suudi-Arabistan-Typhoon

Temmuz ayında Almanya, Suudi Arabistan’a ilave Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının teslim edilmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Suudi hava kuvvetlerinde 72 adet Eurofighter bulunuyor ve bu sayı sahip olduğu ABD yapımı F-15’lerden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Suudi Arabistan’ın komşuları Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, aralarında düzinelerce Rafale’in de bulunduğu Batı yapımı jetlerden oluşan büyük filolar kurdu. La Tribune’ün haberi doğrulanmamış olmakla birlikte, siyasi ve pratik kaygıların Suudileri, Fransız jetine yönelttiğini öne sürüyor.

Fransız çekiciliği

Business Insider’a göre; yaygın bir askeri-havacılık gazetecisi olan Sébastien Roblin, Suudilerin pilotları eğitecek ve bu jetleri kullanacak altyapıya sahip olması nedeniyle daha fazla Typhoon satın almanın “mantıklı bir hareket” olacağını, ancak “Alman ambargosunun bunu engellediğini” söyledi.

Roblin’e göre Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman “şu anda F-15EX siparişi vererek Washington’un ekmeğine yağ sürme eğiliminde değil” ve Başkan Joe Biden’ın “geri adım atmasına” rağmen Suudiler gelecekteki jet satışlarının “Riyad’ın ülke içindeki eylemlerine ya da Yemen’deki savaşa yönelik iç siyasi tepkiler nedeniyle sekteye uğrayabileceğini” biliyor.

Irak Hava Kuvvetleri F-16 ve Fransız Hava Kuvvetleri Rafale
Irak Hava Kuvvetleri F-16 ve Fransız Hava Kuvvetleri Rafale

Öte yandan Suudi Arabistan, savunma sanayii tedarikinde son dönemde Türkiye’ye de yönelmiş durumda. İki ülke, kısa süre önce BAYKAR üretimi AKINCI TİHA tedarikine yönelik 3.1 milyar dolar tutarında bir anlaşma imzaladılar. Öte yandan Türk savunma sanayii şirketleri ASELSAN ve Roketsan, farklı mutabakat muhtıralarına imza attılar.

İLGİLİ İÇERİK: Suudi Arabistan’a AKINCI ihracatının faturası belli oldu


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Business Insider

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu