TÜRKSAT ve ASELSAN’dan stratejik iş birliği

Roketsan-ATMACA-Banner

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımı ile Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Bayram Gençcan tarafından Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi imzalandı.

Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin üretim çalışmalarının planlanan takvime uygun devam ettiğini, uydunun bu
yılın ikinci yarısında uzaya gönderilmesinin planlandığını açıkladı. Yerli ve milli imkânlarla üretilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın ise, 2022’de uzaydaki yerini alacağını aktardı.

STM Banner

Türksat 5B uydusunun en önemli özelliğinin, sahip olduğu 53 Gbps kapasiteli Ka Bant Haberleşme Sistemi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Ka Bant sistemiyle mevcut geniş bant veri haberleşme kapasitemiz yaklaşık 15 kat artırılmış olacak. Haberleşme uydu filomuza katılacak yeni uydularla genişleyen Ka Bant kapasitesi
için milli terminallerin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu amaçla bugün, katma değerli uydu hizmetleri konusunda millileşme ve yerlileşme konusunda güzel bir iş birliğinin imzasını atıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sözü geçen uydulardan Türksat-6A kapsamında Ku- Bant ve X-Bant Görev Yükleri ASELSAN tarafından geliştiriliyor. Yine Türksat-5B Uydusu içinde de tarihçe kazanmak üzere ASELSAN birimleri de kullanılacak.

ASELSAN-TÜRKSAT

Karaismailoğlu, Türksat ile ASELSAN arasında Ka Bant Milli Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi imza programına tanıklık edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün atacağımız tarihi imzalarla, katma değerli uydu hizmetlerinden VSAT sistemlerinde kullanılan Ka Bant hizmetlerinde noktadan noktaya haberleşebilen HUB sistemi ve modemlerini yerli ve milli imkânlarla üreteceğiz. Bu kapsamında 150 modem üretilecek ve 2 HUB sistemi kurulacak. Oluşturulacak sistemle kurumsal müşteriler, ev kullanıcıları, askeri ve özel taktiksel uygulamalar için ürün satıcı gerçekleştirilecek.”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de söz konusu anlaşmanın yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Demir, “Bu tür teknolojiler sadece askeri değil, sivil alanda da önemli ölçüde uygulama alanında olacak. Türkiye’nin uzay kapasitesini yerli imkânlarla sağlamaya yönelik önemli adımlar teşkil edecek. Bunun devamının gelmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

TUSAŞ uydu yapısal üretiminde zoru başardı


 

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu