BAE’den milyarlarca dolarlık Rafale siparişi

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa’dan 80 adet Dassault Rafale savaş uçağı ile 12 adet Caracal Genel Maksat Helikopteri tedarik edecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Dubai ziyareti kapsamında BAE, 17 milyar Avro bedel ile 80 adet Dassault Rafale savaş uçağı ve 12 adet Caracal Genel Maksat Helikopteri siparişinde bulundu. BAE’ye teslim edilecek Rafale savaş uçaklarının, en son konfigürasyonda olacağı tahmin ediliyor.

STM Banner

Böylelikle Rafale; Mısır, Katar, Hindistan, Yunanistan, Hırvatistan ve Endonezya’nın ardından BAE tarafından da tercih edilmiş oldu.

“Tarihi” Anlaşma

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın toplam değeri 17 milyar avro (19.20 milyar dolar).

Bu anlaşma, Fransa’nın bugüne kadar yurt dışına gerçekleştirdiği en büyük savaş uçağı anlaşması olarak da öne çıkıyor.

BAE’nin Rafale alımı için süreci 2011 yılında başlamıştı. Fransa, o dönemde BAE’ye 60 adet Rafale satışını teklif etmişti ancak BAE, bu teklifi “rekabetçi” ve “çalışılabilir” bulmayarak müzakereleri dondurmuştu.

Savunma kaynaklarına Fransa dışında ilk kez BAE tarafından kullanılacak olan Rafale F4 konfigürasyonu savaş uçakları BAE’nin Mirage 2000 savaş uçağı filosunun yerini dolduracak. Bu satışın BAE’nin ABD’den F-35 tedarikini etkilemesi ise beklenmiyor.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, iki ülke arasındaki anlaşma hakkında şunları kaydetti:

“Bu, Birleşik Arap Emirlikleri ile her zamankinden daha güçlü bir stratejik ortaklığı içeren tarihi bir anlaşmadır.

BAE, bugüne kadar Rafale siparişi veren altıncı ülke oldu. Rafale’in toplamda 242 adet yurt dışı siparişi bulunuyor. Bunların 158’i 2017 yılından bu yana gerçekleşti.

Rafale Savaş Uçağı İhracatları
Rafale Savaş Uçağı İhracatları

Rafale savaş uçaklarının üreticisi olan Dassault Aviation, 2020 yılında 5.5 milyar avroluk gelir elde ettiğini açıklamıştı. Şirketin toplamda 12.440 işçisi bulunuyor.

Anlaşmanın Detayları

Fransız basınında yer alan haberlere göre ise BAE, 80 adet Rafale F4 için 16 milyar avro ödeyecek. BAE ayrıca MBDA tarafından üretilen MICA-NG hava-hava füzeleri ve Black Shaheen (SCALP) seyir füzeleri için ise 2 milyar avro ödeyecek.

Rafale F4 aynı zamanda Fransız Safran Electronics & Defense tarafından üretilen 1.000 kilogramlık AASM havadan yere modüler silahını taşıyabiliyor ve BAE’nin de bu füzeleri tedarik etmesi bekleniyor.

Fransa’nın 2021 yılında gerçekleştirdiği silah satışları ise 2015 yılındaki 16.9 milyar avro rakamını büyük bir farkla aşarak 28 milyar avroya yükseliyor. Bu da Fransa için eşi benzeri görülmemiş bir başarı.

BAE’nin sipariş verdiği Rafale savaş uçaklarının teslimatlarının 2027-2031 yılları arasında gerçekleşmesi planlanıyor.

Rafale F4 Standardı

14 Ocak 2019’da Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly’nin Dassault Aviation Mérignac tesisi ziyareti esnasında, Rafale savaş uçakları için F4 standardı geliştirme sözleşmesi imzalanmıştı. Bu çalışma kapsamında savaş uçakları; özellikle artırılmış yapay zekadan ve veriye dayalı çözümleme sistemlerinden faydalanılarak, günümüz muharebe koşulları seviyesine yükseltilecek.

Rafale F4-1 savaş uçakları; SCORPION kaskına, Mica NG Havadan Havaya Füzesine ve 1000 kilogramlık AASM Hammer Hava-Yer Mühimmatına sahip olacak.

Rafale Savaş Uçağı
Rafale Savaş Uçağı

Standart kapsamında uçak; geliştirilmiş iletişim kanalları, radar sensörleri, yeni silahlar ve optik modernizasyonlara ilaveten; yeni bir motor kontrol ünitesi ile de donatılacak.

Rafale F4-1’in 2024 yılında tamamlanması ancak bazı fonksiyonlarıyla 2022’den itibaren kullanıma sunulması planlanmaktadır.

ÖNERİLEN İÇERİK: Irak, Bayraktar TB2 SİHA Alımı İçin 100 Milyon Dolar Ayırdı


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Dassault Aviation

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu