Rusya Federasyonu, Türkiye’ye sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kamışlı Havalimanı’na iki adet Su-35S savaş uçağı konuşlandırdı. Uçaklar, hava hava füzeleri ile donatılmış durumda. Peki bu uçakların konuşlandırılmasındaki amaç ne?
Rusya, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir karar alarak Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan ve Mardin’in Nusaybin ilçesi ile sınır komşusu olan Kamışlı şehrine en az iki adet Su-35S savaş uçağı ve lojistik faaliyetleri için nakliye uçağı konuşlandırdı. Çok yüksek manevra yetenekleriyle öne çıkan Su-35S hava üstünlük uçaklarının, kanat altlarında ikişer adet R-73 (NATO Rapor Adı: “AA-11 Archer”) Görüş İçi Hava Hava Füzesi ile ikişer adet R-77 (NATO Rapor Adı: “AA-12 Adder”) Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ve kanat uçlarında ise Khibiny Elektronik Harp Podu yüklü şekilde oldukları görüldü.
Esasında Suriye’deki Hmeymim Hava Üssü, zaten uzun süredir Rusya Federasyonu’na ait savaş uçaklarına ev sahipliği yapıyor. Suriye’nin batısındaki Lazkiye şehrinde bulunan Hmeymim Hava Üssü’ndeki savaş uçakları, özellikle İdlib bölgesine sürekli olarak bombardıman gerçekleştiriyorlar.
Kamışlı’nın Etrafında Rusya’nın Vurabileceği Bir Unsur Bulunmuyor
Su-35S’lerin konuşlandırıldığı Kamışlı Havalimanı ise Mardin’in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında bulunuyor ve Türkiye’ye yalnızca 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanın bulunduğu Kamışlı şehri, halihazırda PKK/YPG terör örgütünün kontrolünde ve bölgede ABD’nin bazı kontrol noktaları da mevcut.
Rusya Federasyonu’nun Kamışlı’ya Su-35S’leri konuşlandırılması sürpriz bir karar olarak okunuyor çünkü Kamışlı’nın etrafında, Rusya’nın bombardıman gerçekleştirebileceği herhangi bir muhalif örgüt bulunmamakta ve Su-35S’ler de zaten hava-hava angajmanı için geliştirilmiş uçaklar.
Kamışlı ve etrafı, olduğu gibi PKK/YPG kontrolünde. Ayrıca Kamışlı Havalimanı, Türk Silahlı Kuvvetleri kontrolündeki Barış Pınarı Harekatı alanına 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yani Su-35S’ler ya Türkiye’nin ya da ABD’nin hava araçlarına karşı oraya konuşlandırılmış olabilir.
Dolayısı ile Rusya Federasyonu’nun Kamışlı’ya iki adet hava üstünlüğü görevlerine özel geliştirilmiş savaş uçağı konuşlandırması ve bu uçakların hava hava füzeleri ile elektronik harp podları yüklü şekilde olmaları, büyük ihtimalle Suriye’ye bir askeri harekat düzenlemek üzere olan Türkiye’ye bir mesaj niteliği taşıyor. Su-35’lerin Kamışlı’ya konuşlandırılmasının, birden fazla amaca hizmet ettiği aşikar.
Şu anki konjonktürde Rusya’nın bir Türk F-16’sını düşürmeyi tercih etmeyeceği, herkesin tahmin edeceği bir durum. Çünkü Türk F-16’sının düşürdüğü Rus uçağının ardından çıkan kriz, hem Türkiye’yi hem de Rusya’yı derinden etkiledi ve iki ülke uzun bir süre boyunca bu krizi gidermek için efor harcadı. Belki biraz komplo teorisi gibi olacak ancak Su-35S konuşlandırmasının amaçlarından bir tanesi de Türk SİHA’ları olabilir mi?
Su-35S Konuşlandırmasının Amacı Türk SİHA’ları Olabilir mi?
Bilindiği üzere Türk SİHA’ları, hemen hemen 2015 yılından beri aktif görev icra ediyorlar. Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatlarıyla donatılan Türk SİHA’ları; Suriye, Irak, Libya ve Karabağ’da yüzlerce hedefi imha etti. İmha edilen hedeflerin büyük bir çoğunluğunu zırhlı kara platformları ile hava savunma sistemleri oluşturuyor. Bu platformlar ile sistemlerin tamamına yakını da Rus üretimi.
Dolayısı ile Türk SİHA’larının bu kadar çeşitli Rus hava savunma sistemini imha etmeleri ve oldukça az kayıp vermeleri, şüphesiz ki Rusya’nın savunma alanındaki saygınlığına büyük darbe vurdu. Rusya için savunma sanayiinin önemi zaten herkesin malumu…
Rusya uzun süredir bu saygınlığı tekrardan kazanmak için çeşitli hamleler yapıyor ancak bu, basit bir iş değil. Ancak Rusya’nın en gelişmiş savaş uçaklarından birisi olan Su-35S’in bir Türk SİHA’sını düşürmesi, Rusya’nın bu amacı için biçilmiş kaftan olacaktır ve bizim Rus uçağını düşürmemiz kadar da büyütülmeyecektir. Neticede insansız platformlar… Suriye’ye harekat başlattığımız bir ortamda, Rusya’nın bunu göze alma ihtimali de doğabilecektir.
Başta da belirttiğim gibi bu kulaklara bir komplo teorisi gibi gelebilir ancak üzerinde biraz da düşünüldüğü zaman akla yatan tarafları da var. Ben bu durumun, her ihtimale karşı bizim diplomatik ve askeri yetkilerimizin de akıllarında olduğundan eminim.
Şunu da belirtmekte fayda var; Kamışlı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Bayraktar TB2 ve AKINCI tipi SİHA’lar ile Heron tipi İHA’ların evi niteliğinde bulunan Batman’ın da hemen karşı hizasında bulunuyor…
ÖNERİLEN İÇERİK: Rusya’nın göklerdeki savaşçısı: Sukhoi Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com