Rusya’da Hipersonik Casusluk Davasında İkinci Tutuklama

Roketsan-ATMACA-Banner

Novosibirsk Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü (ITPM) Direktörü Alexander Shiplyuk, vatana ihanet suçlamasıyla Rusya’da tutuklandı. Tutuklanmadan önce enstitüde arama emri çıkarıldı.

Rus gazetesi Kommersant’a göre; Alexander Shiplyuk’un tutuklanması, Rusya’nın hipersonik silahlarlarıyla ilgili bilgilerin yurtdışına aktarılmasıyla yani casusluk suçlamasıyla ilişkilendiriliyor. Rusya Federasyonu hükümeti’ne bağlı askeri-sanayi komisyonunun bilimsel ve teknik konseyinin uzmanı Shiplyuk, hipersonik teknolojiler laboratuvarına başkanlık ediyor.

STM Banner

Arama emri ve tutuklamanın, 27 Haziran’da Çin’e hipersonik araştırmalarla ilgili verileri aktardığı şüphesiyle gözaltına alınan ITPM’in baş araştırmacısı Anatoly Maslov’un davasıyla bağlantılı olduğuna inanılıyor. Dava, Rus FSB Merkez Ofisi tarafından araştırılıyor.

1 Mart 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Zirkon adında bir hipersonik füze geliştirdiğini duyurdu. Aralık 2021’de Putin, bu silahların kusursuz bir şekilde test edildiğini duyurdu. Putin’e göre, Dünya’da başka hiç kimsede böyle silahlar yoktu. 2022 yılında Rus ordusuna Zirkon füzeleri teslim edilmeye başlandı.

Kinzhal-Hipersonik-Füze

Bu, son iki ay içinde Novosibirsk’te bir bilim insanının tutuklandığı üçüncü vaka oldu. 30 Haziran’da, Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi Lazer Fiziği Enstitüsü’nde araştırmacı olan Novosibirsk Devlet Üniversitesi’nin kuantum optik teknolojileri laboratuvarının 54 yaşındaki başkanı Dmitry Kolker, gözaltına alınmıştı. Bilim adamı ölümcül hastaydı. Dördüncü evre pankreas kanseri teşhisi kondu. Kolker, tutuklanmasından iki gün sonra öldü.

Rusya için hipersonik füzeler, tıpkı balistik füzeler gibi stratejik öneme sahip. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Mart 2022’de yapılan açıklamada, Rus Ordusunun Ukrayna’nın batısında bulunan Delyatyn köyündeki bir mühimmat deposuna yönelik düzenlediği saldırıda Kinzhal füzesinin kullanıldığı belirtilmişti. Bu, Kinzhal’ın ilk muharebe tecrübesi oldu.

Kh-47M2 Kinzhal (Dagger) Hipersonik Füzesi

Tu-22M3 bombardıman uçakları ve MiG-31K, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen hipersonik füze sistemi Kh-47M2 Kinzhal (Dagger/Hançer) ateşleme kapasitesine sahip. Azami 2.000 kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinzhal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1.000 kilogram fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip.

Kinzhal Füzesi Entegreli MiG-31K Savaş Uçağı

İlk kez 2018 yılında devreye alındığı duyurulan Kinzhal füzesi, Iskander taktik balistik füzesinin havadan fırlatılan versiyonu olarak biliniyor. Füzenin NATO rapor kodu ise Killjoy.

Çeşitli ülkeler tarafından geliştirme faaliyetlerine devam edilen hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler. Bu sebepten ötür ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık vermişlerdir.

Rusya, yakın geçmişte Kinzhal füzelerini Suriye’ye de sevk ederek Doğu Akdeniz ülkelerine göz dağı vermişti. Füzeler yine Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi başlamadan önce Kaliningrad’ta görüntülenmişti.

ÖNERİLEN İÇERİK: Amerika’nın Yeni Hipersonik Füzesi’nde Üçüncü Başarısız Test


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, UAWIRE

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu