Son Güncelleme (14.04.2022 | 23:30)
Rus Savunma Bakanlığı: “Moskva battı.”
“Mosvka, hedef limana doğru çekilirken yangın esnasında meydana gelen patlamalardan kaynaklı olarak gövdesine aldığı hasarlardan dolayı dengesini kaybetti.
Fırtınalı deniz şartlarında çekilmeye çalışılan gemi battı.”
Rus Donanmasına bağlı Karadeniz Filosu’nun sancak gemisi olan Slava sınıfı (Project 1164) Rus kruvazörü “Moskva” dün akşam saatlerinde ağır hasar aldı.
Olayla ilgili ilk iddia Ukrayna tarafından dün akşam saatlerinde gelmişti. Ukraynalı yetkililer Moskva’nın Ukrayna tarafından üretilen iki adet Neptün gemisavar füzesiyle vurulduğunu ve gemide büyük bir yangın meydana geldiğini iddia etmişti.
Dün gece saatlerinde ise Rus Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada geminin güvertesinde çıkan yangın sonrasında mühimmatların infilak ettiği rapor edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada geminin “ağır hasar aldığı” not edildi. Aynı zamanda gemide bulunan mürettebatın tamamen tahliye edildiği de kaydedildi. Rus tarafı olayla ilgili soruşturma başlattı.
MOSKVA – Currently sending multiple distress and sinking messages via morse and cipher.
Burn Baby Burn, Warship Inferno! 🔥⛴
— OSINT-88🏴 (@OSINT88) April 13, 2022
Olay Nasıl Gerçekleşti?
Rus tarafı her ne kadar olası bir Ukrayna saldırısını açıklamaya dahil etmemiş olsa da gayriresmi Rus askeri kaynakları olayla ilgili bazı bilgiler paylaştı. Telegram’da yer alan iddialara göre Moskva kruvazörüne gerçekten de Neptune gemisavar füzeleriyle saldırıldı.
Füzelerin Odessa ve Mıkolayiv arasında bir bölgeden ateşlendiği iddia ediliyor. Geminin bu sırada havada olan bir adet Bayraktar TB2 İHA ile dikkatinin dağıtıldığı ve ardından iskele tarafına bir füzenin isabet ettiği kaydediliyor.
Meydana gelen patlamadan sonra geminin yan tarafa yattığı iddia ediliyor. Güvertede bulunan mühimmatların patlama tehlikesi ortaya çıkınca ise yaklaşık 500 kadar mürettebatı bulunan gemi tahliye ediliyor.
Ek olarak kötü hava koşullarının geminin dayanıklılığını kötü etkilediği ve Moskva’nın Karadeniz’in serin sularını boyladığı belirtiliyor.
Rus Donanması, 24 Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna işgalinden bu yana toplamda bir adet çıkarma gemisi kaybetmişti. Bir diğer çıkarma gemisinin ise ağır hasar aldığı biliniyordu.
Savunma sanayii uzmanı Arda Mevlütoğlu’na göre personelin gemiyi terk etmesi, geminin kurtarılamayacak şekilde hasar aldığı, yangının ve buna mukabil oluşan hasarın kontrol altına alınamadığı anlamına geliyor. Mevlütoğlu, geminin batmasının ya da en azından onarılamayacak kadar ağır hasar almış olması son derece muhtemel olduğunu kaydediyor.
Sancak Gemisini Kaybettiler
Şimdi ise Karadeniz Filosu’nun sancak gemisi olan Moskva’nın “ağır hasar” aldığı kaydediliyor.
Olaya ilişkin her iki taraftan da henüz somut bir kanıt paylaşılmış değil. Basına sızdırılacak olan uydu fotoğraflarının gemiye dair son durumu aydınlatması oldukça muhtemel.
Sınıfının tek gemisi olan Moskva’nın yerini doldurmak bir hayli zor olacaktır.
Karadeniz Filosu’nun en güçlü gemisi olan Moskva, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinde ilk günlerde Karadeniz’de bulunan Yılan Adası etrafında görüntülenmişti.
Adadaki Ukraynalı askerler kendilerine telsiz anonsu geçen Rus gemisine “Rus savaş gemisi, s*ktir git!” cümlesiyle karşılık vererek tarihe geçmişti.
Moskva kruvazörü özellikle uçak gemilerine yönelik saldırılar için tasarlanmış bir gemi. Bu da geminin tasarımında önemli bir yer tutuyor. Geminin güvertesinde 16 adet P-500 Bazalt tipi süpersonik gemisavar füzesi bulunuyordu ancak bu füzeler geçtiğimiz yıllarda P-1000 Vulkan tipi füzelerle değiştirilmişti.
Geminin hava savunmasında ise S-300 hava savunma sisteminin deniz konuşlu versiyonu olan S-300F füzeleri yer alıyor. Moskva kruvazörünün toplamda 64 adet S-300 Rif hava savunma füzesiyle korunduğu biliniyordu.
Moskva Kruvazörü
Project 1164 tasarımı olan Atlant sınıfı kruvazörlerin ilk gemisi Moskva’nın yapımına zamanında Sovyet Birliği toprağı olan Ukrayna’nın Mykolaiv kentinde 1976 yılında başlandı. 1983 yılında Slava ismiyle hizmete giren gemi, 1990 yılına kadar hizmet verdikten sonra modernizasyon görmek üzere hizmetten çekildi. Sovyet Birliği’nin dağılmasının ardından 2000 yılında Rusya Federasyonu’nun deniz kuvvetlerine Moskva adıyla yeniden katıldı.
Ağustos 2008’de Rusya’nın Gürcistan’ı işgali sırasında Gürcü Donanması tarafından bir füze ile vuruldu. Gemi onarıldıktan sonra tekrar hizmetine devam etti.
Moskva 2018 yılında bakıma alındıktan sonra Temmuz 2020’de tekrardan göreve başladı. Yapılan tamirat ve yenilemelerle gemi 2040 yılına kadar hizmet edebilecek hale getirildi. Fakat planlanandan geç olarak gemi ancak 2021 yılında tam anlamıyla görev yapabilmeye başladı.
Moskva çoğunlukla Soğuk Savaş döneminden kalma eski ekipmanlar kullanmaktaydı. MR-800 ve MR-710 arama radarlarına, Pop Group, Top Dome ve Bass Tilt atış kontrol radarlarına sahipti.
Oldukça ağır silahlı gemi 16 adet P-500 Bazalt veya 16 adet P-1000 Vulkan süpersonik gemisavar füzesi taşıyordu. 64 adet S-300F ve 40 adet Osa-M hava savunma füzesi ile 6 adet AK-630 yakın hava savunma sistemi ile korunuyordu.
Taşıdığı bolca silaha rağmen gemi geçirdiği modifikasyonların hiçbirinde bu silahları efektif kulllanabilmesini sağlayacak radar ve sensörler ile donatılmadı.
Özellikle radar konusunda gemi oldukça yeteneksiz kalmıştı. S-300F füzelerini güdümleyen PESA tipindeki Top Dome radarı çok eski teknolojiye sahipti .
Osa-M füzelerini güdümleyen Pop Group radarı da Osa hava savunma sisteminin radarının gemilere adapte edilmiş versiyonu idi. Bu radarın ve hava savunma sisteminin başarısızlığı Karabağ’da bir kez daha ortaya koyulmuştu. Gemi radar haricinde modern her türlü komuta kontrol sisteminden de yoksundu.
ÖNERİLEN İÇERİK: İngiltere, Ukrayna’ya Gemisavar Füzeleri Gönderiyor
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Bora Çetkin, Rus haber ajansları, Ukrayna Medyası, Arda Mevlütoğlu