ANKA İHA’da Teslimat Sayısı 36’ya Ulaştı, İhracatlar Sürüyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), bugüne kadar Türk Ordusu envanterine 36 adet ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi teslim etti.

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, AA muhabirine özel olarak yaptığı açıklamada şirketin bugüne kadar envantere 36 Anka teslim ettiğini ve ANKA’ların 120 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdiğini kaydetti.

STM Banner

Yıldız, Tunus Hava Kuvvetlerine 80 milyon ABD doları bedel ile 3 adet ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) ve 3 adet Yer Kontrol İstasyonu (YKI) teslim edilmesini içeren sözleşmede iki ANKA’nın daha teslim edilerek ihracatın tamamlanacağını belirtti.

ANKA İhracatları

Kazakistan’a ihraç edilecek olan ANKA’ların ise 20 Haziran’da gönderilmeye başlanacağı kaydedildi.

Malezya’nın İHA ihalesine de değinen Yıldız, “Malezya’daki ihale süreci devam ediyor. Kararın açıklanması 1,5 yılı aştı. 12 yarışmacı arasında son 2’ye kaldık. Daha avantajlı olduğumuzu düşünüyoruz. Ağustos ayında ANKA’nın açıklanacağını umut ediyoruz.” dedi.

ANKA İHA'da Teslimat Sayısı 36'ya Ulaştı, İhracatlar Sürüyor
ANKA İHA’da Teslimat Sayısı 36’ya Ulaştı, İhracatlar Sürüyor

ANKA’nın 1.700 kilogram maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğunu dile getiren Yıldız, aracın otomatik uçtuğunu, iniş takımlarının katlandığını, buzdan ve yıldırımdan korunma sistemleri bulunduğunu, kamera, SAR radarı, sinyal istihbaratı gibi ekipmanlarla görev yaptığını kaydetti.

Yıldız, son olarak SAR radarıyla ANKA ve AKSUNGUR’un denizdeki serseri mayınları tespit edebildiğini ortaya koyduklarına dikkati çekerek, denizaltı savunmasında kullanılan ve sonoboy adı verilen mikrofonları yakın zamanda İHA’lardan bırakma ve dinleme yapma görevlerini yerine getireceklerini anlattı.

ANKA’nın Yeni Mühimmatları

ANKA’nın bugüne kadar mini akıllı mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptığına işaret eden Ömer Yıldız, “Yeni bir mühimmatımız daha var. TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği Kuzgun diğerlerinden daha ağır, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp başlığı taşıyabiliyor. Katı yakıtlı itkisi var, jet motorlu itkisiyle beraber çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay içinde entegrasyonunu tamamlamış olacağız.” dedi.

EFES-2022’de ANKA’yı hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve birliklerin eğitilmesinde kullanılan hedef uçaklarla sergilediklerini vurgulayan Yıldız, bunlardan Şimşek’in kendisini bir uçak olarak tanıtabildiğini söyledi.

Yıldız, MAM-L’de kullanılan harp başlığını Şimşek’e entegre ettiklerini ve yakın zamanda kamikaze olarak da görev yapabileceğini bildirdi.

Ayrıca ilk etapta 0,9 mach hızda uçan bir başka sahte hedef uçağa sahip olacakları bilgisini veren Yıldız, şunları kaydetti:

“Birkaç motor problemini çözersek süpersonik hıza çıkmayı da yıl sonu itibarıyla hedefliyoruz. Uçaklar yanında füzeler de saldırı yapıyor. Süpersonik hıza çıkmaktaki amacımız süpersonik hızda uçabilen bir füzeyi taklit etmek. Süpersonik uçuşun kompleksitesini deneyimlemek ve buna uygun uçuş kontrol algoritmalarını geliştirmek istiyoruz.”

ANKA İHA'da Teslimat Sayısı 36'ya Ulaştı, İhracatlar Sürüyor
ANKA İHA’da Teslimat Sayısı 36’ya Ulaştı, İhracatlar Sürüyor

ÖNERİLEN İÇERİK: Kazakistan’ın ANKA İHA Personeli Eğitimini Tamamladı


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu